הזוועות באוקראינה מגיעות למועצת הביטחון: שתי יממות לאחר שנחשפו התמונות הקשות של הטבח בבוצ'ה, מתכנסת היום (שלישי) ישיבת מועצת הביטחון של האו"ם. במהלך הדיון אמרה תת מזכ"ל האו"ם כי בארגון בודקים גם דיווחים על עבירות מין ומעשי אונס קבוצתיים במהלך הלחימה, לרבות מול עיני ילדים. "מעריכים שבבוצ'ה נשארו כ-3,700 איש במהלך הלחימה. אנחנו בודקים גם חשד לעבירות סחר בבני אדם במעגל הרחב של הפליטים", הוסיפה.

בפני מועצת הביטחון נאם נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי, שחזר מהעיירה שבה בוצע הטבח. "אמש חזרתי מבוצ'ה, שם הצבא הרוסי הרג נשים מחוץ לבתיהם, משפחות שלמות. אני פונה אליכם בכל יום בשמם של מי שנרצח, חלקם גם עונו", אמר זלנסקי. "הם מתו בסבל, אזרחים נמעכו תחת טנקים רק לשעשוע הכוחות, חתכו איברים, נשים נאנסו מול ילדיהן".

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

הוא הוסיף כי "מי שעשה את הדברים האלה, זאת חברה במועצת הבטחון של האו"ם. הם מחסלים כמה שיותר אזרחים. איפה מועצת הבטחון של האו"ם?", תהה זלנסקי. "העולם ראה מה הצבא הרוסי עשה בבוצ'ה, הוא עדיין לא ראה מה נעשה בעוד אזורים במדינה שלי. אני מזכיר לכם את הסעיף הראשון באמנת האו"ם - לשמור על השלום. מה הטעם בכל הסעיפים האלה אם הסעיף הראשון לא נשמר?", הוסיף.

זלנסקי הזכיר דוגמאות מההיסטוריה, זלזל בטענות הרוסיות והבהיר כי יש עדויות רבות לזוועות שחוללו הרוסים במהלך הקרבות. "הם מפוצצים מקלטים בכוונה - בגלל שיש שם אזרחים, בוצ'ה היא רק דוגמא אחת למה שהם עושים בארצנו", אמר זלנסקי. הוא תקף את אוזלת היד של האו"ם, לא רק באוקראינה אלא גם בסכסוכים אחרים בעולם. "אם האו"ם היה פועל על פי חוקיו, המלחמה באוקראינה היתה נמנעת. העולם רק הביט במלחמה בקרים ובגיאורגיה".

הנשיא זלנסקי נואם במועצת הביטחון של האום (צילום: ap)
"אפשר לסגור את האו"ם אם אין יותר חוק בין-לאומי". זלנסקי נואם בפני מועצת הביטחון, היום | צילום: ap

הנשיא האוקראיני אמר שצריך להקים מחדש בתי דין כמו בנירנברג, והזכיר גם את משפט אייכמן. "ברור עכשיו שההחלטה להקים את האו"ם לא צלחה, אנו צריכים לעשות מה שאפשר למען הדורות הבאים, ליצור גוף בין-לאומי שימנע תוקפנות ויקדם שלום, ללא קשר לכוח או אמביציות. חייבים לשמור על השלום והצדק", הבהיר. "או שתדיחו את רוסיה (מהאו"ם) או שתפזרו את האו"ם. העולם צריך שלום", סיכם זלנסקי.

"המלחמה באוקראינה היא אחד האתגרים הקשים שמולם התמודדנו, אנו מתמודדים בפלישה בכמה חזיתות נגד חברה באו"ם על ידי חברה אחרת, שמפירה את החלטות האו"ם", אמר מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בפתח הישיבה. "לא אשכח את התמונות שראינו בבוצ'ה ואת העדויות הקשות", הוסיף. שגרירת ארה"ב לאו"ם, לינדה ת'ומאס גרינפילד, אמרה בדיון כי "לרוסיה לא צריך להיות מקום בגוף שמקדם זכויות אדם. רוסיה מנצלת את חברותה במועצת זכויות האדם. היא משקרת והיא לא שייכת לגוף הזה".

 

מלחמת רוסיה-אוקראינה הטבח בבוצ'ה (צילום: SERGEI SUPINSKY, AFP)
"הם מחסלים כמה שיתר אזרחים". גופות מועמסות על משאית בעיירה בוצ'ה | צילום: SERGEI SUPINSKY, AFP

במקביל לישיבה במועצת הביטחון, החריף שר החוץ יאיר לפיד את הטון נגד רוסיה. "רוסיה מבצעת פשעי מלחמה נגד אוכלוסיה חסרת מגן", אמר לפיד, לאחר גינוי הרבה יותר מתון של ראש הממשלה בנט. בהצהרה משותפת עם שרי החוץ של יוון וקפריסין, הוסיף לפיד כי "התמונות והעדויות שמגיעות מאוקראינה מחרידות. אני מגנה בצורה נחרצת את פשעי המלחמה האלה".

