במערב מעריכים שהמלחמה באוקראינה נמצאת כרגע על סף רגע קריטי. לצד ההצלחה הטקטית של הרוסים לקראת השלמת כיבוש סברודונייצק, אשר נחשבת לעיר מפתח במזרח אוקראינה שממנה יכולה רוסיה להתקדם לכיבוש כל חבל דונבאס, חוזרים ומדגישים גורמים מערביים את המצוקה שנמצא בה הצבא הרוסי בנקודת הזמן הנוכחית. למרות ההצלחות הנוכחיות בשדה הקרב, שעל פי רוב מוגדרות כלא יותר מ"הישגים מצטברים" בלבד, הרוסים סובלים מפגיעה של ממש בחלק גדול מכוחם הלוחם.

הבוקר העריך המודיעין הבריטי שמרבית סברודונייצק כבר נמצאת בשליטת הצבא הרוסי ובעלי בריתו, והמגנים האוקראינים של העיר, שסובלים מיחס של שלושה חיילים רוסיים על כל חייל אוקראיני, נדחקו לפאתי העיר. סגן שר ההגנה האמריקני אמר אתמול כי שני הצדדים סובלים מאבדות חמורות, אך אין לזה השפעה על מצב הלחימה והוסיף שהרוסים מתקדמים באיטיות.

לצד ההערכות כי השלמת כיבוש סברודונייצק ומחוז לוגנסק על ידי הרוסים יאפשר להם נקודת זינוק לכיבוש יתר חבל דונבאס ואפילו אזורים נוספים באוקראינה, במערב מדגישים בימים האחרונים את המכות הקשות שסובל מהן הצבא הרוסי. על פי כלל ההערכות, איבדו הרוסים כמה עשרות אלפי לוחמים שנהרגו, נפצעו או נפלו בשבי.

בנוסף, הצבא הרוסי ממשיך לאבד כלים רבים, לרבות הטנקים החדישים והמתקדמים ביותר שברשותו. גורמים במערב כבר מציינים שבשל הסנקציות הקשות נגדה – מתקשה רוסיה לחדש את אמצעי הלחימה והתחמושת המתקדמים שלה, לרבות טילים ופצצות מדויקים, מל"טים, חלקי חילוף ועוד.

אוקראינה (צילום: ap)
אוקראינה | צילום: ap
הנשיא זלנסקי מבקר בחזית הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: ap)
הנשיא זלנסקי מבקר בחזית הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: ap

יחד עם זאת, במערב מציינים גם כי העובדה שהלחימה מתנהלת באופן בלעדי כמעט במזרח אוקראינה, סמוך לגבול עם רוסיה, מסייעת לרוסים לאין שיעור בהשגת היעדים שלהם. אם בחלק הראשון של המלחמה, שנערך בחלקים גדולים של אוקראינה, נפל הצבא הרוסי פעמים רבות בשל כשלים לוגיסטיים – כעת הדבר נראה מבחינתם אחרת לחלוטין. אחד הכלים החשובים ביותר עבור הצבא הרוסי בשלב הלחימה הנוכחי הוא דווקא אולי המיושן מכולם – מסילות הרכבת. אזור דונבאס, שנחשב לליבה הפועם של התעשייה האוקראינית, משופע במסילות ברזל – שכעת הופכות לכלי חשוב במערך הלוגיסטיקה הרוסי.

הרכבות הרוסיות מפותחות מאוד, ומצוידות בקרונות הצבועים בצבעי הסוואה ומצוידים בתותחי נ"מ ונשק ארטילרי. החיילים הרוסים המלווים את הרכבות גם מאומנים בתיקון המסילות, כולל תחת אש. במשרד ההגנה הרוסי כבר הודיעו כי בכוונתם להניח עוד 1,200 ק"מ של מסילות ברזל בחלקים שנכבשו בדרום-מזרח אוקראינה.

במערב מתקשים לגבש תמונה מלאה של מצב הלחימה במזרח אוקראינה, בשל הריחוק והניתוק היחסי של האזור, והקרבה הגדולה לרוסיה. בנוסף, במערב אומרים שבקייב לא חושפים בפניהם את כל המידע שברשותם על המתרחש בשדה הקרב. "ככל שמעמיקים יותר ברמה הטקטית, במיוחד כעת כשהלחימה קרובה יותר לגבול עם רוסיה, קשה לנו יותר לדעת מה בדיוק המצב", אומר בכיר בנאט"ו. "הכוחות כעת יותר צפופים וקרובים זה לזה", הוא מוסיף – מה שמגדיל את החשש מפני כיתור רוסי על יחידות מהצבא האוקראיני.

מצוקת הנשק – והחשש משחיקת הצבא האוקראיני

לאחרונה הולך וגובר החשש שדווקא כעת עשוי הצבא האוקראיני לקרוס תחת נטל הקרבות, ומציינים כי היקף הלחימה כעת ורמת האבדות לצבא האוקראיני גבוהים במיוחד, ועשויים להביא לשחיקה בכוחות שכבר תשושים ממילא. נשיא אוקראינה זלנסקי העריך לפני כמה ימים כי בלחימה בדונבאס נהרגים מדי יום 200-100 לוחמים אוקראינים ועוד כמה מאות נפצעים. באופן עקרוני אלו לא מספרים שאמורים לפגוע ביכולתו של צבא אוקראינה להמשיך להילחם, אך כן מדובר בפגיעה מצטברת קשה.

