מפת האלקטורים המעודכנת
מפת האלקטורים המעודכנת | צילום:

במשטר הנשיאותי בארצות הברית, האלקטורים - והם בלבד הכתירו את הנשיא הבא של אמריקה. כאן בחדשות 2 באינטרנט אנו עדכנו בזמן אמת לאורך כל הלילה והבוקר את המפה - מפת האלקטורים שהובילה את ברק אובמה לכהונה שנייה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

07:49 - 303 אלקטורים לברק אובמה מול 203 אלקטורים למיט רומני, לאחר שאובמה מנצח גם בוירג'יניה.

07:10 - 290 אלקטורים לברק אובמה אל מול 203 אלקטורים של מיט רומני.

06:18 - ברק אובמה מעלה לדף הפייסבוק תמונה שלו ושל מישל מחובקים, עם הכיתוב "עוד ארבע שנים".

06:10 - אובמה מנצח ניצחון מתוק במיוחד: הוא לוקח את איווה, המדינה בה הוא התחיל את המסע שלו לנשיאות בתחילת 2008. איווה מביאה את הנשיא ל-250 אלקטורים, מתוך 270 אלקטורים הדרושים לניצחון.

06:00  - הנשיא זוכה במדינה הגדולה מכולן, קליפורניה על 55 האלקטורים שלה. בנוסף הוא זוכה במדינת הולדתו הוואי, ובוושינגטון. רומני זוכה באיידהו הקטנה. כעת, יש לנשיא 244 אלקטורים לעומת 203 אלקטורים לרומני.

05:00 - מיט רומני זוכה ביוטה, מדינת המורמונים, וזוכה לעוד 6 קולות אלקטורים.

04:30 - רשת FOX צופה ניצחון בויסקונסין לברק אובמה. ויסקונסין היא מדינתו של פול ריאן, סגנו של מיט רומני. הניצחון מביא לתיקו מוחלט בקרב האלקטורים - 154 לכל אחד, אבל עם יתרון לאובמה בשל המדינות המערביות הגדולות שאמורות לתמוך בו.

04:15 - הנשיא אובמה מנצח בפנסילבניה, אחת ממדינות המפתח בצפון מזרח ארה"ב.

04:00 - הנשיא אובמה מנצח בניו יורק ובמישיגן - אחת המדינות החשובות במירוץ. מיט רומני מנצח בטקסס, צפון דקוטה, דרום דקוטה, נברסקה, קנזס, לואיזיאנה ומיסיסיפי.

03:30 - מיט רומני זוכה בארקנסו, מדינתו של הנשיא לשעבר ביל קלינטון, ובטנסי - מדינתו של סגנו של קלינטון אל גור. שתי המדינות מעניקות לרומני 17 אלקטורים נוספים.

03:15 - רומני זוכה בג'ורג'יה שבדרום ארה"ב, וזוכה ל-16 אלקטורים נוספים. לאחר הניצחון שם, הוא עולה ל-55 אלקטורים מול 65 אלקטורים של הנשיא אובמה.

03:00 - הנשיא אובמה זוכה בצפון מזרח ארה"ב, כשהוא מנצח בקונטיקט, וושינגטון הבירה, מרילנד, דלוואר, מיין, רוד איילנד וניו ג'רזי, בנוסף לאילינוי, מדינתו של סגן הנשיא ביידן. רומני זוכה באוקלהומה שבדרום ארה"ב. כך, הנשיא עולה ליתרון של 65 אלקטורים מול 40 אלקטורים לרומני.

02:45 - רומני זוכה גם בצפון קרוליינה ובמערב וירג'יניה, וזוכה כבר ל-33 אלקטורים, מול שלושה אלקטורים בלבד לנשיא אובמה.

02:15 - רומני מנצח בשתי המדינות הראשונות, אינדיאנה וקנטקי וזוכה ל-19 אלקטורים ראשונים. הנשיא אובמה זוכה לשלושת האלקטורים הראשונים שלו במדינת וורמונט הקטנה שבניו אינגלנד. התוצאות בשלוש המדינות הללו אינן מפתיעות, והסקרים חזו נכונה את המנצח בשלושתן.

