הסקרים ניבאו לו הפסד בטוח, התקשורת שלחה אותו הביתה, אבל דונלד טראמפ הוא הנשיא הנבחר של ארה"ב. ורק עכשיו מתחילים להבין איך כוכב הריאליטי, המיליארדר שלא חס בפליטות פה על נשים ומיעוטים אתניים, הצליח להיבחר לנשיאה ה-45 של ארה"ב. אז כדי להבין יותר מי הצביע למי וכמה, צללנו לתוך הנתונים.

נתחיל בנתון שגורם ללא מעט אנשים לתהות שוב לגבי שיטת הבחירות האמריקאית: המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון אמנם לא זכתה בנשיאות, אבל היא כן זכתה ברוב הקולות של תושבי ארצות הברית. אחרי ספירת הקולות עולה כי קלינטון עקפה את טראמפ במספר הקולות שהשיגה. היא זכתה ל-47.7 אחוזים בעוד שטראמפ זכה ל-47.5 אחוזים (שאר הקולות הלכו למועמדים עצמאיים).

כמות המצביעים בבחירות עמדה על 53.4 אחוזים מהאוכלוסיה מה שאומר שקלינטון הצליחה להשיג 230 אלף יותר קולות מהמתחרה שלה. אבל זה לא מספיק. שיטת הבחירות בארצות הברית מתבססת על ספירת האלקטורים, וכאן נחלה קלינטון תבוסה. טראמפ זכה ל-279 אלקטורים, תשעה יותר מהנדרש כדי להיכנס לחדר הסגלגל בבית הלבן. לעומתו, קלינטון קיבלה 228 אלקטורים בלבד.

 

(מתוך: The Guardian)

מפתיע לגלות שאחוזי ההצבעה בבחירות לא היו גבוהים כל כך. הם אומנם עברו את קו ה-50 אחוזים אבל 46.6 אחוזים מבעלי זכות הבחירה, כמעט מחצית מבעלי זכות בחירה (231,556,622 אנשים) לא הצביעו בבחירות לנשיאות. מה שפגע אולי בסיכוייה של קלינטון להיבחר הייתה יציאה דלילה למדי של דמוקרטים לקלפיות. אם השנה הצביעו עבורה 59,861,516 דמוקרטים, לברק אובמה בבחירות הקודמות הצביעו 65,915,795 איש. בקרב הרפובליקנים השינוי לא היה כזה דרמטי – עבור טראמפ הצביעו 59,639,462 ועבור מיט רומני בבחירות הקודמות הצביעו 60,933,504 רפובליקנים.

I made a chart showing the popular vote turnout in 2008, 2012 and 2016.

פילוג אוכלוסיית המצביעים מגלה מספר דברים מעניינים: 25.6 אחוזים מכלל כמות המצביעים נתנו את קולם לקלינטון, 25.5 אחוזים מהם הצביעו לטראמפ, הוא גם זכה ברוב מקולות הגברים עם 53 אחוזים לעומת 41 אחוזים מהקולות שהלכו לקלינטון. אבל הוא הפסיד לה בקולות הנשים כשזכה ל-42 אחוזים לעומת 54 אחוזים מקולות הנשים שקיבלה המועמדת האישה הראשונה לנשיאות בארה"ב. מעניין לראות שבבחירות ב-2012 הצביעו לברק אובמה יותר נשים מאשר לקלינטון - 55 אחוזים ליתר דיוק, ולמיט רומני הצביעו 52 אחוזים. קצת פחות מאשר לטראמפ.

אגב, לא כל קולות המצביעים הלכו לבני אדם. הרנמביי הייתה גורילה שנורתה למוות בחודש מאי, לאחר שילד טיפס לתוך המתחם שלה בגן החיות בסינסנטי. 11,000 מצביעים החליטו לשים את שמה בקלפי בבחירות לנשיאות ארה"ב. מחווה מרגשת או בזבוז משווע של קולות? עכשיו זה לא באמת משנה.

למרות שקלינטון זכתה ברוב קולות הנשים, מדובר בנתון מפתיע. המתמודדת הדמוקרטית הייתה בטוחה שהיא עומדת לזכות בכמות גדולה יותר של קולות מצידן, גם בגלל שהתמודדה על תפקיד הנשיאה הראשונה וגם לאור ההתבטאויות הקשות של טראמפ כלפי נשים לאורך מערכת הבחירות. חלוקה פנימית של הקולות מגלה כי טראמפ זכה ל-53 אחוזים מקולות הנשים הלבנות בארה"ב לעומת 43 אחוזים שקיבלה קלינטון. 51 אחוזי הנשים בעלות תואר אקדמי נטו להעדיף אותה לעומת 45 אחוזים מהן שהצביעו לטראמפ. נשים בלי כל השכלה אקדמית, 62 אחוזים ליתר דיוק, כבר העדיפו את טראמפ, ורק 34 אחוזים מהן הצביעו לקלינטון.

