"אני יכולה להגיד בכנות שמאז המלחמה אני לא יכולה להרגיש אושר, ואחרי מה שקרה בבוצ'ה מאוד כואב לי בלב". זוהי עדות נדירה של עוברת אורח רוסית שהעזה לצאת נגד המלחמה באוקראינה. קולות אלו כמעט ואינם נשמעים, ובכדי להיחשף אליהם שלח מקסים כץ, פוליטיקאי רוסי שנמצא כעת בישראל, פעיל שלו שנשאר במוסקווה לרחובות העיר.

"היא מסתכנת" מסביר כץ ומתייחס לכול הנשאלים שביטאו עמדות שאינן תואמות את אלו של הקרמלין "המשטר הרוסי עושה הכול כדי להפחיד. יש הרבה תשובות של אנשים שאומרים 'אני לא עונה, אני מפחד, אני לא רוצה לדבר על זה'". כץ ניהל בעבר גם את הקמפיין של האופוזיציונר אלכסיי נבלני שיושב היום בכלא אחרי שהורעל, והוא אף נאלץ לברוח לארונה מרוסיה יחד עם אשתו. "אשתי בהריון והחלטנו שעדיף פה עכשיו ולא ברוסיה. כולם מצפים שיתחילו עכשיו להכניס לכלא את כל מי שלא מסכים - הם מגדירים אותך סוכן זר או כאילו אויב מדינה. אני מוגדר כבוגד".

אלכסיי נבלני, מנהיג האופוזיציה ברוסיה, בבית המשפט (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

לא רוצים להאמין

לדברי כץ, האנשים ברוסיה לא מטילים ספק בהתרחשות המעשים, אך מתקשים לייחס אותם לרוסיה. "כשמראים להם תמונות מבוצ'ה, מקראמטורסק, הם לא אומרים 'זה לא קרה' אלא 'אנחנו לא רוצים להאמין שזה אנחנו' ממש בכל התשובות - 'לא רוצים להאמין'. הם מבינים מה קורה אבל לא רוצים להודות שרוסיה עושה את זה".

העיירה בוצ'ה, אחרי ששוחררה מהכיבוש הרוסי (צילום: רויטרס)
העיירה בוצ'ה, אחרי ששוחררה מהכיבוש הרוסי | צילום: רויטרס

הסרטונים של כץ, אותם הוא מצלם מידי ערב ממלון בתל אביב ומעלה ליוטיוב, זוכים למיליוני צפויות. בסרטונים, הוא מפריך את החדשות שנשמעות ברוסיה. "לא יודע אם אני מצליח לשנות, אבל אני מנסה. נראה לי שמשהו אולי קורה כי היו לי ככה 400-300 אלף צפיות ביום לפני תחילת המלחמה, ואחרי שהתחלתי לדבר והלגיד הכול יש לי עכשיו מיליון ו-500 עד 2 מיליון צפיות ביום שזה הרבה מאוד".

"אלוהים ישפוט את כולנו"

ההחלטה לשלוח פעיל שלו לראיין 100 עוברי אורח במשאל רחוב ליד תחנת רכבת במוסקווה בטח לא תשפר את מצבו של כץ מול הקרמלין, אבל היא מחזקת את הטענה שלו שיש הרבה מתנגדים רוסים ללחימה. מתוצאות המשאל כלה כי 32 עוברי אורח התנגדו לפלישה, אך הרוב מסיבות ברורות נמנעו מלהשיב. 34 הביעו תמיכה במלחמה ובדבריהם ציטטו את מסרי התעמולה הרוסית.

מקסים כץ (צילום: חדשות 12)
מקסים כץ | צילום: חדשות 12

בין הקולות שהתנגדו למלחמה נשמע עובר אורח שטען כי המלחמה התחילה כי "למישהו היה אינטרס. אני מפחד לדבר, אבל אני מרגיש עם זה רע" ואחר שאמר בישירות "אני פשוט מרגישה בושה בשביל המדינה שלי". לדברי אישה נוספת "כנראה אלוהים ישפוט את כולנו. יש דיבר 'אל תרצח' שלמרבה הצער מופר".

מנגד, נשמעו קולות אחרים: "כול מה שעושים נכון. בעיקר אוקראינה שם יש כאוס והמדינה שלנו עשתה נכון שנכנסה למבצע הצבאי הזה, לעשות סדר באזור שלנו". תומך אחר בלחימה הוסיף "צריך להילחם בהם כמו שהיה בברלין, כמו שנלחמנו בגרמנים".

המשטר הסתיים

עיתונאים, פוליטיקאים, פעילי זכויות אדם ומאות אלפי אנשים נוספים נמלטו מרוסיה והפכו לפליטים. "ביום שהתחילה המלחמה המשטר שהיה שם הסתיים. כל המשטר היה בנוי על זה שכל האליטות גונבות ברוסיה ואז הם גרים בלונדון או באיטליה והכסף שלהם והמשפחות שלהם שם" הסביר כץ והוסיף "אף אחד לא היה תומך בפוטין בלי זה. ברגע שהמערב הטיל סנקציות, ברגע שרוסיה התנתקה מהעולם זה הסתיים".

מה יקרה ביום שאחרי המלחמה? אף אחד לא יודע. מאות אלפי אנשים שהתנגדו לפוטין ברחו מרוסיה וחולמים לחזור לשם ולבנות אותה מחדש. בינתיים, פוטין השיג עוד מטרה בכך שהם הפכו לפליטים ולא בטוח אם או מתי יוכלו לחזור.