כך הכל התחיל

התפלגות הקולות (צילום: חדשות 2)
התפלגות הקולות | צילום: חדשות 2

ב-1787, 11 שנים אחרי הכרזת העצמאות האמריקנית, כינס הגרעין המייסד של ארצות הברית את "ועידת החוקה" שבה הוחלט על אימוץ שיטת האלקטורים - זו שעומדת בתוקף עד היום. ההנחה שעמדה בבסיס הרעיון הוא שאזרחי המדינה הטרייה, שטרם הספיקה לפתח מסורת דמוקרטית שורשית, אינם בשלים, בשלב זה, לבחירה ישירה של מנהיגיהם.

לכן נקבע כי מדי עשור ייבדק מספר החברים מטעם כל מדינה בבית הנבחרים. אליו מוסיפים את שני נציגי המדינות בסנאט - וכך מתקבל מספר האלקטורים. בארצות הברית כולה יש 538 אלקטורים - המייצגים את 50 המדינות.

כמות האלקטורים נקבעת באופן יחסי, בהתאם לממדי האוכלוסיה של כל מדינה ומדינה. כך למשל מחזיקה ניו ג'רזי ב-15 אלקטורים בזכות תושביה הרבים, חרף ממדיה הגיאוגרפים הזעירים. לעומתה, מונטנה הגדולה - ודלילת האוכלוסין - מיוצגת על ידי שלושה אלקטורים - מספר המינימום שנקבע בחוק.

מה בפועל עושים האלקטורים?

תפקידם המרכזי של האלקטורים הוא למעשה לבחור את הנשיא בהתאם לרצון אזרחי המדינה שהם מייצגים. המועמד שהצליח לגרוף את רוב קולות הבוחרים יזכה, לבסוף, בתמיכתם של כל האלקטורים מטעם אותה המדינה. בשל כך עשויה שיטה זו להביא למצב שבו ייבחר לנשיא דווקא זה שלא זכה ברוב הקולות.

המועמד המנצח זקוק ל-270 אלקטורים (מתוך 538) שיצביעו עבורם. מהרגע שבו סף זה נחצה, ניתן היה להכריז באופן רשמי על המנצח - ברק אובמה לאחר הניצחון באוהיו.

אובמה ורומני (צילום: חדשות 2)
אובמה ורומני. ראש בראש | צילום: חדשות 2

כמו שחזו הסקרים, הבחירות הוכרעו באוהיו: ברגע שהיו תוצאות מהמדינה המערב תיכונית, אפשר היה להכריז על ניצחונו של אובמה.

הרוב לא בהכרח קובע

ג'ורג' בוש. לא השיג רוב - וניצח (צילום: חדשות 2)
ג'ורג' בוש. לא השיג רוב - וניצח | צילום: חדשות 2

ההצבעה הגורפת של האלקטורים בכל מדינה בעד המועמד שגרף בה את רוב הקולות עשויה, כאמור, להביא למצב שבו ייכנס לבית הלבן דווקא זה שמבחינה כמותית, זכה לתמיכת מספר קטן יותר של מצביעים. מצב כזה התרחש במערכת הבחירות בשנת 2000 - אז גרף ג'ורג' בוש (הבן) את קולותיהם של 271 אלקטורים, לעומת יריבו הדמוקרטי - אל גור - שזכה ב-266. בבחינת קולות הבוחרים, גרף בוש רק כ-47% מהם, לעומת גור - שזכה ברוב דחוק של 48%.

בהתמודדות על תפקיד סגן הנשיא, ממונה מי שהצליח לגרוף תמיכה של רוב מוחלט מבין האלקטורים. במקרה שבו לא זכה איש מבין המועמדים לרוב מוחלט, ימנו חברי הסנאט לתפקיד את המתמודד שזכה במספר הגבוה ביותר של קולות הבוחרים.

הבחירות לנשיאות ארצות הברית - סיקור מיוחד:

מתחיל ברגל ימין: אובמה ניצח בעיר המזערית

רגעי השיא והשפל של אובמה ורומני

מיליוני אמריקנים בדרך לקלפי

כל מה שרציתם לדעת על ברק אובמה

אמריקה בוחרת: אובמה מוביל ב-2% בסקר האחרון