"קציני לשכות הגיוס במוסקבה הגיעו למרכזי צדקה שמספקים קורת גג ומזון לנזקקים וחסרי בית, גם לאכסניות בהן מתגוררים מהגרי עבודה, ואילצו אותם להתגייס לצבא הרוסי". כך דיווח בימים האחרונים אתר החדשות הרוסי העצמאי, "Mediazona".

מתנדבים בקבוצת "Food Not Bombs" סיפרו לאתר ש"מאז ההכרזה של פוטין על גיוס חלקי, הם לקחו מפה עשרות הומלסים למשרדי הגיוס". עדויות דומות הגיעו גם מארגוני צדקה נוספים שפועלים במוסקבה וערים נוספות.

"המשטרה באה לכאן ורואה את התור של האנשים שעומדים לקבל אוכל. הם תופסים אותם בעורף ולוקחים אותם בניגוד לרצונם", העידה עובדת בארגון צדקה נוצרי המסייע לחברי הבית. "הם העמיסו אותם על אוטובוסים שחיכו ונסעו משם למשרדי הגיוס", הוסיפה.

נראה שחיילי לשכות הגיוס והשוטרים לא מסננים את מי שהם שולפים מהרחוב, ופועלים למלא מכסות. אחד מחסרי הבית שנלקח, אדם בן 60, סיפר שלקחו אותו ללשכת הגיוס שם היו תורים ארוכים של חסרי בית שהכיר. בסופו של דבר שחררו אותו בגלל גילו. "הם אמרו שלא מגייסים אנשים מעל גיל 45".

כאמור, לא רק חסרי בית מגייסים בכפיה לצבא הרוסי. על פי העדויות, שוטרים רוסים מגיעים לאכסניות בהן מתגוררים מהגרי עבודה. "הם מכתרים את האכסניה ואז עוברים בין החדרים. מי שנראה להם מתאים לגיוס מקבל מסמך המודיע לו שעליו להתייצב למחרת בבוקר בלשכת הגיוס והדרכון שלו נלקח ממנו".

מגויסים לצבא רוסיה (צילום: Contributor/Getty Images)
גיוס לצבא הרוסי במוסקבה, אוקטובר 2022 | צילום: Contributor/Getty Images

לא ברור כמה נתינים זרים שאינם רוסים גויסו כך בכפייה. הערכה היא שמדובר בכמה מאות, וספק שהמדינות מהן הגיעו מודעות לכך. רבים מאותם מהגרי עבודה נכנסו לרוסיה באופן לא חוקי, והם חסרי כל מעמד.

מאז פלש הצבא הרוסי לאוקראינה בפברואר השנה, נהרגו על פי הערכות המערב כ-30,000 חיילים רוסים. עוד עשרות אלפים נפצעו. הערכות של משרד ההגנה האוקראיני מדברות על נתון גבוה משמעותית, למעלה מ-60,000 הרוגים.

מה שברור הוא שהצבא הרוסי ספג אבדות מאוד כבדות והוא סובל ממחסור חמור בחיילים. את העובדה שהמחסור הזה חמור מאוד ניתן להבין מעצם זה שהנשיא ולדימיר פוטין אישר גיוס של 300,000 חיילים לצבא הרוסי (יש דיווחים שהמספר האמיתי מגיע למיליון), מהלך חריג מאוד בקרב הציבור הרוסי, שפוטין ניסה להימנע ממנו.

מאז שהוכרז הגיוס החלקי, נמלטו מרוסיה לפחות 300,000 גברים המתאימים לגיוס צבאי. לכך יש להוסיף את בני המעמד הגבוה והערים המרכזיות, שברובם מצליחים להתחמק מהגיוס, מה שמקשה על הצבא הרוסי לבצע את המהלך להשלמת הסד"כ למלחמה.

"אנס שיתגייס יזכה לחנינה"

נראה שעיקר הנטל נופל על בני המעמד הנמוך. אולם גרוע מכך, משרד ההגנה הרוסי אישר לחברת שכירי החרב "וגנר" לגייס למלחמה אסירים פליליים מבתי הכלא. בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות ניתן לראות את מנהל חברת שכירי החרב, יבגני פריגוז'ין, שהוא עומד בחצר של אחד מבתי הכלא מול מאות אסירים ומעניק להם חנינה מלאה אם רק יתגייסו למלחמה, לא משנה איזה פשע ביצעו.

"יש לכם 5 דקות להחליט, אני לוקח אתכם בחיים, אבל אולי לא אחזיר אתכם בחיים", נשמע אומר להם. ואז מוסיף: "כל מי שיבוא איתי לאוקראינה, אפילו אנסים, יזכה לחנינה כשנחזור, מי שיחליט לערוק יקבל כדור".

למען הסר ספק, הוא גם ציין בפני האסירים שהוא "מייצג את קבוצת וגנר, אולי שמעתם עליה. המלחמה קשה, וכלל לא דומה למלחמת צ'צ'ניה. קצב האש גבוה פי 2.5 ממה שהיה בלחימה בסטלינגרד", אמר להם פריגוז'ין. הוא אפילו הדגיש שהציפייה שלהם היא שבמקרה של שבי, הם יתאבדו עם רימון שיקבלו.

כוח אדם חסר מוטיבציה בצורה קיצונית, המבוסס על בני המעמד הנמוך ביותר, הוא מתכון בטוח לבעיות משמעת קשות בתוך הצבא הרוסי, ומה שנראה כמו אסון מתגבר עבור אזרחי אוקראינה. במקומות רבים ששוחררו אחרי שהצבא הרוסי השתלט עליהם, התגלו עדויות רבות לזוועות ופשעי מלחמה שהחיילים הרוסים ביצעו.

בהקשר הזה ישנם דיווחים רבים על מקרי אונס ורצח שבהם חשודים חיילים רוסים. התגלו אתרי עינויים וקברי אחים, בהם נמצאו אזרחים אוקראינים וגם חיילים שנפלו בשבי הרוסי.

מתקני העינויים בעיר איזיום באוקראינה נחשפים (צילום: AP Photo/Evgeniy Maloletka)
קברי האחים, העינויים ומתקני העינויים שמבצעים הרוסים באוקראינה | צילום: AP Photo/Evgeniy Maloletka

לכן, מבחינת האוקראינים החיילים שהרוסים מתכוונים לשלוח למלחמה הם מתכון לאסון שבדרך. מולם ניצבים החיילים האוקראינים ורוח הלחימה של העם שם. מצד אחד חיילים רוסים חסרי מוטיבציה, אימון הולם וגם ציוד.

מהצד השני ניצבים חיילים אוקראינים שמגנים על הבית, על בני המשפחה שלהם וזוכים לאימון איכותי וציוד מתקדם. גם הפיקוד האוקראיני מתגלה כאיכותי, שמנהל את הלחימה בכישרון יחד עם מודיעין מעולה, מה שמסביר את הצלחת צבא אוקראינה בשדה הקרב.

בימים האחרונים מתמעטים הדיווחים על התקדמות של צבא אוקראינה אך מנגד, היא הצליחה לבצע לא מעט פעולות איכותיות שפוגעות ברוסים. בין השאר מדובר בפיצוץ של גשר קרים, תקיפת עומק בשדה תעופה של חיל האוויר הרוסי והשמדת שני מפציצים אסטרטגיים. בצד הרוסי דווח על הישגים בחזית המזרחית, שמוקדם לקבוע אם מדובר במומנטום שעשוי להשפיע על תמונת הקרב כולה.