רוסיה הגיבה היום (חמישי) בחריפות לאפשרות שפינלנד ושוודיה יצטרפו לנאט"ו. דימיטרי מדוודב, מקורב מאוד לנשיא רוסיה פוטין ומי שמכהן בתפקיד סגן נשיא מועצת הביטחון של רוסיה, אמר היום כי אם השתיים יצטרפו לנאט"ו, רוסיה "תיאלץ לחזק את מערכות ההגנה האזורית שלה, כולל פריסה של כלי נשק גרעיניים". כזכור, אתמול הודיעו פינלנד ושוודיה על כוונתן להצטרף לברית ההגנה הצפון אטלנטית, כשראש הממשלה השוודית מגדלנה אנדרסון הודיעה כי בקשה רשמית להצטרפות תוגש בחודש יוני, וראש ממשלת פינלנד סאנה מרין הודיעה כי הפרלמנט יקבל החלטה בעניין בזמן הקרוב.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

"אם שוודיה ופינלנד יצטרפו לנאט"ו, אורך הגבולות היבשתיים של הברית עם הפדרציה הרוסית יותר מיוכפלו", אמר מדוודב. "באופן טבעי, הגבולות האלה יהיו חייבים להיות הרבה יותר מאובטחים. לאחר שהן יצטרפו לנאט"ו, לא נוכל עוד לדבר על מרחב חופשי מגרעין באזור המדינות הבלטיות, האיזון הזה חייב להישמר", הוסיף.

 

 

פינלנד חולקת עם רוסיה גבול יבשתי באורך כ-1,300 ק"מ, ובשל כך ההערכה כי היא נתונה לסכנה גדולה יותר משוודיה שאינה חולקת גבול עם רוסיה. בעוד שבשוודיה מגלים יותר נחישות בנוגע להצטרפות, וכבר הודיעו כי בכוונתם להגיש בקשה רשמית, בפינלנד הדברים צפויים להתרחש יותר לאט ובפרופיל נמוך יותר. האפשרות שאוקראינה תצטרף לנאט"ו הייתה אחת הסיבות המרכזיות בהחלטה של רוסיה לצאת למלחמה נגדה.

באוקראינה מציינים היום את היום ה-50 למלחמה, ובמקביל להסלמת הקרבות במזרח המדינה – גם במריופול הנצורה, שכבר מזמן הפכה לסמל החורבן וההרס בלחימה, חלה בימים האחרונים החרפה של ממש בעימותים. על פי הדיווחים מעיר הנמל, הרוסים הגבירו משמעותית את התקיפות שם בימים האחרונים, ואתמול דיווחו כי יותר מ-1,000 חיילים אוקראינים הניחו את נשקם ונכנעו. בצד האוקראיני מכחישים שמדובר במספר כה גבוה, וטוענים כי כוחות מארינס מצבא אוקראינה הצליחו לפרוץ אתמול את המצור הרוסי, לחדור לעיר הנצורה ולהצטרף לכוחות הלוחמים בשטח.

טיל גרעיני רוסי (צילום: rusm, GETTYIMAGES)
טיל גרעיני רוסי, ארכיון | צילום: rusm, GETTYIMAGES

הרוסים העמיקו בתקופה האחרונה את אחיזתם סביב מריופול והגבירו את התקיפות על העיר, ומנגד - הכוחות האוקראיניים במקום נאחזים בחלק קטן ממנה. הכוח המרכזי הפועל בעיר הוא גדוד אזוב, שנחשב ככוח ידוע לשמצה בקרב רבים ונחשב לגורם ניאו-נאצי בעל נטיות ימניות קיצוניות – מה שמסייע לרוסים להצדיק את הפגיעה הקשה בעיר. מפקד הכוח בעיר דניס פרוקופנקו פרסם תיעוד מיוחד עם סרגיי וולינה, מפקד החטיבה ה-36 של המארינס שפרצו את המצור. השניים מתחו ביקורת קשה על החיילים האוקראינים שנכנעו ואמרו שהם "בחרו בדרך ההשפלה". מפקד כוח המארינס אמר: "אתמול עשינו מבצע מוצלח עם גדוד אזוב, והתחברנו אליהם בתום פעילות מוצלחת".

 

 

"אתמול בבוקר נכנענו והסגרנו את עצמנו", סיפר אחד החיילים האוקראיניים ונפל בשבי, בתיעוד שפורסם על ידי צבא רוסיה. "היינו בבית החולים, והחבר'ה שלנו הגיעו ואמרו 'די למלחמה, מספיק עם הכול', הפיקוד שלנו כבר איננו, כולם עזבו, כל הפיקוד הבכיר – כולם עזבו אותנו".

בתוך כך, במערב מתקשים לגבש הוכחות לטענות האוקראינים הנצורים במריופול על שימוש רוסי בנשק כימי. לפני ימים אחדים אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי מספר ההרוגים בעיר מגיע לעשרות אלפים, וההערכה היא כי כמעט 100% מהמבנים בעיר כבר נחרבו.

אזור נוסף שחווה הסלמה בלחימה בשבוע האחרון הוא חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה. מאז סוף השבוע שעבר, מרכזת רוסיה את מאמצי הלחימה שלה במזרח אוקראינה, ככל הנראה במטרה לרשום הישגים לפני 9 במאי, יום ציון הניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה. ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, העריך היום שהלחימה שם צפויה להיות ממושכת וארוכה. משרד ההגנה הבריטי העריך הבוקר שהלחימה בכמה מקומות במזרח אוקראינה צפויה להגיע לרמות אלימות גבוהות מאוד.

 

 

במקביל, מקום שזוכה בימים האחרונים לשקט של ממש הוא הבירה קייב, שממנה נסוגו הרוסים לפני כשבועיים. ולדימיר קליצ'קו, אחיו של ראש העירייה ויטלי, סיפר היום בריאיון ל-BBC שהעיר "חוזרת לחיים". לדבריו, "התנועה בעיר שבה וגדלה, ויותר ויותר אנשים נמצאים ברחובות ושומעים פחות ופחות פיצוצים ואזעקות". יחד עם זאת, הוא הזהיר מפני שיבה מסיבית של אזרחים לעיר וקרא לאנשים לעשות זאת לאט ובאופן מדורג. הוא הסביר שתשתיות רבות בעיר נפגעו בלחימה, וצפוי קושי לקבל את כל תושביה בחזרה בבת אחת.