רכבות צבא רוסיות (צילום: AP)
צילום: AP
פגז בשדה חיטה במזרח אוקראינה (צילום: ap)
פגז בשדה חיטה במזרח אוקראינה | צילום: ap

שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין צפוי להיפגש היום עם עשרות שרי ובכירי הגנה נוספים בבריסל ולדון עימם בהמשך העברת הסיוע הצבאי לאוקראינה. הפגישה הזו מגיעה בתזמון חשוב, עם התרבות הדיווחים על חוסרים רציניים בתחמושת בשורות הצבא האוקראיני. בקייב ממשיכים לדרוש מהמערב להעביר לו נשק מתקדם וגם תחמושת לנשקים פשוטים יחסית, ורק בימים האחרונים בלמה ממשלת גרמניה משלוח של טנקי לאופרד מתוצרת גרמנית שהיו בבעלות ממשלת ספרד ותוכננו להישלח לאוקראינה.

המערב עומד בפני בעיה של ממש בנוגע להמשך אספקת התחמושת לאוקראינה, ובארה"ב אומרים שחלק גדול מאוד מהנשק האוקראיני הוא למעשה נשק סובייטי ישן. כעת, לאחר קרוב לחמישה חודשים של לחימה, חלק גדול מהתחמושת של אותם נשקים נגמרה – ומאלצת אותם לעבור לנשקים מערביים ולא מוכרים. האמריקנים כבר פנו למדינות רבות בעולם שעדיין מחזיקות בתחמושת סובייטית ישנה – למסור אותה לאוקראינה.

כל כלי נשק חדש שמגיע מהמערב לאוקראינה דורש תחילה פרק זמן לא מבוטל של כמה שבועות של אימונים והכשרה על ידי מדריכים אמריקנים, לרוב על אדמת פולין או מדינות שכנות אחרות החברות בברית נאט"ו. מעבר לעובדה שאין ביכולתם של האוקראינים לעשות שימוש מיידי בנשקים החדשים, כמו למשל משגרי הרקטות מסוג HIMARS האמריקניים, מדובר בכוח אדם חשוב שעוזב את שדה הקרב ועשוי ליצור חורים.

התרחישים האפשריים לסיום המלחמה

בשלב זה סופה של המלחמה אינו נראה באופק, ושני הצדדים ממשיכים להתעקש כי בכוונתם להמשיך להילחם ולא להסכים לשום ויתורים בשטח. במערב מביעים את החשש שנשיא רוסיה פוטין טרם זנח את השאיפה לכבוש את קייב ולהשתלט על כל אוקראינה, ומציינים את הדברים שאמר בריאיון בשבוע שעבר ובו השווה את מהלכיו באוקראינה ופעולותיו של הצאר פטר הגדול, שליט רוסיה במאה ה-17.

בימים האחרונים מציגים מומחים שלושה תסריטים אפשריים להמשך הלחימה, או אולי אפילו לסיומה:

  1. דבר לא ישתנה באופן רשמי, ורוסיה תמשיך במערכה העיקשת לכיבוש שטחים איטי במזרח אוקראינה, ותמשיך לרשום בשדה הקרב הישגים "מצטברים" בלבד – אך תוכל להמשיך ולהתקדם לעומק אוקראינה.
  2. הלחימה במזרח אוקראינה תיכנס למצב סטטי וקבוע למדי, קו החזית יהפוך לקו גבול בפועל בין שתי המדינות, והעימות יימשך במצב קפוא יחסית לאורך חודשים ואפילו שנים. במצב כזה מספר האבדות ימשיך לגדול באופן נרחב, תימשך הפגיעה העצומה בכלכלה העולמית ויתרחב האיום למשבר מזון גלובלי.
  3. האפשרות השלישית, שנראית לרבים כהכי פחות סבירה מכולן – רוסיה תודיע שהיא משנה את מטרות הלחימה, תכריז על ניצחון לאחר השלמת כיבוש לוגנסק – ותפעל לספח את השטחים שכבשה עד עתה.
הלחימה במזרח אוקראינה (צילום: ap)
הלחימה במזרח אוקראינה | צילום: ap
כוחות הצלה במזרח אוקראינה (צילום: ap)
כוחות הצלה במזרח אוקראינה | צילום: ap

גורמים שונים מעריכים כי שתי האפשרויות הראשונות הן הסבירות ביותר – ומביעים את החשש כי גם אם המלחמה תסתיים כעת ללא הכרעה של ממש, היא תשמש את פוטין לקראת מערכה עתידית נוספת. על פי ההערכה, רוסיה עשויה לנצל את השטחים שכבשה עד עתה בלחימה באוקראינה בתור קרש קפיצה קדמית למתקפה עתידית – בתקווה שבפעם הבאה תצליח לרשום הישגים גדולים יותר באוקראינה. בשל כך, באוקראינה שבים ודורשים מהמערב להמשיך ולספק להם נשק ואמצעי לחימה ומכריזים כי ביכולתם להביס את הרוסים ולהשיב אותם לעמדות של 24 בפברואר – אם רק יקבלו את התמיכה המתאימה.

למרות התגברות רעשי הרקע בפוליטיקה האמריקנית ואפילו בתוך ממשל ביידן עצמו, בארה"ב נחושים להמשיך ולהעניק לאוקראינה את מטריית ההגנה שהיא כה זקוקה לה. בכיר בפנטגון אמר אתמול כי חלק מהמטרה של התמיכה האמריקנית לאוקראינה היא "להעביר לפוטין מסר שלא יוכל לנהוג שוב בעתיד בתוקפנות שכזו, ולשדר מסר דומה למדינות תוקפניות אחרות בעולם". למרות זאת, גם בוושינגטון מבינים שבחירות אמצע הקדנציה מתקרבות, ייתכן שבתוך זמן קצר יופנה חלק גדול מהקשב של הממשל לבעיות אחרות, במיוחד כשרק בימים האחרונים חצה מחיר הדלק בארה"ב שיא של 5 דולרים לגלון.