"איך לעזוב את רוסיה": רשת CNN דיווחה היום (חמישי) שהחיפוש בשפה הרוסית אחרי דרך יציאה מממלכתו של פוטין הגיע לאחרונה לשיא של 10 שנים. הרוסים צופים עתיד קודר במדינה שהופכת שוב מבודדת יותר, מצונזרת יותר ומסוכסכת יותר - בעוד אפשרויות המילוט ממנה רק הולכות ומצטמצמות.

ב-CNN הצליבו וניתחו נתונים ממנועי החיפוש, רישומי הגירה, מידע מנמלי התעופה יחד עם ריאיונות עם מומחים ברוסיה ומחוצה לה, ובכך שופכים אור על האופן שבו אנשים שאינם יכולים לחיות יותר ברוסיה מנסים להימלט ממנה.

הפגנות נגד המלחמה במוסקבה (צילום: ap)
הפגנות נגד המלחמה במוסקווה | צילום: ap

ממוסקווה ועד סיביר, מהאינטלקטואלים של סט. פטרסבורג לתושבי בסיסי הצוללות הגרעיניות במורמנסק, יותר ויותר אנשים לא רוצים לחיות תחת משטרו של וולדימיר פוטין שמוביל "מלחמת יש ברירה" באוקראינה ומשתיק בכוח את מתנגדיו בבית.

מהנתונים עולה כי מספר החיפושים בגוגל של "הגירה" ברוסית - גדל פי 4 בין אמצע פברואר לתחילת מרץ 2022, החיפוש אחר "ויזת נסיעה" הוכפל בתקופה הזו - ו"מקלט מדיני" גדל פי 5.

הנתונים מ-30 הימים האחרונים מראים כי ישראל, אוסטרליה וטורקיה הן מהיעדים הפופולריים ביותר אליהם חיפשו הרוסים להגר. גם החיפוש אחר נסיעות לסרביה, גאורגיה וארמניה - הידידותיות לרוסיה ומשמשות רבים ליעד מילוט ראשון - עלה מאוד מאז החלה המלחמה.

הפגנה בעד אוקראינה ברוסיה (צילום: רויטרס)
הפגנה תמיכה באוקראינה ברוסיה | צילום: רויטרס

לא ברור כמה תושבים עזבו את רוסיה וכמה באמת יוכלו לעשות זאת. מחירי הטיסות אסטרונומיים - ורבות מהן מתבטלות בזו אחר זו כשעוד ועוד מדינות סוגרות את שעריהן בפני רוסיה. "ב-24 בפברואר הכל השתנה. החיים מתחלקים ל'לפני' ו'אחרי'" אמרה ורוניקה (שם בדוי) בת ה-26 ממוסקווה, שעוסקת בשיווק דיגיטלי. היא סיפרה שרבים מחבריה ארזו בחופזה, הפרו חוזי שכירות ו"עזבו לירוואן, טביליסי ואיסטנבול יחד עם חיות המחמד שלהם" ברגע שהבינו שרוסיה פלשה לאוקראינה.

ורוניקה לא רצתה לעשות החלטה נמהרת שכזו, והלכה במקום להפגין נגד המלחמה. היא אמרה ל-CNN: "בתחילת מרץ הבנתי שהמצב הולך ומדרדר. המשטרה שלפה פעילים מבתיהם, הם לקחו אנשים מהרכבת התחתית". השוטרים גם הגיעו לבית הוריה בסיביר כדי לאיים עליה.

אישה מנקה ליד חנות כובעים לתיירים, מוסקווה רוסיה (צילום: רויטרס)
אישה מנקה ליד חנות כובעים לתיירים במוסקווה | צילום: רויטרס

ורוניקה סיפרה שמה ששבר אותה היה העובדה שנראה שרוב הרוסים מאמינים לתעמולת הממשל. על פי סקרים, 58% מהרוסים תומכים במלחמה (שנקראת ברוסיה "מבצע מיוחד") באוקראינה. רק 17% סבורים שרוסיה יצרה בכוונה את הסכסוך עם אוקראינה. ורוניקה והוריה החלו לחפש את הדרך החוצה.

אבל נכון לעכשיו, ורוניקה ומשפחתה תקועים. הם שילמו כבר 2,500 דולר על כרטיסים לטיסות שבוטלו - ולא קיבלו עדיין את כספם בחזרה. גם עזיבה דרך מעברי גבול יבשתיים מאוד בעייתית, מאחר שרוסיה אסרה על אזרחיה לעזוב את המדינה דרך היבשה לפני כשנתיים, רשמית עקב מגיפת הקורונה.

העובדה שמתנגדי משטר רוסים רבים מחפשים ואף מוצאים את דרכם החוצה כעת מהמדינה עשויה להקשות עוד יותר על כל שינוי לחלחל בחברה בחודשים ובשנים הבאות. למרות זאת, ורוניקה אמרה, "אני מקווה שבסופו של דבר אנשים יחזרו וניצור עתיד חדש לרוסיה".