בעוד שבוע בדיוק תציין רוסיה את 9 במאי – יום הניצחון על גרמניה הנאצית. על פי רבות מההערכות המערביות והאוקראיניות, מתכנן הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לנצל את החגיגות, המלוות במצעד צבאי גדול, להצגת ניצחון על צבא אוקראינה במלחמה המתרחשת כעת. למרות התוכניות, ניכר שהצבא הרוסי רחוק מאוד מהשגת תמונת ניצחון בשבוע הקרוב – וככל שמתקדמים הקרבות נראה שהוא ממשיך לנחול כישלונות צבאיים בשדה הקרב.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

הבוקר (שני) עדכן המודיעין הבריטי כי הצבא הרוסי איבד אחוזים ניכרים מכוחו הצבאי בלחימה באוקראינה עד עתה, והעריך כי הקרבות גבו ממנו מחיר "שייקח שנים להחזיר". על פי ההערכה היומית שפרסם משרד ההגנה בלונדון, עם הפלישה, שלח הצבא הרוסי יותר מ-120 צוותי קרב גדודיים למלחמה באוקראינה – נתון המהווה כ-65% מכוחו של צבא היבשה הרוסי. על פי הדיווח, יותר מרבע מהיחידות הרוסיות שנשלחו למערכה יצאו מכלל פעולה וירדו מסדר הכוחות, והיחידות המובחרות של הצבא הרוסי, כמו למשל כוחות הצנחנים (VDV), הן אלו שספגו את הפגיעות הקשות ביותר.

על רקע ריבוי הכישלונות הצבאיים במאמצים לכיבוש הבירה קייב בשבועות הראשונים ללחימה, בחודש האחרון נסוג הצבא הרוסי מעומק אוקראינה, והתרכז במאמצים לכיבוש אזור דונבאס במזרח אוקראינה והשלמת כיבושה של רצועת חוף הים השחור בדרום-מזרח אוקראינה. בשלב זה, ניכר כי הכוחות הרוסיים במזרח מתקשים לייצר הישגים של ממש בלחימה מול צבא אוקראינה. בסוף השבוע האחרון הודיע המטה הכללי בקייב כי צבא רוסיה כשל במאמציו לכבוש 3 נקודות מפתח בדונייצק ולוגנסק. בכיר בצבא האוקראיני דיווח כי הצליחו להדוף את ההתקפות הרוסיות במזרח המדינה, וכי "הקרבות נמשכים".

ניכר כי הרוסים פועלים לחזק את כוחותיהם הפרוסים במזרח אוקראינה, והבוקר דיווח צבא אוקראינה על העברה של חלק מהכוחות הרוסיים – ממריופול לפופאסנה שבמזרח המדינה. עוד נמסר כי הקרבות נמשכים כל העת גם בעיר איזיום, הסמוכה לעיר חארקוב, וכי הצבא הרוסי עיבה את מערכות ההגנה האווירית שלו בשטחים שנכבשו בלוגנסק וזפוריז'יה – זאת על רקע דיווח מערבי אחר כי הרוסים לא מחזיקים בשליטה אווירית בלחימה באוקראינה.

טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה | צילום: רויטרס

למרות מאמצי הרוסים להגביר את מאמצי הלחימה במזרח אוקראינה, מקורות במערב מעריכים כי הם לא מצליחים להתגבר על האתגרים הלוגיסטיים הקשים שמהם הם סובלים לאורך כל ימי הלחימה – וכי אינם מצליחים לייצר קווי אספקה בטוחים ורציפים לכוחות בחזית. בשל כך, נמנעת מהכוחות הלוחמים אספקה שוטפת של מזון, ציוד דלק וחימוש. בנוסף, העריך משרד ההגנה הבריטי בסוף השבוע כי הכוחות הרוסיים סובלים ממורל ומוטיבציה נמוכים במיוחד. לצד זאת, בכיר בפנטגון העריך כי הרוסים רחוקים מלהצליח לעמוד בלוחות הזמנים שהציבו למערכה במזרח אוקראינה.

אחת העדויות שעשויות להצביע על חוסר שביעות הרצון בקרב הרוסים בנוגע להתקדמות הלחימה במזרח אוקראינה היא העובדה כי מפקד צבא רוסיה, גנרל ואלרי גרסימוב שנחשב מקורב לפוטין, ביקר בסוף השבוע בחזית שבמזרח אוקראינה. ההערכות הן כי גרסימוב החליט להסתכן בביקור מהסוג הזה כדי לעמוד מקרוב על מצב הלחימה במטרה להביא לשינוי כיוון בקרבות, שאינם מתקדמים לשביעות רצון הקרמלין. ביקורו מגיע על רקע שלל עדויות על קושי בפיקוד וניהול הקרבות הרוסיים, וכן דיווחים כי אחת הסיבות לנסיגת הרוסים מעומק אוקראינה היא כי העדיפו להתרכז בלחימה בתא שטח מצומצם יותר, כדי להקל על בעיה זו. אתמול טענו בקייב כי במהלך הביקור גרסימוב נפצע ברגלו כתוצאה מתקיפה אוקראינית, וכי שומר ראשו נהרג.

