באוקראינה הודיעו היום (שישי) כי רוסיה כבשה את תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה בצל הקרבות שפרצו במקום, אלא שמדובר במתקן הגרעיני הגדול באירופה. מהי החשיבות של הפעילות במקום? איך ההשתלטות הרוסית עשויה להשפיע על כך? והאם קיים איום של קרינה? N12 עושה סדר בכל מה שאתם צריכים לדעת.

סיקור נרחב ב-N12 על מלחמת רוסיה-אוקראינה:
• כך הגיע עיתונאי ישראלי למסיבת עיתונאים של זלנסקי
• הכוח המיוחד שמנסה לחסל את נשיא אוקראינה
• "חי או מת" - הפרס על ראשו של פוטין

תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה, שנבנתה בין השנים 1995-1984, נמצאת בדרום מזרח אוקראינה בעיר אנרהודר, על הגדה המזרחית של נהר הדנייפר. היא נחשבת לגדולה באירופה ולתשיעית בגודלה בעולם. בתחנה פועלים 6 כורים, כל אחד מהם בהספק של כ-950 מגה-וואט - מדובר בסך הכול ב-5,700 מגה-וואט, שיכולים לספק צריכה של כ-4 מיליון בתים.

מה קרה בתחנת הכוח הגרעינית?

הרשויות באוקראינה דיווחו כי שרפה פרצה במבנה שמשמש לאימונים ולהדרכה הממוקם מחוץ לתחנת הכוח, לאחר שהרוסים הפגיזו במקום. הדיווח הראשון הגיע מעובד במפעל, שכתב בטלגרם כי כוחות רוסים הפגיזו את המתקן וקיים "איום ממשי של סכנה גרעינית בתחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה".

ראש עיריית אנרגודר, העיר הסמוכה לתחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה באוקראינה, כתב כי התחנה עלתה באש לאחר שהותקפה על ידי כוחות רוסיים. בעמוד הפייסבוק שלו כתב ראש העיר דמיטרו אורלוב: "איום על ביטחון העולם! כתוצאה מהפגזות בלתי פוסקות של האויב על הבניינים והבלוקים של תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה עולה באש!".

שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה אישר את הדיווחים וצייץ בטוויטר כי "האש כבר פרצה. אם יתרחש פיצוץ, הוא יהיה גדול פי 10 מבצ'רנוביל. הרוסים חייבים להפסיק מיד את האש ולאפשר לכבאים להקים אזור ביטחון!".

האם קיים איום של קרינה?

שירותי החירום באוקראינה מסרו כי רמת הקרינה והאש בתחנה הגרעינית בזפוריז'יה נמצאים "בטווח הרגיל". בעדכון בחשבון הטלגרם הרשמי של הסוכנות נכתב: "נכון לשעה 02:26 בעיר אנרגודר, יחידת הכוח השלישית נותקה ממערכת האנרגיה המאוחדת (רק יחידה 4 פועלת). מתוך 6 יחידות הכוח, אחת פועלת כרגע. תנאי בטיחות הקרינה והאש בתחנות הכוח הגרעיניות נמצאים בגבולות הרגילים".

שרת האנרגיה של ארה"ב ג'ניפר גרנהולם אמרה כי הכורים בתחנת הכוח בזפוריז'יה מאובטחים באמצעות מבנים איתנים, והם נמצאים בתהליך סגירה בטוח. לדבריה, משרד האנרגיה האמריקני הפעיל צוותים גרעיניים ועוקב אחר האירועים בכור.

רוסיה כבר כבשה את מפעל צ'רנוביל, שנמצא כ-100 ק"מ צפונית לבירת אוקראינה קייב. האם האסון הגרעיני החמור שאירע בה ב-1986 עלול לחזור על עצמו ולקרות שוב, הפעם בזפוריז'יה? יש מי שאופטימי וסבור שהפעם מדובר במקרה אחר.

"הסיכויים להתפוצצות ולהתמוטטות גרעינית נמוכים", אמר פרופ' טוני אירווין מהאוניברסיטה הלאומית של אוסטרליה. לדבריו, מדובר בכורים שבטוחים בהרבה מהכורים בצ'רנוביל ונראה כי עדיין לא נגרם להם נזק. הוא הדגיש כי יש להם מערכות מובנות להגנה מפני אש ומערכות קירור שפועלות בחירום לגיבוי.