נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשא לראשונה הלילה (בין שלישי לרביעי) את נאום "מצב האומה", מאז החל לכהן. ביידן סיכם קצת יותר משנה בתפקיד - וכעת ניצב בפני אתגר עצום: עצירת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שבקרוב נכנסת לשבוע השני. במהלך הנאום תקף ביידן את פוטין: "חשב שלא נגיב, הוא חייב לשלם מחיר".

ביידן, פוטין והמתיחות בגבול אוקראינה רוסיה (עיבוד: N12)
ביידן נגד פוטין: "חשב שיצליח לפצל את המערב ואת נאט"ו ושלא נגיב - וטעה" | עיבוד: N12

בפתח נאומו הודה ביידן למחוקקים, לשופטים ולאורחים ואמר: "בשנה שעברה הקורונה הפרידה בינינו והיום כולנו נפגשים ביחד. כדמוקרטים, רפובליקנים ועצמאים, אבל מכל וכל - אמריקנים. החופש ינצח עריצות".

מלחמת אוקראינה-רוסיה

"לפני שישה ימים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין רצה לערער את היסודות של העולם החופשי, במחשבה שיצליח לכופף את העולם לצרכיו, אך הוא שגה באופן חמור. הוא חשב שיוכל להיכנס לתוך אוקראינה והעולם יתעלם, במקום זה הוא קיבל בתגובה התנגדות עוצמתית שמעולם לא חשב שיקבל".

המטוס נוחת (צילום: משרד ההגנה הרוסי)
ביידן הודיע על סנקציות חדשות: "המרחב האווירי של ארה"ב ייסגר לטיסות רוסיות" | צילום: משרד ההגנה הרוסי

"פוטין פגש את העם האוקראיני, מהנשיא זלנסקי ועד כל אוקראיני", הדגיש ביידן. "האומץ שלהם, חוסר הפחד, הוא השראה לעולם כולו. אזרחים שחוסמים בגופם טנקים, ילדים ועד מורים וגמלאים הפכו לחיילים שמגנים על המולדת שלהם".

בהמשך דבריו ביידן שב ואמר כי "בקרב בין דמוקרטיה ואוטוקרטיה - הדמוקרטיות מתעלות והעולם בוחר באופן ברור בצד השלום והביטחון. "פוטין יכול להקיף את קייב בטנקים, אבל הוא לעולם לא יוכל לכבות את הלב של העם האוקראיני", הבהיר.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מכריז על מבצע צבאי נגד אוקראינה (צילום: רויטרס)
ביידן: "פוטין התחיל מלחמה ללא כל התגרות" | צילום: רויטרס

"בואו כולנו בהיכל הזה נשלח את המסר לאוקראינה ולכולם" אמר הנשיא, וביקש מהקהל לקום: "כולנו עומדים יחד עם העם האוקראיני. לאורך ההיסטוריה למדנו את השיעור שכשדיקטטורים לא משלמים מחיר על התוקפנות שלהם, הם גורמים ליותר כאוס. הם ממשיכים לנוע".

"המחירים והאיומים על אמריקה והעולם ממשיכים לעלות", הבהיר נשיא ארה"ב. לטענתו, זו הסיבה שברית נאט"ו נוצרה: "כדי להבטיח שלום ויציבות באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה, ברית שבה חברות ארצות הברית ו-29 מדינות נוספות".

השטח ליד בניין המנהל האזורי בחרקוב לאחר ההפצצה (צילום: reuters)
בניין העירייה בחרקיב שהופצץ | צילום: reuters

הקרבות באוקראינה (צילום: SERGEY BOBOK/AFP/Getty Images)
קרבות בחרקיב | צילום: SERGEY BOBOK/AFP/Getty Images

"הדיפלומטיה האמריקנית חשובה", הוסיף נשיא ארה"ב. "המלחמה של פוטין הייתה מתוכננת מראש וללא התגרות. הוא דחה מאמצים לדיפלומטיה. הוא חשב שהמערב ונאט"ו לא יגיבו, והוא חשב שהוא יכול להפריד בינינו. פוטין טעה - היינו מוכנים".

