אף שהיא לא מוכרת כמו זו האמריקנית או הצרפתית, ואף על פי שהיא נעדרת מהשיח ברוסיה ובעולם – גם לפדרציה הרוסית יש חוקה. ובאותה חוקה, יש גם קווים מנחים להליך שבסופו מודח הנשיא. כך שאכן נשיא רוסיה פוטין עלול, באופן תאורטי בלבד כרגע – לעמוד בפני הדחה על ידי המוסדות במדינתו.

מלחמה באירופה - סיקור N12:

המלחמה שמתחוללת כבר חודש באוקראינה נראית כמו החלטה של "דיקטטור" – שליט יחיד שמכתיב מציאות למדינה אחת על פי זווית הראיה שלו בלבד – ובגלל הכוח שלו, גם לעולם כולו. לפחות על הנייר, השלטון ברוסיה נשיאותי. בהיותו כזה – היא מחויבת לחוקתה.

אחרי נפילת המשטר הקומוניסטי במדינה בשנת 1991, רוסיה הזמינה מומחים משפטיים ומדיניים מרחבי העולם כדי לחבר חוקה חדשה. פרק 4 של חוקת הפדרציה הרוסית שדן בתפקיד, בסמכויות ובמגבלות של נשיא הפדרציה הרוסית – כולל נהלים של הדחה. אומנם החוקה הרוסית מעניקה לנשיא סמכויות עצומות, וסעיף 80 של פרק 4 בה אפילו מדגיש את תפקידו של הנשיא כ"ראש המדינה" וכמי ש"ערב לחוקת הפדרציה הרוסית, לזכויות וחירויות האדם והאזרח".

ההגבלות על הנשיא פוטין מינימליות ואין ממש מי או מה שיאזן את כוחה של הרשות המבצעת של רוסיה. נכון שהסמכויות האלו הן מרכיב יסוד בחוקה, אבל למרות הסמכות העצומה של הרשות המבצעת – יש גם הוראות להליך ההדחה, שמפורטות בפרק 4, או ליתר דיוק בשני סעיפים ספציפיים בו: סעיפים 92 ו-93.

הבכירים הרוסיים שמתנגדים למלחמה (עיבוד: reuters, ap)
הבכירים בממשל שמתנגדים למלחמה. | עיבוד: reuters, ap

סעיף 92 מספק את התרחישים שבעקבותיהם הנשיא מאבד את סמכויותיו. התרחישים האלה כוללים התפטרות, בעיות בריאותיות – והדחה. הם קובעים שאם אחד מהמקרים האלה מתממש, ייערכו בחירות חדשות לנשיאות רוסיה לא יאוחר משלושה חודשים מההדחה.

הסעיף הבא, סעיף 93, כבר יורד ממש לרמת ההנחיות לביצוע ההליך. כדי שפוטין יודח בעקבות העמדה לדין, יצטרכו לעמוד נגדו אישומים של "בגידה כבדה או פשע חמור אחר". במקרה כזה יוגשו כתבי אישום על ידי הרשות המחוקקת הרוסית – הבית התחתון של הפרלמנט, המכונה "דוּמָה".

בשלב הבא, ההאשמות הללו יצטרכו להיות מאושרות על ידי בית המשפט העליון של הפדרציה הרוסית, שיצטרך להוכיח שבאמת בוצע פשע במעשיו של הנשיא. לאחר מכן, בית המשפט לחוקה במדינה יצטרך לאשר את ההחלטה ולהסיק שההאשמות הוכחו וגם שהליך ההדחה נעשה כחוק.

בשלב האחרון, הגוף שנקרא "מועצת הפדרציה הרוסית", שהיא למעשה הבית העליון של הפרלמנט הרוסי, מחליט אם להדיח את הנשיא. יש לו שלושה חודשים לעשות זאת, ואם קורה משהו שמצליח להטיל ספק בממצאים – אז "ההאשמות נגד הנשיא יידחו". מאז שנת 2011 עומדת בראש הגוף הזה ולנטינה מטווינקו, שנחשבת לאחת מנאמניו של הנשיא פוטין.

