אחרי ההחרפה ביחסים עם אוקראינה, מה תעשה שקד? גוברים הלחצים על שרת הפנים איילת שקד לבטל לחלוטין את המכסות לקליטת פליטים מהלחימה באוקראינה - 25 אלף אוקראינים בסך הכול, שרובם כבר הגיעו לישראל. בשלב זה שקד מסרבת ומוכנה רק להרחיב את המכסה לקרובי משפחה אוקראינים של אזרחים ישראלים - כפי שדורשת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה.

הערב (ראשון) צפויה שקד למסור את תגובתה לעתירה לבג"ץ שהוגשה לבקשת שגרירות אוקראינה - עתירה שחשפנו אמש ב"חדשות סוף השבוע". שקד תגיע לסיור בנתב"ג ותיתן הצהרה לתקשורת בנושא. במקביל מתגבר הלחץ גם בתוך הממשלה לרכך את המתווה: שר האוצר אביגדור ליברמן כתב היום בחשבון הטוויטר שלו ש"כל עוד הלחימה מתקיימת, צריך לקלוט את כל מי שנמלט ונמצא בסכנת חיים".

מפגינים נגד מדיניות הממשלה בת"א (צילום: N12)
מפגינים נגד מדיניות הממשלה בת"א, אמש | צילום: N12

גם שר החוץ יאיר לפיד קרא לאימוץ מדיניות אחרת: "אנחנו לא נסגור את שערינו ואת ליבנו בפני אנשים שאיבדו את כל עולמם", אמר במהלך ביקורו במעבר הגבול סירט. "יש לנו חובה מוסרית להיות חלק מהמאמץ הבין-לאומי לסייע לפליטים מאוקראינה למצוא בית חם ומיטה לישון בה. חובתנו להיות לא רק יהודים טובים, אלא גם אנשים טובים".

עוד הצהיר לפיד: "בישראל יש תשעה מיליון תושבים, והזהות היהודית שלנו לא תפגע מעוד כמה אלפי פליטים. להיפך, הילדים שלנו ילמדו שיעור חשוב על מוסר ואחריות". עם זאת, הבהיר: "מצד שני ברור שלא נוכל לקלוט עשרות אלפי פליטים לא יהודים. אז הפתרון הוא לא בזה שכל אחד ידבר לבייס הפוליטי שלו, אלא בניהול מאוזן ומידתי.".

לפיד שב והדגיש את הצורך במתווה אחר: "אפשר להכניס עוד פליטים, אפשר וצריך להיות הרבה יותר נדיבים, אי אפשר להכניס פליטים בלי הגבלה. את האיזון הזה הממשלה תמצא. זה תפקידנו". 

שר החוץ יאיר לפיד בביקורו במעבר הגבול סירט (צילום: שלומי אמסלם, לע"מ)
שר החוץ יאיר לפיד בביקורו במעבר הגבול סירט | צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

לפיד על התמונות מנתב"ג: "בלתי נסלח"

שר החוץ התייחס גם לתמונות הקשות מנתב"ג שנחשפו ב-N12: "מה שבלתי נסלח ובלתי נסבל הוא הטעויות שנעשו בטיפול בפליטים שכבר הגיעו לישראל. התמונות של אישה זקנה והנכדה שלה שישנות על הרצפה בנתב"ג לא יכולות לחזור על עצמן. אנחנו נטפל בפליטים האלה כמו שהיינו רוצים שיטפלו בסבתא שלנו ובילדים שלנו. זה המבחן שלנו, אנחנו לא עמדנו בו מספיק טוב עד עכשיו. זה תוקן ביומיים האחרונים ואנחנו נדאג שמעכשיו זה יטופל אחרת לגמרי".

זוהי לא הביקורת הראשונה מתוך הממשלה: אמש טען שר הבריאות ניצן הורוביץ כי "מול המלחמה המחרידה באוקראינה, הדיון כאן על כמה מכסות לפליטים, הוא קטנוני עד כדי מביש. ישראל חייבת, מעצם הווייתה וכחלק מהמאמץ הגדול של מדינות המערב, להושיט יד לפליטים ונרדפים שעולמם חרב עליהם. מרצ תעמוד על כך".