מאמצים להשגת תמונת ניצחון בדרום

בעוד הרוסים מתקשים לרשום הצלחות של ממש במזרח אוקראינה, ייתכן שתמונת ניצחון תגיע דווקא מאזור הדרום. בימים האחרונים הודיעו הרוסים כי הצליחו להשלים את כיבוש מרחב העיר חרסון שלחופי הים השחור. לאחר הדיווח הזה, הודיעו הרוסים כי בכוונתם לערוך "משאל עם" ברחבי האזור בנוגע לרצון האוכלוסייה להפוך לחלק מרוסיה, וכן להחליף את המטבע האוקראיני הנהוג שם במטבע הרובל הרוסי.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש | צילום: רויטרס

במקביל לצעדים הללו, בחרסון חוששים מפני צעד נוסף של הרוסים השולטים באזור – הטלת חובת גיוס לגברים האוקראינים שם. "אם הם מחייבים אותך להתגייס ולהילחם נגד בני עמך, אך המשפחה שלך עדיין בעיר – מה נותר לך לעשות?" אמר לוול סטריט ג'ורנל מיקולה מוראשקו, בן 46 מחרסון. ההערכה היא כי הרוסים יגייסו את כל בני 65-16 בעיר לשורותיהם.

בעקבות ההודעות הרוסיות בנוגע לחרסון, נצפו בימים האחרונים טורי מכוניות ארוכים עוזבים את העיר – של אזרחים שמבקשים להימלט מידי השלטון הרוסי. במקביל, מתרבים הדיווחים כי הכוחות הרוסיים ניתקו את רשת הסלולר והאינטרנט בחרסון – במטרה למנוע מהתושבים במקום לקיים תקשורת על העולם החיצון ואולי גם מתוך החשש הרוסי מפני שיתוף תמונות וסרטונים המעידים על פשעי מלחמה. מטעם הממשלה האוקראינית נמסר כי "הרוסים פועלים להסתיר מידע אמין על מהלך הלחימה".

הפצצות בחארקוב (צילום: ap)
בניין אחרי הפגזה בחארקוב | צילום: ap

בתוך כך, הכוחות הנצורים במפעל הפלדה "אזובסטל" במריופול ממשיכים לעמוד בהתנגדותם למצור הרוסי הכבד שהוטל עליהם. אתמול התאפשר פינויים של כ-100 אזרחים ששהו במפעל, שנהרס כמעט לחלוטין בהפצצות הרוסים, ובאוקראינה מביעים תקווה כי מאמצי החילוץ יימשכו היום ובימים הקרובים. למרות ההערכות כי המצור הרוסי על הנצורים במריופול יסתיים במותם של הלוחמים, העיר שהפכה לסמל ההתנגדות והחורבן האוקראיני מהווה עוד עדות לכישלון הצבאי של הרוסים לעמוד במטרות הלחימה שלהם. גם היום, שבועות לאחר הודעת שר ההגנה הרוסי על השלמת כיבוש העיר, האוקראינים ממשיכים להילחם בה.

הכישלון הצבאי עלול לדחוף את הרוסים לפשעי מלחמה נוספים

על רקע לוח הזמנים הדוחק ממוסקווה והיעדר הישגים של ממש בשדה הקרב, ייתכן כי דווקא בגלל זה יהפוך השבוע הקרוב לקשה במיוחד. לא מעט גורמים מעריכים שהלחץ הרב מהקרמלין על הכוחות והמפקדים הפועלים בחזית להביא הצלחות צבאיות ותמונת ניצחון שתשרת את פוטין במצעד הצבאי בשבוע הבא – עשויה לגרום להסלמה של ממש בלחימה.

טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה | צילום: רויטרס

עם חשיפתם של מעשי זוועה נוספים באזורי קרבות רבים באוקראינה, וההבנה כי דפוס הפגיעה האכזרי באזרחים לא היה נחלתם של הכוחות הרוסיים בפרוורי הבירה קייב בלבד, עולה החשש כי חוסר ההצלחה הצבאית ידחוף את החיילים הרוסים לבצע פשעי מלחמה נוספים. בעוד אלפים כבר נמלטו מעיר חרסון, מאות אלפי אוקראינים ואוקראיניות עדיין נותרו בכוחות שבשליטת הצבא הרוסי. ניתוק האזרחים מרשת האינטרנט היא רק נורת אזהרה אחת למעשי הזוועות שעשויים להתרחש כעת תחת השליטה הרוסית על אוכלוסייה אזרחית בדרום אוקראינה.

למרות חוסר ההצלחה של הצבא הרוסי וההערכה כי פוטין לא יקבל בשבוע הבא את תמונת הניצחון על אוקראינה ("הנאצים", לתפיסתו) – אין משמעות הדבר כי זהו סוף המלחמה עבור הרוסים. המלחמה תימשך ביתר שאת גם לאחר מצעד הניצחון שייערך במוסקווה בשבוע הבא (על פי הערכות, לפחות עד סוף השנה), והרוסים נחושים לעמוד במטרותיהם, תוך איום לכבוש גם את עיר הנמל אודסה ואת החבל הבדלני הפרו-רוסי טרנסניסטרייה שבמולדובה. למרות האבדות הגדולות, באוקראינה מעודדים מיכולת ההתמודדות שלהם עד כה, ועם התגברות משלוחי הנשק והסיוע ההומניטרי מארה"ב ומדינות המערב – מאמינים ביכולתם לסיים את המלחמה עם תחושת ניצחון משלהם.