צבא אוקראינה פתח אתמול (שבת) במתקפת נגד נרחבת בדונבאס, נגד צבא רוסיה. על פי דברים שאמר בכיר בפיקוד האוקראיני, המטרה היא לפגוע בכוחות הצבא הרוסי באזור העיר איזיום, ולנסות לנתק את קווי האספקה והלוגיסטיקה שלו מרוסיה. הדברים מגיעים על רקע הערכות מודיעין מערביות כי צבא רוסיה נערך באיזיום לקראת יציאה להתקפה לעבר ערים ועיירות בדרום חבל דונבאס, בהן סלוביאנסק, לימן וקרמטורסק.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12

המתקפה האוקראינית נגד רוסיה מגיעה לאחר שאתמול הודיעו בקייב ובמערב כי הצבא הרוסי נסוג לחלוטין מאזור העיר חארקוב. בחארקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, התנהלו בשבועות האחרונים קרבות עזים, לאחר שצבא רוסיה השתלט עליה בפתיחת המערכה על דונבאס לפני כמה שבועות. התבוסה הרוסית בחארקוב, עיר שיחסית קרובה לגבול עם רוסיה וחוותה מטחי ארטילריה כבדים שהחריבו חלקים גדולים ממנה – מה שלכאורה הקנה לצבא הרוסי יתרון, מצטרפת גם היא לרשימת הכישלונות הרוסיים במלחמה.

צבא רוסיה איבד את המומנטום ללחימה בחבל דונבאס, כך מעריכים הבוקר בבריטניה, והוא ממשיך לצבור פיגורים ועיכובים בלוחות הזמנים שיועדו למערכה, כפי שהעריכו בימים האחרונים גם בפנטגון. "למרות כמה הישגים קטנים ומקומיים בתחילת המערכה בדונבאס, רוסיה נכשלה להשיג הישגים של ממש בשטח – למרות שהיא ממשיכה להישחק ולאבד כוחות בהיקפים גדולים".

עמדה צבאית רוסית שהושמדה באי הנחשים (צילום: MAXAR)
עמדה צבאית רוסית שהושמדה באי הנחשים | צילום: MAXAR

על פי ההערכות בבריטניה ובמערב, רוסיה איבדה עד עתה שליש מסד"כ הלוחמים שהטילה למערכה עם פלישתה לאוקראינה, אז עמד כוחה על 120 צוותי קרב גדודיים. בשבוע שעבר העריכו בפנטגון כי כוחה של רוסיה באוקראינה מוערך ב-100 צוותי קרב גדודיים, אולם רק בסוף השבוע הצליחו האוקראינים להשמיד גדוד רוסי שלם בעת שניסה לחצות את נהר סיברסקי דונייצק בדונבאס.

 

 

במקביל, למרות שפוטין לא שינה את הגדרת הלחימה באוקראינה מ"מבצע מיוחד" ל"מלחמה", נמשך כל העת גיוס של חיילים ושכירי חרב שנשלחים לאוקראינה. אתמול פורסם תיעוד של 600 לוחמים צ'צ'נים נוספים שנשלחו לחזית. זאת , על רקע דיווחים נוספים רבים על הזרמת כוחות גדולים מסוריה, לוב, מרכז אסיה וזירות נוספות של הצבא הרוסי.

על פי גורמים שונים, הקושי המבצעי והטקטי שחווה רוסיה בשדה הקרב צפוי להימשך ואף להחריף, בעיקר כתוצאה מאובדן רב של ציוד ואמצעי לחימה יקרים כמו מערכות להנחת גשרים, רחפנים מתקדמים, אמצעי תצפית ומודיעין וכן תחמושת מתקדמת ומדויקת, ולצד פגיעה של ממש במורל הלוחמים. מבחינה זאת, ההערכה היא כי רוסיה תזדקק לתקופה ארוכה כדי לחדש את יכולותיה המיוחדות, וזאת כתוצאה מהסנקציות הכבדות המוטלות עליה. מנגד, אוקראינה ממשיכה להתחמש ולהתחזק כל העת, הודות למסע החימוש המתקדם שמובילות אליה מדינות המערב.

