מוסקווה המבודדת: מתחילת המלחמה, האופוזיציה של פוטין לא ממש קיימת במרחב הציבורי, ובכל זאת – הכול מבעבע ברוסיה. בשביל לראות את זה קורה, ירדנו אל מתחת לפני השטח.

התחנה הראשונה שלנו באופוזיציה הייתה במחתרת בולשביקית רדיקלית שמעוניינת במלחמה, אבל לא כפי שהיא עכשיו, אלא עוד יותר קשה ונרחבת. "אנחנו מתנגדים לשלטון הקיים ברוסיה בגלל מדיניות הפנים של פוטין, בגלל החלוקה לשכבות סוציאליות ברוסיה ובגלל היעדר חופש פוליטי ברוסיה", סיפר לנו מיכאיל אקסל, מתאם פעולות המחתרת הבולשביקית. "אבל אנחנו מבינים מצוין שבמדיניות החוץ, הדברים שוולדימיר פוטין עשה היו קורים במוקדם או במאוחר כי הקונפליקט הזה היה בלתי נמנע".

עימותים עם המשטר ברוסיה
עימותים עם המשטר ברוסיה
אלכסיי, חבר מחתרת שמתגייס למלחמה נגד אוקראינה
אלכסיי, חבר מחתרת שמתגייס למלחמה נגד אוקראינה

והנה עוד אחד מהדברים המפתיעים שקרו ברוסיה בעקבות המלחמה. פעילים רדיקלים שנרדפים בידי פוטין בגלל האידיאולוגיה הכלכלית שלהם, שהיא אופוזיציה משמאל, הפכו להיות אופוזיציה מימין בכל הקשור למלחמה ומתנדבים כעת להילחם באוקראינים. המוטו שלהם: "דאס מיירט", כלומר "כן למוות". ואכן, הפעילים שעוזבים הכול כדי להתנדב ללחימה מול האוקראינים מוכנים להקריב את חייהם למען אותו האידאל.

"אני הייתי נתון למעקב פוליטי לא פעם אחת", המשיך מיכאיל. "יותר מ-300 פעילים מהמפלגה שלנו ישבו בכלא במהלך כל שנות קיומנו". אלכסיי, חבר מחתרת שהתגייס למלחמה נגד אוקראינה, הוסיף: "בעוד שבועיים אלחם למען צבא הרפובליקה העממית של דונייצק כמתנדב. ראיתי את כל מה שקורה שם בטלוויזיה והלב קרא לי... הלב קרא לי לשם להגן על הרוסים ועל רוסיה".

הפגנות בעד המשטר ברוסיה
הפגנות בעד המשטר ברוסיה

מנגד, ב"מוסקווה סיטי" ראינו סוג אחר לגמרי של אופוזיציה לפוטין. בלב העסקי של מוסקווה, שעדיין פועם בדופק מהיר, פגשנו את דניאל, רק בן 27, וכבר הספיק לצבור ניסיון רב בפוליטיקה האזורית וגם לעבוד במשרד האוצר הרוסי.

 

"האם אתם לא במרחק צעד אחד מלהפוך לקוריאה הצפונית הבאה?" שאלנו אותו, והוא השיב: "אני חושב שאנחנו גדולים מכדי להגיע לתרחיש כמו בקוריאה הצפונית. אני חושב שאנחנו גדולים מדי. אנחנו כבר מבוססים באופן עמוק מדי בכלכלה העולמית".

השיחה עם דניאל מפתיעה ופוקחת עיניים כמו הרבה מהשיחות שם. מי שמגדיר את עצמו פעיל פוליטי באופוזיציה של פוטין, גם מודה באותה הנשימה שבכלל לא בטוח שיש בכלל דבר כזה. "זה קשה לקבוע אם קיימת אופוזיציה ברוסיה כיום", הוא טוען. "יש כאלה שעזבו את רוסיה למדינות אחרות, ויש כאלה שבחרו לתמוך במלחמה. אנחנו נגד המלחמה, אנחנו מבינים שהמלחמה היא טעות ענקית וגלובלית עבור רוסיה והעם הרוסי, אבל כרוסים – אנחנו תומכים בצבא הרוסי. התרחיש הגרוע ביותר עבור רוסיה הוא להפסיד במלחמה".

דניאל מחניצקי, פוליטיקאי במפלגת האופוזיציה
דניאל מחניצקי, פוליטיקאי במפלגת האופוזיציה

השימוש במילה "מלחמה" עלולה להכניס את דניאל ל-15 שנה בכלא, אבל הוא לא מוכן לעדן את לשונו: "את מראיינת אותי ואת מתכננת להפיץ את זה מחוץ לרשתות החברתיות של רוסיה, אז זו מלחמה, כמובן שמדובר מלחמה, זו מלחמה". ועל אף שמעבר לגבול מתנהלת מלחמה על הקרקע, היא כמעט לא מורגשת במוסקווה, עיר שצעיריה הולכים בדרך כלל לאוניברסיטאות ולא לצבא. המלחמה הכלכלית יותר מורגשת, אבל בינתיים לא בעוצמות שקיוו במערב. המדפים הריקים שראינו בתחילת המלחמה היו תוצאה של נהירה לסופרים מחשש למחסור, בדיוק כפי שקרה אצלנו בקורונה, ולא כי באמת נגמרה הסחורה.

"הם חושבים שבדרך הזאת הם 'יכבשו' את פוטין, אבל זה לא עובד ככה", מבקר דניאל את הטקטיקה של המערב. "מבחינת העם הרוסי זה מצב של – 'או-קיי, המערב אמר שאני מרושע, אז אני אתמוך במדינה שלי'". והאם זה אומר שהוא יתמוך בפוטין? "אלו שני דברים שונים. פוטין הביא לתרחיש הגרוע ביותר עבורנו ואין לנו שום מפלט מהמצב הזה".