ראש הממשלה התייחס היום לראשונה למעשי הטבח שנחשפו בימים האחרונים באוקראינה, לאחר שהצבא הרוסי נסוג מאזור קייב. "אנחנו כמובן מזועזעים מהמראות הקשים בבוצ'ה. אלו מראות נוראיים ואנחנו מגנים אותם בכל תוקף", אמר בנט לאחר שסייר באוגדת איו"ש. "הסבל של אזרחי אוקראינה עצום, ואנחנו עושים כל שאנחנו יכולים כדי לסייע. בית החולים שדה במערב אוקראינה טיפל כבר ב-2,200 אזרחים אוקראינים בתנאים לא פשוטים". 

מלחמת רוסיה-אוקראינה הטבח בבוצ'ה (צילום: Vadim Ghirda, AP)
גופות פזורות בעיירה בוצ'ה | צילום: Vadim Ghirda, AP

אתמול הזהיר זלנסקי כי ייתכן שמקרים דומים יתגלו בקרוב באזורים נוספים שישוחררו מהשליטה הרוסית. "הזוועות של בורודיאנקה עלולות להיות חמורות אף יותר מאלו של בוצ'ה", אמר זלנסקי. הבוקר הוא הוסיף כי "אוקראינה תחפש פושעי מלחמה ותעמיד אותם לדין".

הנשיא האוקראיני התייחס גם למשא ומתן מול רוסיה, ואמר שהרבה יותר קשה לקיים שיחות עם רוסיה לאחר חשיפת הטבח בבוצ'ה, אולם לאוקראינה אין ברירה אחרת. הוא אמר כי הוא לא צופה פגישה שלו עם פוטין, והזהיר כי גם אם תושג הפסקת אש - רוסיה תוכל לשוב ולתקוף את אוקראינה בעוד שנתיים. על כך גם הוסיף אמירה מעניינת: "אנו נהפוך להיות 'ישראל גדולה' - עם הפיכת הביטחון לסוגיה בעדיפות הגבוהה ביותר ל-10 השנים הקרובות".

בשבוע שעבר נסוגו רבים מהכוחות הרוסיים שהוצבו בעומק אוקראינה, בעקבות הודעת משרד ההגנה במוסקבה על שינוי ביעדי ומטרות "המבצע", וכך החלו להיחשף רבים מהמעשים הקשים המיוחסים לחיילים הרוסים. זלנסקי העריך כי ככל שהכוחות האוקראיניים ילכו וישתלטו מחדש על אזורים נוספים ששוחררו לאחרונה, כך יתבררו ממדי האסונות הנוספים.

ההרס במריופול
ההרס רחב ההיקף בעיר מריופול
מריופול הנצורה (צילום: רויטרס)
"איפה מועצת הבטחון של האו"ם?". נזקי ההפגזות הרוסיות בעיר מריופול הנצורה | צילום: רויטרס

מזכיר המדינה אנתוני בלינקן האשים את רוסיה בכך שהזוועות בעיירה בוצ'ה תוכננו מראש והצטרף לדרישת הרשויות באוקראינה לחקור את המעשים שם כפשעי מלחמה. "מה שראינו בבוצ'ה אינו מעשה אקראי של יחידה נכלולית", אמר בלינקן לכתבים לפני שיצא לבריסל לפגישת שרי החוץ של נאט"ו. "זהו מהלך מכוון כדי להרוג, לענות, לאנוס ולבצע זוועות".

בתוך כך, היום הודיעו באיחוד האירופי יכי הם יפעילו סבב חמישי של סנקציות נגד רוסיה. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, הודיעה כי האיחוד האירופי יציג סנקציות נוספות וחדשות נגד רוסיה, כולל איסור ייבוא של פחם בשווי 4 מיליארד יורו בשנה.

זלנסקי אינו היחיד שמעריך שבורודיאנקה תהפוך למוקד האסון הבא, וברשתות החברתיות כבר החלו להתפרסם צילומים של ההרס הכבד בעיירה שממערב לקייב. מאות בתים ובניינים חרבים, עשרות רכבים שהושמדו במהלך נסיעתם בכביש הם רק חלק מהמראות הקשים במקום, וניכר כי אומדן ההרס נמצא רק בתחילתו.