"כשההיסטוריה של העידן הזה תיכתב, מלחמת פוטין באוקראינה תהיה מה שהפך את רוסיה לחלשה יותר ואת העולם לחזק יותר", טען הנשיא. "אנחנו מאוחדים יותר מאי פעם, יידרש זמן, בואו נשאב השראה מרצון הברזל של העם האוקראיני. פוטין יכול להקיף את קייב בטנקים אבל הוא לעולם לא יוכל לכבות את הלב והנשמה של העם האוקראיני".

הכלכלה בארה"ב

בפנייה לציבור האמריקני, ביידן התייחס למצב הכלכלי בארה"ב ואמר כי "אחת הדרכים להילחם באינפלציה היא להוריד את השכר ולהפוך את האמריקנים לעניים יותר - לי יש תוכנית טובה יותר, להוריד את העלויות ולא את השכר. ליצור יותר מכוניות ומוליכים למחצה באמריקה ויותר תשתית וחדשנות באמריקה. ליצור עוד משרות שבהן יהיה אפשר להתפרנס היטב באמריקה, ובמקום להסתמך על שרשראות אספקה ​​זרות - בואו נעשה את זה באמריקה".

"כלכלנים קוראים לזה 'הגדלת כושר הייצור של הכלכלה שלנו'. אני קורא לזה לבנות אמריקה טובה יותר. התוכנית שלי להילחם באינפלציה תוריד את העלויות של האזרח ותקטין את הגירעון".

מלחמת אוקראינה רוסיה‎ (צילום: רויטרס)
הרס באוקראינה | צילום: רויטרס

באשר לאלימות המשטרתית ובעיות האכיפה - ביידן אמר שלא צריך להפסיק את מימון המשטרה, אלא דווקא לתת לה תקציבים. כמו כן, הוא התייחס גם לרשתות החברתיות ואמר שהן צריכות להיות אחראיות ל"ניסוי הלאומי שהן מבצעות בילדים שלנו".

בסיום נאומו הבהיר ביידן כי "הציבור האמריקני ניצל כל משבר להזדמנות - וכך גם הפעם. אנחנו חזקים יותר מלפני שנה וזה בזכותכם הציבור".

ביידן ופוטין (צילום: רויטרס)
"פוטין לא יוכל לכבות את הלב של העם האוקראיני" | צילום: רויטרס

בשעות שלפני הנאום דווח כי ארה"ב העבירה לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי טלפון לווייני מאובטח כדי לדבר איתו במקום המסתור. בכיר באוקראינה אף חשף כי חוליית מתנקשים צ'צ'נית שניסתה לרצוח את זלנסקי נתפסה - וחוסלה.

בארוחה לפני הנאום אמר ביידן כי הוא "יוודא שהמערב משדר על אותו גל" בכל הקשור לפלישה. בשיחה עם כתבים אמר שהמסר המרכזי שלו לעם האמריקני הוא: "אוודא שבעלות בריתה של אמריקה מאוחדות בתגובה". כתב CNN אמר כי ביידן הביע מסר נחוש: "הכוח שלנו נובע מאחדות נאט"ו והמערב, עלינו להיות מתואמים לגבי הסנקציות בתגובה על הפלישה".

עוד לפני הנאום, סיפרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי כי העימות באירופה צפוי לתפוס חלק ניכר מדברי ביידן. "אין ספק שהנאום יהיה שונה מאוד מכפי שהיה יכול להיות לפני כמה חודשים", הדגישה, וציינה כי הנשיא ישים דגש על "המאמץ לאחד את העולם לעמוד לצד הדמוקרטיה ונגד התוקפנות הרוסית".

הנאום צפוי לפרט את הצעדים שארה"ב נקטה ותנקוט כלפי פוטין והמעגל הקרוב שלו. "הנשיא מחויב למזער את השפעת הפלישה על הכלכלה העולמית והעם האמריקני", ציינה דוברת הבית הלבן.