נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "נאלץ" להחליף חלק גדול ממערך המודיעין שלו בזמן המלחמה באוקראינה, כך מדווח ה"טיימס" הבריטי. על פי הדיווחים, פוטין הדיח רבים ממרגליו ואנשי המודיעין הבכירים ביותר שלו, בעיקר משירותי הביטחון FSB, וקידם במקומם אנשי מודיעין אחרים – בעיקר משורות הצבא הרוסי.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

ה-FSB, שירותי הביטחון הכללי ברוסיה, נחשב לגוף המודיעין החשוב ביותר עבור הקרמלין. עם זאת, מאז החלה המלחמה הואשמו אנשי הארגון בשורת כשלים מודיעיניים חמורים – והואשמו במידה רבה באחריות לרבים מהכישלונות הצבאיים של רוסיה באוקראינה. לפני יותר מחודש דווח כי פוטין הורה על מעצרם של יותר מ-150 אנשי הארגון בשל שורת האשמות שונות הקשורות בכשלי המודיעין במלחמה.

ולדימיר פוטין במצעד הניצחון, רוסיה, 2022 (צילום: ap)
ולדימיר פוטין במצעד הניצחון, רוסיה, 2022 | צילום: ap

בעקבות הדברים, הוטל עיקר האחריות המודיעינית במלחמה על GRU – אגף המודיעין הרשמי של הצבא הרוסי. ה-GRU נחשב לארגון מודיעין חזק בעל זרועות מבצעיות ארוכות, ועל פי ההערכות לקח חלק בניסיונות הפיכה, מרידות, רציחות וחבלה במדינות רבות בעולם. האירוע הזכור ביותר המיוחס לו הוא אירוע ההרעלה בשנת 2018 של הסוכן הכפול הרוסי סרגיי סקריפל ובתו יוליה, בסליסברי בבריטניה.

ולדימיר אלכסייב, אחד מבכירי הארגון כיום, הוא מי שעל פי משטרת בריטניה הוביל את מבצע ההרעלה של סקריפל ובתו. כעת, הוא הגורם האחראי הרשמי על כל מערך המודיעין הרוסי במלחמה באוקראינה. לאחר שהתמנה לתפקיד סגן מפקד הארגון בשנת 2011, הוביל אלכסייב פעולות ומבצעיים צבאיים הן בסוריה והן במזרח אוקראינה. בנוסף, הוא נכנס ל"רשימה השחורה" של ממשלת ארה"ב לאחר שנטען כי לקח חלק פעיל בניסיון המעורבות הרוסית בבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2016. בשנים האחרונות הוטלו עליו סנקציות גם מטעם האיחוד האירופי בעקבות מעורבותו בניסיון ההרעלה של סקריפל.

מצעד הניצחון, רוסיה
מצעד הניצחון, רוסיה
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה (צילום: רויטרס)
טנקים רוסיים שהושמדו בלחימה באוקראינה | צילום: רויטרס

באוקראינה הכניסו את אלכסייב, יליד אוקראינה בתקופת ברית המועצות, לרשימת פושעי המלחמה שלהם, ופרסמו פרטים אישיים שלו – כולל כתובת מגוריו במוסקווה. גורמי ביטחון בקייב טענו כי הוא אחראי לאיסוף ופרסום מידע מודיעיני שסייע לרוסים לפגוע באופן מדויק במטרות אזרחיות במהלך המלחמה.

גם הטלוויזיה הרוסית בעצמה רמזה על השינוי בקרב בכירי המודיעין במלחמה, כשבשבוע שעבר פרסמה תוכנית על הגנרלים במלחמה, ואלכסייב הוצג כ"מפקד המודיעין במבצע המיוחד באוקראינה". בשנים האחרונות, מאז מינויו של סרגיי שויגו לתפקיד שר ההגנה, עלה מאוד ערכו של ארגון ה-GRU בתוך משרד ההגנה הרוסי.

סרגיי שויגו עם הנשיא ולדימיר פוטין (צילום: Reuters)
צילום: Reuters

השינוי הדרמטי בצמרת המודיעין הרוסית יכולה ללמד רבות על חוסר שביעות הרצון של הנשיא ולדימיר פוטין מהתפתחות הלחימה באוקראינה. עדות נוספת לכישלון והדשדוש הרוסי בלחימה, מעבר לשורת דיווחי מודיעין מערביים, היא העובדה כי פוטין כמעט ולא התייחס למלחמה בנאומו ביום שני במצעד הניצחון הרוסי במוסקווה, לציון יום הניצחון על גרמניה הנאצית. בניגוד להערכות, פוטין לא הכריז על כל הישגים בנאומו, ולא אמר דבר על גיוס כוחות נוספים.