 #Бородянка #Borodyanka The whole world needs to see it. pic.twitter.com/GIhR0NBhDq

אחד הסיפורים העצובים שכבר נחשפו בבורודיאנקה, הוא סיפורה של הכלבייה המקומית, המיועדת לכלבים לפני אימוץ. מתנדבים שהגיעו למקום לאחר שחרור העיר מצאו שם יותר מ-300 גופות של כלבים, שרובם ככולם מתו בכלוביהם בשל היעדר מים ומזון. כעת פועלים המתנדבים ואנשי רשויות החירום לאיתור גופות אדם וניצולים בין הריסות הבתים בעיר.

 Borodyanka. The destruction is monstrous. pic.twitter.com/C6F0foJ5gd

  

מחוז נוסף ששוחרר בימים האחרונים מכיבוש הצבא הרוסי הוא מחוז סומי. הוא ממוקם ממזרח לקייב ומצפון מערב לחארקוב, וקרוב מאוד לגבול עם בלארוס – מה שהביא לכיבושו המהיר ולכתישתו העזה על ידי כוחות הצבא הרוסי בשבועות האחרונים. גם שם פועלים כעת כוחות ההצלה בניסיון לאיתור ניצולים וגופות. הבוקר הודיע מושל המחוז על מציאתן של לפחות 3 גופות אדם שחוו התעללות קשה לפני מותם.

עוד עיר שכבר מתמודדת עם מה שמכונה כ"קטסטרופה הומניטרית" היא מריופול, השוכנת במזרח אוקראינה לחופי ים אזוב. העיר, שסובלת ממצור כבד מזה שבועות ארוכים מצד צבא רוסיה המנסה לכבוש אותה, הפכה לאחד מסמלי החורבן והאסון של אוקראינה במלחמה. לדברי ראש העירייה, יותר מ-90% מהמבנים בעיר נחרבו ואינם ניתנים לשיקום.

הנשיא זלנסקי נואם במועצת הביטחון של האום (צילום: ap)
"העולם ראה מה הצבא הרוסי עשה בבוצ'ה". זלנסקי נואם פני במועצת הביטחון, היום | צילום: ap

הבוקר שוחרר צוות מיוחד של ארגון הצלב האדום שניסה להגיע לעיר ונעצר בדרך – עדות למצור הכבד על העיר. על פי ההערכות, למרות ניסיונות חילוץ רבים, נותרו בעיר יותר מ-150 אלף בני אדם ללא גישה למזון, מים נקיים, חשמל ותנאים בסיסיים אחרים. אחד החששות הכבדים הוא מהמחזות הקשים לאחר שחרור מריופול והתבהרות התמונה בנוגע למצב החמור השורר בעיר. זלנסקי התייחס הבוקר גם למריופול ואמר שהמצב שם קשה במיוחד, והפינוי ממנה תלוי "ברצונו הטוב של פוטין".

אתמול הכחישה דוברת משרד החוץ הרוסי את האשמות המערב בנוגע לאחריות מוסקווה בטבח שבוצע בבוצ'ה, שם נמצאו יותר מ-400 גופות של אזרחים, רבות מהן כפותות – מה שמעיד על מעשי רצח מכוונים. לטענתה של הדוברת, כל תמונות הטבח בבוצ'ה הן "פרובוקציה מערבית". כמה שעות לאחר מכן פרסם העיתון ניו יורק טיימס תחקיר, באמצעות תמונות לוויין, המוכיח כי גופות האזרחים בבוצ'ה צולמו ברחובות ובמקומות שבהם הן נמצאו כבר לפני 3 שבועות.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג הזהיר כי רוסיה עשויה לפתוח במתקפה חדשה על חבל הדונבאס שבמזרח אוקראינה בשבועות הקרובים. בנאום שנשא בפני שרי החוץ של נאט"ו המתכנסים בבריסל, הבהיר סטולטנברג כי כעת יש עדיין זמן כדי לסייע לאוקראינה. "אנחנו רואים כעת תנועה משמעותית של חיילים (רוסים) הרחק מקייב כדי להתארגן מחדש, להתחמש ולקבל אספקה, כשהמיקוד שלהם יעבור מזרחה".

לדברי מזכ"ל נאט"ו, המטרה הרוסית היא ככל הנראה לכבוש את כל האזור וליצור גשר יבשתי לחצי האי קרים. "מיצוב הכוחות הרוסיים מחדש ייקח זמן מה, כמה שבועות"', אמר סטולטנברג. "בחלון הזמן הזה, חשוב ביותר שבעלות הברית של נאט"ו יספקו להם את התמיכה הנדרשת".