שרת הפנים איילת שקד השיבה אמש (שישי) לעתירה של שגרירות אוקראינה בנושא מתווה הפליטים ובתשובה זו מסתתרת כותרת משמעותית שלא הובנה עד הסוף. השרה שקד רוצה לעבור את משוכת בג"ץ בשלום, אך לאחר שבג"ץ יקבל או ידחה את העתירה תחול החמרה במדיניות - כך פורסם  לראשונה ב"אולפן שישי". גורמים בכירים במשרד הפנים אומרים: "המצב מדאיג מאוד, האוקראינים נוהרים ואנחנו צריכים לשים סוף למצב הזה. זה לא יימשך - או שהמלחמה תיגמר או שהמתווה ישונה".

המשמעות היא שהמדיניות לקליטת פליטים מאוקראינה שהוגבלה בתחילה ל-5,000 ובהמשך הורחבה ללא הגבלה - לא תימשך והעיניים נשואות ליום ראשון, אז ידונו שופטי בג"ץ בעתירה בדיון שצפוי להיות משודר בשידור חי.

פליטים מאוקראינה ברגע הנחיתה בנתב"ג (צילום: גדעון מרקוביץ, TPS)
פליטים מאוקראינה נוחתים בנתב"ג | צילום: גדעון מרקוביץ, TPS

הטענה של המדינה היא שהעתירה של שגרירות אוקראינה צריכה להידחות על הסף. לטענת המדינה, זוהי סוגיה מדינית ולממשלת אוקראינה, כמו גם לשום אזרח אוקראיני, אין בכלל זכות עמידה בפני בג"ץ. אם המלחמה באוקראינה תימשך, צפויה התחדשות משמעותית של המלחמה בתוך הממשלה כי כידוע רוב השרים אינם שותפים לעמדתה של השרה שקד.

בתשובה שהוגשה אתמול לבג"ץ התייחסה המדינה לכמה סוגיות. "מדובר באזרחי מדינה זרה, אשר אינם נמצאים בשטח מדינת ישראל ואינם בעלי זיקה למדינת ישראל", נכתב ונטען כי משום כך "גם לא חלה בעניינם מערכת הדינים הישראלית, לרבות חוקי היסוד, והם אינם בעלי זכויות מכוחם במדינת ישראל".

עוד טענה המדינה כי לפליטים מאוקראינה היו אפשרויות אחרות מלבד הגעה למדינת ישראל. "כל אותם אזרחי אוקראינה שעזבו את מדינתם בשל המלחמה המתחוללת בה ומבקשים להיכנס בשערי מדינת ישראל, מצויים בשטחן של מדינות אירופיות. עיקרם שוהים במדינות הגובלות באוקראינה, אשר חתומות על אמנת הפליטים, ובהן הם יכולים להגיש בקשת מקלט", פירטו נציגי מחלקת הבג"צים בפרקליטות.

בפרקליטות ציינו גם כי הסוגיה שעולה בעתירה קשורה "להיבטים מובהקים של מדיניות חוץ ופנים, ומצויה בלב ליבו של שיקול הדעת המסור לגורמים המוסמכים בממשלת ישראל, להם נתון מתחם שיקול דעת רחב ביותר בעניינים מסוג זה, בו כידוע מידת ההתערבות של בית המשפט הנכבד היא מצומצמת ביותר".

כמו כן, הוסבר בתשובה כי נותרו יותר מ-2,000 מקומות פנויים מתוך 5,000 שנקבעו על-ידי שרת הפנים שקד ביחס לאזרחי אוקראינה שאינם זכאי חוק השבות ואינם בעלי קרובי משפחה בישראל. לכן, נטען בתשובה כי "העותר מתיימר לייצג ציבור תיאורטי".

ביום ראשון בשעה 15:45 יתקיים דיון בעתירה בפני נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים פוגלמן ועמית. הדיון ככל הנראה יועבר בשידור חי באתר בית המשפט העליון ובחשבון הטוויטר של דוברות הרשות השופטת, אך החלטה סופית בעניין תתקבל בבוקר יום ראשון.