 

 

יחד עם התגברות קצב משלוחי הנשק, בשבועות האחרונים גם עולה בהרבה איכות הנשק שנשלח לאוקראינה. אם בתחילת המלחמה היו מדינות רבות במערב שהיססו להעניק לאוקראינה תמיכה צבאית, בשבוע שעבר כבר הגיעה משלחת בכירים אוקראינית לוושינגטון – במטרה לנסות ולשכנע את ממשל ביידן לספק לאוקראינה מטוסי קרב מסוג F-15 ו-F-16. בוושינגטון נמנעים בשלב זה מאישור העסקה, וחוששים כי הדבר עשוי להביא להסלמה של ממש ביחסים עם רוסיה. גם ישראל, על פי דיווחים זרים, התירה את רסן התמיכה הצבאית באוקראינה ואישרה בסוף השבוע לאסטוניה להעביר לאוקראינה טילים נגד ספינות מסוג "גבריאל Blue Spear 5G SSM" מתוצרת התעשייה האווירית.

הריסות בחרקוב אוקראינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

במערב מעריכים כי הצבא הרוסי צפוי להשקיע את מרבית האנרגיה והיכולות שלו בתקופה הקרובה בדרום אזור דונבאס, ובניסיון לכבוש כמה שיותר שטחים שם. לאחר הכישלונות לכיבוש קייב וחארקוב, מתקבל בימים האחרונים הרושם כי גם העיר אודסה יצאה מכלל סכנה, לפחות בשלב זה של הלחימה. בסוף השבוע התחזקה ההערכה במערב כי פוטין זנח את תוכניתו לכיבוש כל אזור דרום אוקראינה בחוף הצפוני של הים השחור. הדברים מצטרפים להערכת המודיעין האמריקני בנוגע לחוסר יכולתה של רוסיה לאיים באופן ממשי על אודסה מהים או מהיבשה.

על רקע הדברים האלה, מתחזקות בימים האחרונים ההערכות כי פוטין יהיה מעוניין להגיע להסדר הפסקת אש בתקופה הקרובה, ומתוך ההבנה כי הוא לא צפוי לרשום עוד הישגים גדולים בלחימה. בשל כך, באוקראינה נחושים כעת להגביר את קצב המתקפות, לנצל את מצבו הקשה של הצבא הרוסי, ולפעול להחזיר לידיהם כמה שיותר שטחים במזרח ודרום אוקראינה. באופן אירוני, בקייב גובר החשש כי מעצמות המערב יתחילו לאותת בתקופה הקרובה על רצונן לראות את אוקראינה מוותרת על השטחים שרוסיה כבשה עד עתה – ובכך להביא להסכם לסיום המלחמה.

ולדימיר פוטין במצעד הניצחון, רוסיה, 2022 (צילום: ap)
ולדימיר פוטין במצעד הניצחון, רוסיה, 2022 | צילום: ap

האוקראינים בטוחים בעליונותם כעת, ומעריכים שיהיה בידיהם להביא לשחרור גדול של החלקים הכבושים במלחמה. בסוף השבוע אמר בכיר בצבא האוקראיני לגרדיאן כי הוא מעריך שהלחימה תתנהל עד סוף שנת 2022, וכי באמצע אוגוסט צפוי שינוי של ממש ביחסי הכוחות בשדה הקרב. דבריו עשויים ללמד על כוונתם של האוקראינים להמתין עוד כחודשיים-שלושה שבהם יוסיפו להתחזק מתמיכת המערב ורוסיה תמשיך להיחלש תחת נטל הסנקציות – ואז לפתוח במתקפה נרחבת במטרה להתקדם ככל הניתן עד לגבולות ערב פתיחת המלחמה.

עד כמה אופטימיים בקייב? לדבריהם, הם מעוניינים לסיים את המלחמה בשחרור אזור דונבאס במלואו, כולל הרפובליקות הבדלניות שהכריזו על עצמאות ב-2014, וגם בשחרור חצי האי קרים שסופח באותה שנה. בנוסף, לאחר הזכייה הלילה באירוויזיון, בקייב כבר מבטיחים: נארח את התחרות בשנה הבאה במריופול החרבה.