סערת הפליטים, שינוי המתווה - והאמירות בשיחות הסגורות: הערב (ראשון) הכריזה שרת הפנים איילת שקד על הקלה במתווה לפליטים מהמלחמה באוקראינה. למעשה, ישראל פותחת היום את שערי הכניסה אליה לכל פליט אוקראיני שירצה בכך, לפחות לפי שעה.

ההסבר בשינוי המדיניות נעוץ בכך שההנחה כרגע היא שלא יידפקו על שערי המדינה המוני אוקראינים שאין להם איזושהי זיקה לישראל, כדוגמת בני משפחה. על כן ההנחה היא שלא נגיע למכסה של ה-5,000 שבה נקבה שקד.

עוד לפני ההודעה שמסרה בנתב"ג, שקד עמדה היום בפני לחצים כפולים שהובילו להחלטה הזאת הערב. היום היא נפגשה עם המשנה ליועצת המשפטי לממשלה, והיועמ"שית גלי בהרב מיארה הבהירה לה שלא יהיה ניתן להגן על המדיניות הזאת בבג"ץ. לדברי היועצת, לא מדובר למעשה ב"מדיניות פליטים" - מכיוון שישראל קולטת רק פליטים עם זיקה למדינה.

היום ה-18 למלחמת רוסיה-אוקראינה - עדכונים שוטפים

המסר המשפטי מצטרף ללחץ עצום של שרים בממשלה שבעצם הבהירו מצידם: המדיניות הזאת לא מקובלת עלינו. מחר אמור להתקיים דיון בממשלה בנושא הזה, ושינוי המדיניות ירכך את עוצמת ההתנגדות שהייתה נשמעת שם אלמלא היא הייתה משתנה.

היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס הכניסה לתפקיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הבהירה שלא תוכל להגן על המתווה בבג"ץ. בהרב מיארה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בנט שומר על פרופיל נמוך - ומוביל למתח

הערב ראש הממשלה בנט פרסם הודעה קצרה שבה הוא מברך את שקד על עדכון המתווה, אבל הוא שומר על פרופיל נמוך מתחילת המשבר. הודעתו הערב הגיעה אחרי ימים שבהם ספגה ביקורת קשה מצד שרי הממשלה בהם ליברמן, אלקין ולפיד. חוסר הגיבוי יוצר מתיחות בין השניים, שממילא היחסים ביניהם לא כתמול שלשום.

בעוד בנט שתק, שקד עומדת בחזית כבר כמה ימים: זה התחיל עם חוק האזרחות שהיה על הכתפיים שלה, ולאחר מכן מתווה הפליטים שבו היא סופגת ביקורת מכל עבר ואף הוצגה כבעלת לב של אבן. ההודעה של בנט מברכת על הרחבת המתווה, ומכך אפשר אולי ללמוד שהעדיף מדיניות מקילה יותר מלכתחילה. בסופו של דבר, בנט הסתפק בציוץ לקוני וזה יוצר מתיחות – לא בעניין המדיניות אלא בנושא הווליום, אך בשתי הלשכות מכחישים ואומרים שהיחסים תקינים

השינוי במדיניות

שלושה ימים אחרי התמונות הקשות שפרסמנו מנתב"ג, ומדיניות הממשלה בנושא הפליטים האוקראינים משתנה הערב באופן משמעותי. ההחלטה של שרת הפנים ולפיה אזרחים ישראליים יוכלו לקלוט בישראל את בני משפחותיהם הפליטים - ושאלו לא ייחשבו במכסת הפליטים הרשמית - אומרת שישראל בעצם מאפשרת לעוד אלפי פליטים להגיע ארצה, ועדיין העתירה שהוגשה בשם ובתמיכת השגריר האוקראיני שעליה פרסמנו לראשונה ב"חדשות סוף השבוע" נותרת על כנה.

להחלטה של שקד הערב קדמו דיונים ארוכים בתוך הממשלה, ספציפית בין שרת הפנים לשר החוץ לפיד. שרי הממשלה תקפו היום את שרת הפנים מכל עבר, מימין ומשמאל: יושב ראש מרצ הורוביץ כינה את העיסוק במכסות כ"קטנוני עד כדי מביש", יושבת ראש מפלגת העבודה השרה מיכאלי עקצה ש"אמפתיה זה לא מספיק", השר אלקין סבר שלא מדובר במדיניות מאוזנת, וגם יושב ראש ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לא השאיר ספק לגבי דעתו בנושא: "צריך לקלוט את כל מי שנמלט ונמצא בסכנת חיים".

ועדיין, למרות שינוי המדיניות, עדיין מגיעות תמונות מקוממות מנתב"ג וסביבתו. באחד המקרים, אזרח אוקראיני שעובד בישראל ביקש להכניס את אשתו ומשפחתו שברחה מאוקראינה. המשפחה סורבה והושמה במתקן כליאה בנתב"ג לאחר שניסתה להיכנס לישראל ב-2019. מחר יתקיים דיון ייעודי בישיבת הממשלה בנושא הפליטים, לא בטוח שהשינוי של הערב הוא השינוי האחרון.