"לא מדובר בתעמולה": מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה, היא מצטיירת כאן ובמערב כולו כמלחמה על הדמוקרטיה. את הצד האוקראיני מביאים העיתונאים שנמצאים בלבוב, בקייב ובמקומות אחרים באוקראינה. בנוסף, הסרטונים של זלנסקי ממלאים את מסכי התקשורת הבינלאומית. לעומת זאת, את נקודת המבט הרוסית אנחנו בקושי שומעים. הערב (שבת), שידרנו ריאיון עם פאולה, עיתונאית ברשת RT הרוסית, המזוהה עם עמדותיו של הקרמלין.

פאולה, יהודייה דרום אפריקאית, חיה ונמצאת בימים אלו במוסקווה: "אני הולכת ברחובות והחיים נמשכים כרגיל. עם זאת, השיח הוא על מה שקורה מעבר לגבול". תיארה פאולה את התחושות ברחוב הרוסי בימים אלו. "יש סוג אחר של חרדה אנשים לא בטוחים ב-100% מה קורה באוקראינה. ובנוסף, רוב הרוסים מודאגים כי הם לא יודעים מה העתיד צופן להם".

פאולה סלייר, כתבת רשת RT (צילום: חדשות 12)
פאולה סלייר, כתבת רשת RT | צילום: חדשות 12

לטענה כי הערוץ שהיא עובדת בו נחשב לשופר של הממשל ברוסיה, הגיבה פאולה ואמרה כי העובדה שהיא וחבריה עובדים בערוץ, לא מעידה על כך שהם תומכים בו בהכרח. היא המשיכה וסיפרה על התגובות שהיא מקבלת מאז החלה הלחימה: "בשבועיים האחרונים, קיבלתי הרבה מכתבי שנאה והרבה ציוצים זועמים וגינויים, על כך שאני עובדת במקום, שמצדיק לכאורה את המלחמה של פוטין".

לדבריה של פאולה הם אינם עוסקים בתעמולה בערוץ, אבל היא כן הודתה שהם מייצגים את נקודת המבט של הממשלה - מה שלא נתפס בעיניה כתעמולה. "זאת נקודת המבט הרוסית. הגבול בין תעמולה לבין עמדה הוא גבול עדין, אסור לנו להטיח האשמות בתעמולה כאשר למעשה מדובר בנקודת מבט". אמרה והוסיפה: "הרבה אנשים כאן ברוסיה, חשים שהצדק איתם. האוכלוסייה חלוקה בדעותיה לגבי המלחמה, יש כאן לא מעט אנשים שטוענים שהמלחמה מוצדקת, שנאט"ו, האירופאים והאמריקנים אינם מקשיבים לפוטין בשמונה השנים האחרונות".

"מי שעובד ברשויות השלטון חייב לכתוב הודעות תמיכה ברשתות"

בניגוד לדברים של פאולה מערוץ RT, התראיינה לתוכנית "סדר עולמי" מוקדם יותר גם טטיאנה פלאנגהאוור מרדיו "אקו מוסקווה", כמה ימים אחרי שהעבירה ביקורת על המשטר הרוסי. טטיאנה נשארה במוסקבה וממשיכה לדווח משם למרות הסכנה. "אני בסדר, אני חופשייה ובחיים", פתחה את דבריה.

להבדיל ממה שמסרה עיתונאית RT, טטיאנה הציגה תמונה אחרת: "יש אנשים שהבינו שהמצב הכלכלי של רוסיה רע מאוד. אני רואה תורים לחנויות, לבתי המרקחת, כי אנשים הבינו שאנחנו כבר לא יכולים לקנות דברים כמו תרופות או בגדים, והם ממש בהלם". במקביל, המשיכה לתאר: "אנחנו יכולים לראות שהתעמולה הולכת ומתחזקת.

"האנשים שעובדים בבתי הספר או ברשויות השלטון למיניהן מחויבים לכתוב משהו שמעיד על תמיכה בפוטין בפייסבוק או ברשת החברתית VK, ולהשתמש בסימן הנורא הזה Z. אני מרגישה כאילו אני בגרמניה של שנות ה-20 או ה-30". לטענתה הממשל מנצל את אותם אנשים שתלויים במימון מהממשלה, והם מכריחים אותם להביע תמיכה בקרמלין.

"עדיין יש מחאות. אני לא יכולה לומר כמה אנשים עדיין יוצאים למחות ברחובות, כי כל כוחות המשטרה נמצאים ברחובות, נראה שפוטין בטוח היכן שהוא לא נמצא - הוא בטוח בבונקר שלו". סיכמה.

טטיאנה פלגנהאואר, עורכת , סגנית עורך "אקו מוסקווה" (צילום: חדשות 12)
טטיאנה פלגנהאואר, עורכת "אקו מוסקווה", סגנית עורך "אקו מוסקווה", תחנת הרדיו העצמאית שנסגרה | צילום: חדשות 12