אלכסיי נבלני, מנהיג האופוזיציה ברוסיה, בבית המשפט (צילום: רויטרס)
אלכסיי נבלני, ממתנגדיו הבולטים של פוטין | צילום: רויטרס

במערב טוענים מאז החלה הפלישה של פוטין לאוקראינה שהיא למעשה לא חוקית לחלוטין – ומדובר בפשע שאמור להצדיק הליך הדחה. אבל האם הדומה, שבנויה מנאמניו של הנשיא הרוסי אכן תעלה אישומים כלשהם נגד פוטין? כנראה שלא.

"פוטין רצה את הדומה בשליטה של 100%"

את הטענה הזו מחזקת גם טטיאנה פלאגנהאוור, כתבת רדיו אקו מוסקווה שנסגר על ידי הממשל. בשיחה עם N12 היא אומרת: "זה בלתי אפשרי. הפרלמנט נשלט לחלוטין. ההליך חייב להיות יזום על ידי הדומה, אבל הדומה הרוסית לעולם לא תעשה את זה. למפלגה הפרו-פוטינית 'רוסיה מאוחדת' יש רוב חוקתי. גם הקומוניסטים המכהנים הנוכחיים אינם מהווים אופוזיציה אמיתית!", מדגישה פלאגנהאוור. עם זאת, ייתכן תרחיש כזה, למרות הסבירות המאוד מאוד נמוכה.

"במהלך מערכת הבחירות של 2021 (בחירת הדומה הממלכתית) נעשה שימוש במערכת הצבעה דיגיטלית חדשה במוסקווה. הדומה הממלכתית מונה 450 איש, 15 מהם נבחרים במוסקווה. מוסקווה היא עיר מאוד-מאוד אנטי-פוטין", אומר ל-N12 מקסים כץ, שהיה ראש מטה הבחירות של מועמדת האופוזיציה אנסטסיה בריוחאנובה.  לדבריו, בשנת 2021 נעשה שימוש במערכת הצבעה דיגיטלית חדשה במוסקווה כדי שלא יהיה אף מועמד אופוזיציוני בדומה הממלכתית  כץ, בן בריתו של נבלני, שנמצא בארץ, אמר: "לפי ההצבעה בעיתון היא זכתה בקמפיין. אבל ההצבעות הדיגיטליות זויפו באופן מוחלט ואפילו הפגנתי. בבחירות של 2021 לא הבנו מה הטעם לא לאפשר לשום מועמד אופוזיציוני להיות בדומה הממלכתית. מדוע הזיופים היו כה קשים? עכשיו אנחנו מבינים. פוטין רצה את הדומה בשליטה של ​​100%, אף אחד לא דובר חופשי".

מקסים כץ, פעיל במחאה נגד פוטין (צילום: באדיבות המצולם)
"פוטין רצה דומא בשליטה של 100 אחוז", מקסים כץ. | צילום: באדיבות המצולם

אלפי רוסים יצאו להפגין נגד הפלישה הרוסית לאוקראינה, למרות הסכנה שבהשמעת קולם. אחד מאותם קולות, היה מיכאיל מטבייב מהמפלגה הקומוניסטית בדומה. רבים מהם נעצרו, ועל פי ההערכות 2,000 אישנכלאו. במקביל, אנחנו שומעים על לא מעט בכירים שנוטשים את הספינה של פוטין. הפעולות האלה, בשילוב פעילותו של אלכסיי נבלני בשנה החולפת, מסמלות שאולי, ייתכן – ששינוי כזה עומד באופק. כרגע לא נראה שיש במוסקווה אדם אמיץ מספיק כדי להגיש כתב אישום, אבל מבחינה תאורטית וחוקתית – זה יכול לקרות.