מנהיגי העולם המערבי מתכנסים היום (חמישי) בבריסל כדי למצוא דרך לעצור את התוקפנות של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באוקראינה. במקביל לצעדים הכלכליים והדיפלומטים או המהלכים הצבאיים שישקלו המנהיגים, מתגברים הדיווחים על עזיבה של בכירי ממשל ואזרחים רוסיים – מה שמעורר תקווה לשינוי המדיניות של פוטין או אפילו למרד נגדו.

הפלישה הרוסית לאוקראינה - סיקור נרחב

אמש דווח שאנטולי צ'ובאיס, אחד היועצים הקרובים ביותר לפוטין והאיש הממונה מטעמו בנושא איכות הסביבה, פרש וברח מרוסיה. מדובר באיש הממשל הבכיר ביותר שעושה זאת, אבל פוטין לפי הדיווחים ברוסיה ומחוצה לה – הוא ממש לא האחרון. בכירים בארגוני הביטחון הרוסיים שנחשבו למקורבים לפוטין עוזבים בזה אחר זה.

אמש דווח שגם נגידת הבנק המרכזי של רוסיה, אלווירה נביולינה, אחת הנשים הקרובות ביותר לנשיא רוסיה, לא אהבה את המלחמה באוקראינה וביקשה להתפטר לאחר הפלישה, אבל הנשיא פוטין דחה את הבקשה שלה. ארבעה בכירים במוסקבה, שלא הזדהו בשמם, סיפרו כי נביולינה ראתה את המלאכה שהשקיעה בשיפור כלכלה הרוסית במשך שנים יורד לטמיון בתוך ימים בודדים.

מנהיגי נאט"ו בבריסל, בלגיה (צילום: reuters)
בוחנים צעדים נגד רוסיה. פגישת מנהיגי נאט"ו בבריסל, היום | צילום: reuters

לפי הבכירים, במקום לסיים את תפקידה – נביולינה החלה בכהונה חדשה בתפקיד של חמש שנים בניגוד לרצונה. היא נשארת לנהל את הנזקים הכלכליים שגרמה המלחמה, שמוטטה במהירות את ההתקדמות שהשיגה ב-9 השנים שלה בתפקיד. ברוסיה מבהירים כי עזיבה של נביולינה היתה מתקבלת כבגידה של ממש בפוטין, משום שהיא נמצאת בצמוד אליו כבר כמעט שני עשורים.

נביולינה לא מסרה תגובה באשר למינויה מחדש, וגם לא הגיבה לשאלות שהופנו למשרדה מכמה כלי תקשורת עולמיים. גם דובר הבנק המרכזי ודובר הקרמלין לא הגיבו. נביולינה, שמחזיקה בקשרים עם משקיעים מסביב לעולם ומוערכת על ידי כלכלנים רבים, נחשבת לאחת מקובעי המדיניות המוניטרית המובילים בעולם, והיא נאלצת להתמודד כעת עם כלכלה שמנותבת לצרכי המלחמה.

עצרת תמיכה במלחמה, אצטדיון לוז'ניקי, רוסיה, ולדימי (צילום: Anadolu Agency, getty images)
בודד בקרמלין? פוטין בעצרת התמיכה במלחמה במוסקבה, בשבוע שעבר | צילום: Anadolu Agency, getty images

רוסיה מבודדת על ידי הסנקציות הבין-לאומיות ורואה עוד ועוד חברות זרות שעוזבות. "אין תקווה לבנק המרכזי לחזור למדיניות הישנה שלו", אמר סרגיי גורייב, פרופסור רוסי לכלכלה שברח לפריז ב-2013 ושימש מאז ככלכלן ראשי בבנק האירופי לשיקום ופיתוח. הוא מכיר את נביולינה כ-15 שנים. "היא לא התגייסה כדי לעבוד בזמן מלחמה, היא לא מסוג האנשים שיכולים לעבוד עם סגירת שווקים פיננסיים וסנקציות קטסטרופליות", הוא הסביר.

ברוסיה ובמערב גם תוהים לאחרונה לאן נעלם שר ההגנה של רוסיה, סרגיי שויגו. שויגו נעלם מאור הזרקורים כאשר החלו לזרום דיווחים על כך שפוטין חוקר "אשמים" במעגל הפנימי שלו. שויגו הוא האיש שאחראי יותר מכל על הפלישה לאוקראינה, והוא מי שפיקד על המבצע שהביא עד עתה ליותר מ-10 אלפים הרוגים רוסיים ולאלפי אבדות בחיי אזרחים.

באמצע המלחמה: לאן נעלם שר ההגנה?

שר ההגנה הרוסי לא נראה בציבור כבר שבועיים, וכלי התקשורת הרוסיים מראים רק תמונות ארכיון של השר ומדווחים שיש לו "בעיות לב". למרות ששויגו נחשב לחבר ותיק ונאמן של פוטין, רגשותיו כלפי הפלישה נותרו בספק. עוד בחודש שעבר, הוא משך תשומת לב כששפת הגוף שלו במהלך שיחה עם פוטין העידה שהוא מרגיש לא בנוח עם הרטוריקה וההתנהגות של הנשיא. בדיווחים שאין להם תיעוד או אימות נכתב שביתו של שויגו נראה בצבעי כחול-צהוב כאות הזדהות עם אוקראינה.

שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו ומפקד הצבא גרסימוב (צילום: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/AFP via Getty Images)
סובל מ"בעיות לב". שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו | צילום: ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/AFP via Getty Images

מעבר לנטישת הבכירים ברוסיה, הבוקר אפילו דווח שהסיכון להפיכה של שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה (FSB) נגד הנשיא פוטין גדל בכל שבוע שבו המלחמה באוקראינה נמשכת. המידע הגיע מלב המודיעין הרוסי, שם גורם עלום טען שכאוס וחוסר שביעות רצון פקדו את שירותי הביטחון לאחר הפלישה.

אנדריי סולדטוב, עיתונאי חוקר ומומחה למנגנוני הביון של רוסי שפועל מלונדון, טוען שפוטין זועם על סוכנויות המודיעין שלו בשל ההתקדמות המועטה במלחמה. התקשורת הרוסית המגויסת כמעט לחלוטין לא מדווחת על המתחים בסביבת הנשיא, וקשה להגיע למידע מהימן על המתרחש בצבא ובשירותי הביטחון הרוסיים.

אנטולי צ'ובאיס, ראש סגל הקרמלין לשעבר (צילום: Maxim Shemetov, רויטרס)
הבכיר שהחל את גל העזיבות. אנטולי צ'ובאיס, ראש סגל הקרמלין לשעבר | צילום: Maxim Shemetov, רויטרס

"כבר בתחילת המלחמה פוטין נזף בפומבי במנהל ה-S.V.R - סוכנות הביון הזר שנחשבת ליורשת ישירה של מדור הריגול ב-K.G.B. שבועיים וחצי לאחר מכן, קיבלנו גם ידיעות על חקירות בשלוחת מודיעין החוץ הרוסית ה-F.S.B", אמר סולדטוב. "אנחנו יודעים על שני פקידים בכירים במחלקה הזו שנחקרו והושמו במעצר בית".

מעבר לכך, סולדטוב דיווח כי גם סגן ראש המשמר הלאומי נאלץ להתפטר וכנראה יעמוד בפני חקירה פלילית. "הבחור הזה הוא איש שירותי הביטחון לשעבר, הוא היה חלק ממעגל האבטחה האישי של פוטין לפני שהצטרף למשמר הלאומי, פוטין מכיר אותו אישית", הסביר סולדטוב. 

לדברי העיתונאי הרוסי, מנהל ה- S.V.R סרגיי נארישקין הושפל בפומבי במהלך ישיבה של מועצת הביטחון הרוסית. "אנחנו יודעים על טיהורים ב-F.S.B. מדובר ביחידה שאמורה להיות מקומית, אבל לאחרונה קיבלה סמכויות חדשות בשטחי ברית המועצות לשעבר, כמו באוקראינה", הסביר סולדטוב.

"יש תחושה שהמלחמה לא הולכת טוב עבור רוסיה"

החדשות על סגן ראש המשמר הלאומי פורסמו לראשונה בערוצי הטלגרם וכמה שעות לאחר מכן אושרו על ידי מקורות רשמיים. עם זאת, לפי חלק מהדיווחים הלא-רשמיים הוא נמצא במעצר. "יש תחושה שהמלחמה לא הולכת טוב עבור רוסיה", הסביר סולדטוב. "נראה שפוטין ממש לא מרוצה מהמבצע, אבל הוא עדיין מאמין שהתוכנית המקורית הייתה טובה". לפי העיתונאי הרוסי, הדיווחים האלו מצביעים על כך שההתקפה על ארגוני הביון לא עסקו רק במודיעין.

אבל לא רק בכירים עוזבים את רוסיה, גם אלפי אזרחים בוחרים שלא לחיות במדינה שיצאה למלחמה שבעיני רבים אין לה כול הצדקה. אנדרי, חוקר באוניברסיטה במוסקבה, מתנגד למדיניות הממשלה הרוסית ולפלישה לאוקראינה. שבוע לאחר תחילת המלחמה, הוא ובן זוגו החליטו לצאת לגלות כמו עוד עשרות אלפי רוסים - שברחו לטורקיה.

מחאה נגד המלחמה באוקראינה, רוסיה (צילום: Getty Images)
"פחדנו שלא נוכל לעזוב". מעצר במהלך הפגנות במוסקבה נגד המלחמה | צילום: Getty Images

"אחרי תחילת המלחמה היו סיבות רבות לעזוב את רוסיה", סיפר אנדרי. "המצב הכלכלי היה נורא, וארגוני החדשות העצמאיים האחרונים נסגרו. הקש האחרון היה כשהתחלנו לשמוע שמועות שבקרוב יהיה חוק צבאי ושהגבול ייסגר". אנדרי אמר שהיה קשה מאוד לקנות כרטיסי טיסה, האינטרנט לא עבד, וכ-20 דקות אחרי שקנה את כרטיס הטיסה שלו, החברה הפסיקה את טיסותיה מרוסיה. "זה סימן מאוד מפחיד כי חששנו שהממשל הרוסי מבקש מחברות רוסיות לא לתת לאנשים לצאת לחו"ל".

"בטלגרם יש ערוץ לאנשים שמשתפים מידע ועצות לגבי חציית הגבול הרוסי", הוסיף אנדרי. "חלק סיפרו שכאשר ניסו לעזוב, הם הוחזקו בחדר מיוחד שבו שוטרי הגבול שאלו אותם הרבה שאלות". לדבריו, חלק מהאנשים נאלצו לפתוח את הטלפונים שלהם ולהראות את ההודעות, ואפילו להתקין מחדש את טלגרם כדי שהודעות ישנות יופיעו שוב.