פליטים מאוקראינה בנתבג
התמונות שעוררו זעזוע. פליטים מאוקראינה בנתב"ג

גם שר התפוצות נחמן שי מתח ביקורת על התנהלות שקד באולפן "פגוש את העיתונות" ואמר: "אני אדרוש בישיבת הממשלה הקרובה שתהיה ועדת שרים שמחליטה מהי מדיניות קליטת הפליטים של ישראל". לדברי שי, "זה לא יכול להישאר בידיו של שר או שרה אחת. על סדר היום עומד פרצופה של מדינת ישראל". שקד, שרק השבוע האשימה את נחמן שי ב"הוצאת דיבה", השיבה: "מוטב שנחמן שי כשר התפוצות של ישראל יבצע את תפקידו ולא יטיף לאחרים. אלפי זכאי חוק השבות ממתינים להגיע לישראל ולא מקבלים מענה מהיר. רצוי שימלא את תפקידו בעזרה ליהדות התפוצות".

העתירה והמתקפה: "ישראל מפירה הסכמים"

אמש פרסמנו כי שגריר אוקראינה בישראל, יבגן קורניצ'וק, טוען כי מדיניות ממשלת ישראל והשרה שקד אינה חוקית. עורך הדין תומר ורשה עתר לבקשת השגרירות: הוא טוען שתחת המילה "מכסות" יוצרת שרת הפנים מסך עשן שבעצם מסתיר מאחוריו הפרה של האמנות הבין-לאומיות והחוק הבין-לאומי. 

וכך כתב השגריר בהודעה שנחשפה אמש לראשונה: "המדיניות החדשה של משרד הפנים מפירה הסכמים בין אוקראינה לבין ישראל בנוגע לפטור מאשרה לאזרחים אוקראיניים. לאור מיצוי כל האפשרויות הדיפלומטיות, לא נותרה לשגרירות ברירה אלא לבקש שמשרד עורכי הדין ורשה יגיש עתירה לבג"ץ נגד המתווה החדש בכדי להגן על זכויותיהם של האזרחים האוקראינים".

בעתירה נכתב: "בית המשפט הנכבד מתבקש לשמר את המצב הקיים ולהקפיא את כניסת המתווה, המונע את כניסתם של אזרחי אוקראינה לישראל, לתוקף, עד להכרעה בעתירה זו, כך שצו הכניסה לישראל – המעניק פטור מאשרות לאזרחי אוקראינה – ימשיך לעמוד בתוקפו".

המתווה שעורר את הזעם - והעתירה

שרת הפנים איילת שקד הודיעה בשבוע שעבר כי ישראל תארח 25 אלף אזרחי אוקראינה שאינם יהודים "באופן זמני ועד יעבור זעם". 20 אלף מהם, לדברי שקד, כבר היו בישראל לפני המלחמה באופן לא חוקי. בנוסף, הערבויות לפליטים יבוטלו ובמקום זאת - ישראלים יידרשו למלא טופס שבו הם מתחייבים שהאורח ייצא ברגע שמצב החירום יסתיים.

"מדינת ישראל תארח באופן זמני כ-20 אלף אזרחי אוקראינה ששהו בישראל לפני פרוץ הקרבות, לרוב בניגוד לחוק. בנוסף, אם חלילה האלימות לא תיפסק תוך זמן סביר, נאפשר להם לעבוד בישראל", הסבירה שקד. "מעבר לכך, הוסכם על קביעת מכסת אירוח נוספת של 5,000 אזרחי אוקראינה שהגיעו או יגיעו לאחר פרוץ הקרבות".

שגריר אוקראינה תקף שלשום בריאיון לאולפן שישי את המתווה של שקד:  "זה לא מקובל עלינו כלל וכלל. כמובן. שוב, לפי האמנות הקיימות, שישראל שותפה להן, ולפי החוקים בישראל, אתם לא רשאים לאכוף שום הגבלות. ואני מקווה מאוד שנגיע לפתרון חיובי שיהיה מקובל על שני הצדדים".

על הטענות לכך שרבים מהפליטים שהגיעו לישראל עושים זאת מסיבות כלכליות, השיב: "אל תטפחו לעצמכם על השכם! לא קל להגיע לישראל, והיא אינה המקום הכי נוח לשהות בו. המדינה שלכם היא מהיקרות בעולם. ובהנחה שרוב מדינות אירופה יספקו מחסה, אוכל, היתרי עבודה זמניים, מסגרות חינוך לילדים – הפליטים יעברו לשם אחרי המלחמה".