 

(מתוך: USA TODAYׂ)

מחלוקת המצביעים לפי גילאים עולה כי יותר צעירים הצביעו לקלינטון והמבוגרים בחרו בטראמפ. קלינטון זכתה ל-55 אחוזים בקרב מצביעים בגיל 18-29, לעומת טראמפ שזכה ל-37 אחוזים מהקולות. מעניין לשים לב שדור ה-Y, המזוהה עם המפלגה הדמוקרטית, היה פחות להוט להצביע השנה לעומת הבחירות הקודמות. רק 46% מהם יצאו להצביע השנה. ניתן לראות ש -60 אחוזים מבני הדור הצביעו בבחירות הקודמות לנשיא היוצא – חמישה אחוזים יותר מאשר לקלינטון בבחירות הנוכחיות. בפלורידה למשל, קלינטון זכתה ל-57 אחוזים מהקולות הצעירים לעומת 35 אחוזים שהצביעו לטראמפ. בקרב מיעוטים בקבוצת הגיל הזאת, קלינטון זכתה רק ב-43 אחוזי תמיכה, בעוד טראמפ זכה ל-48% תמיכה בקרב הלבנים הצעירים.

כך שלמרות מפת אלקטורים שמבטיחה עתיד ליברלי וכחול לארה"ב שרצה היום ברשתות החברתיות, מסתבר שהם פחות להוטים, לפחות הפעם, להשתתף במשחק הדמוקרטי. האם זו מחאה נגד דור ההורים, או אולי אכזבה מכשלונו של ברני סנדרס בבחירות המקדימות? כרגע עוד לא ברור.


גם בקרב מצביעים בגילאי 33-44 קלינטון מנצחת, כש-50% מהבוחרים הצביעו לה לעומת 42% שהצביעו לטראמפ. ככל שהגיל עולה, הקולות עוברים לטראמפ. בקרב מצביעים בגילאי 45-64, קלינטון יורדת ל-44 אחוזים מהקולות לעומת 53 אחוזים שמקבל טראמפ. בקרב מצביעים בגילאי 65 פלוס, היא מקבלת 45 אחוזים וטראמפ 53%.

(מתוך: USA TODAYׂ)

חוץ מהתבטאויות חריפות נגד נשים, טראמפ התבטא גם לא מעט נגד מיעוטים בבחירות האחרונות, כך שמעניין לבדוק מה הם הצביעו. חלוקת קולות המצביעים לפי מוצא או צבע גם מעלה ממצאים מסקרנים. 58 אחוזים מסך כל הלבנים בארצות הברית הצביעו לטראמפ, רק 37 אחוזים הצביעו לקלינטון. ההיספנים והאסיאתים העבירו את התמיכה שלהם לקלינטון כשהיא גרפה 65% מהקולות שלהם לעומת 29% להם זכה טראמפ. בקרב קהל המצביעים האפרו-אמריקאים קלינטון זכתה באופן מוחץ כש-88% הצביעו לה ורק שמונה אחוזים לטראמפ. בנוגע ליהודים - מסקר המדגם של הניו יורק טיימס עלה כי 71% מהם תמכו בקלינטון ורק 24% בטראמפ.

(מתוך: USA TODAYׂ)

טראמפ זכה לאחר שניצח בשורה של מדינות מפתח. התמיכה בקלינטון התמקדה בעיקר בחוף המערבי ובזה הצפון-מזרחי, אבל כמעט שלא הייתה לה תמיכה במערב ובדרום-מזרח ארה"ב. טראמפ צבר 66 אלקטורים ממדינות כמו צפון קרוליינה (15), טקסס (38), אוקלהומה (7) ומיסיסיפי (6). קלינטון גרפה 102 אלקטורים ממדינות ניו יורק (29), קליפורניה (55), וירג'יניה (13) וניו מקסיקו (5). 36.5 אחוזים מהמצביעים במדינות הנדנדה (פלורידה, פנסילבניה, אוהיו ועוד), בהן היה טמון הסיכוי הגדול של המועמדים לקחת את הבחירות, לא הצביעו. מבין אלה שכן - 29.9 אחוזים הצביעו לקלינטון, ו-30.9 אחוזים לטראמפ.