הטבעת ספינת המלחמה "מוסקווה" בשבוע שעבר, אחת מספינות הדגל של הצי הרוסי, היא הרבה יותר מעוד סתם פגיעה צבאית שספג צבא רוסיה במהלך החודשיים האחרונים במלחמה באוקראינה. מעבר למכה הטקטית עבור הצי הרוסי עם אובדנה של הספינה החשובה, שעל פי ההערכות תפקדה כמרכז פיקוד ושליטה חשוב בים השחור, הפכה הטבעתה גם לפגיעה של ממש במדיניות העמימות המלחמתית שמוביל הקרמלין בתקשורת הרוסית.

מלחמת רוסיה-אוקראינה - סיקור נרחב ב-N12:

לאחר טביעתה של הספינה, טענו הרשויות ברוסיה כי 500 אנשי הצוות שלה חולצו בשלום – ואולם, מאז לא התקבל כל עדכון בנוגע אליהם או עדכונים חלקיים בלבד, ורבים מבני משפחותיהם נותרו ללא כל מענה בנוגע לגורל יקיריהם. רק אתמול (שישי) התייחסו הרשויות ברוסיה לקורבנות הספינה בפעם הראשונה, ומשרד ההגנה במוסקווה עדכן כי איש צוות אחד נהרג, 27 עדיין מוגדרים נעדרים ואילו 396 חולצו בשלום.

"הם לא רוצים לדבר איתנו", אמר מקסים סאבין בריאיון לניו יורק טיימס. מקסים, בן 32, אמר כי מאז אירוע טביעת הספינה הוא מנסה ליצור קשר עם אחיו הצעיר ליאוניד, בן 20, חייל בשירות חובה בצי הרוסי. "אנו מתאבלים, לא הייתה להם כל בעיה לגייס אותו לצבא, אבל כעת סביר להניח שכבר לעולם לא נקבל אותו בחזרה – והם לא מספקים תשובות".

לפחות 10 משפחות השמיעו בפומבי את תסכולן לנוכח חוסר האונים שלהן והעובדה כי אינן זוכות לכל מידע והתייחסות מצד הצבא הרוסי בנוגע לגורלם של בניהם ששירתו על סיפונה של "מוסקווה", ואין להן מושג אם הם חיים, נעדרים או מתים. הם השמיעו את זעקתם ברשתות חברתיות ובכלי תקשורת שונים, תוך שהם מבינים שהקריאות שלהם עלולות לפגוע בתדמית שמקדמים הקרמלין ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

הספינה "מוסקווה" ברגע הפגיעה
הספינה "מוסקווה" ברגע הפגיעה
הספינה "מוסקווה" ברגע הפגיעה
הספינה "מוסקווה" ברגע הפגיעה

השתיקה הרשמית של השלטונות ברוסיה בנוגע לגורל הצוות של "מוסקווה" הוא חלק מקמפיין נרחב שהחל מיד עם תחילת המלחמה, וכל תכליתו היא להציג לעם ברוסיה את המלחמה באוקראינה "כמבצע צבאי מיוחד" בלבד, ולא כמערכה נרחבת המביאה עימה פגיעה של ממש בחיי החיילים. רגיש במיוחד ברוסיה הוא נושא חיילי החובה, וטרם יצאה רוסיה למלחמה רווחה ההבנה כי מגויסי חובה צעירים לא ייקחו חלק במערכה המתקרבת – ורק חיילים ותיקים שעברו את גיל חובת הגיוס ילחמו בה.

במקרה של הספינה "מוסקווה", רבים מאנשי הצוות היו מגויסי חובה. מאז מלחמת צ'צ'ניה הפכה הסוגיה הזו לרגישה במיוחד בציבוריות הרוסית – ונמתחה ביקורת של ממש על העובדה שחיילים צעירים, שזכו למעט אימונים יחסית וניחנים בניסיון קרבי מועט – מוטלים לשדה הקרב ונהרגים בו. עוד לפני המלחמה טען פוטין בעצמו כי מגויסי החובה המשרתים בצבא במשך שנה או פחות לא יישלחו למלחמה – וכעת המציאות נראית שונה לחלוטין.

במסגרת קמפיין ההשתקה הנרחב של פוטין נחסמו רבות מהרשתות החברתיות ברוסיה, ונאסרה הלכה למעשה פעילותם של רבים מכלי התקשורת הזרים במדינה. הדברים הגיעו בעקבות חקיקה מיוחדת שקבעה כי כל מי שיפיץ "דיסאינפורמציה" בנוגע למלחמה צפוי לעונש של 15-3 שנות מאסר. במקביל הצליחה המשטרה ברוסיה לדכא כמעט לחלוטין את כל ההפגנות נגד המלחמה, שבימיה הראשונים נראו בערים רבות ובהיקפים גדולים.

ספינת המלחמה "מוסקווה" בנמל סבסטופול ב-7 באפריל (צילום: MAXAR)
ספינת המלחמה "מוסקווה" בנמל סבסטופול ב-7 באפריל | צילום: MAXAR

כלי תקשורת רוסיים עצמאיים דיווחו כי כ-40 אנשי צוות רוסים מצאו את מותם בטביעת הספינה "מוסקווה" ו-100 נוספים נפצעו. הדיווחים הללו ציטטו בין היתר בכיר רוסי שדיבר בעילום שם, אימא של אחד המלחים שנהרג בתקיפה לטענתה וכן אשתו של איש צוות נוסף שאישרה את דבר מותו גם כן.

הוריו של אחד מהמשרתים על הספינה הביעו את זעמם בנוגע למה שהם כינו כ"התעלמות רשמית של הרשויות". "אנו, ההורים, רוצים לדעת מה עלה בגורל הילדים שלנו: למה הם, מגויסי חובה, גמרו ככה במבצע הצבאי הזה?" אמר דמיטרי שרבטס, אביו של איגור, בן 19, ששירת כטבח על הספינה שטבעה. בתחילת השבוע הוא פירסם פוסט רווי בהאשמות חמורות כלפי השלטונות ברשת החברתית הרוסית.

בתחילה, קצינים מהצי הרוסי יצרו עימו קשר וסיפרו לו שאיגור מוגדר כנעדר. "רבותי, איך בן אדם יכול לשרת על ספינה ואז להיעלם ולהיות נעדר?!" כתב, "אני שואל אתכם ישירות, מדוע אתם, הקצינים, בחיים – ובני, מגויס חובה צעיר, מת?"

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: Mikhail Klimentyev, AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: Mikhail Klimentyev, AP

מאז שהבין כי בנו ככל הנראה נהרג, החל שרבטס לאסוף עדויות ממשפחות נוספות שלא הצליחו לאתר את בניהן. "ככל שאנו חוקרים וכותבים יותר – כך יהיה להם קשה יותר לשמור על שתיקה בנוגע למה שקרה", כתב ביום רביעי.

גם יוליה ציבובה חיפשה נואשות בימים האחרונים מידע בנוגע לבנה אנדריי ששירת על הספינה. כמו מאות משפחות רבות אחרות, איש לא עדכן אותה אם הוא שרד את הפגיעה הקשה. לאחר כמה ימים של דאגה, הגיע השבוע הטלפון שממנו חששה יותר מכל: בנה אנדריי נהרג.

"הוא היה רק בן 19, הוא היה מגויס חובה", אמרה ציבובה לגרדיאן הבריטי. "הם לא סיפרו לי שום דבר אחר", אמרה בבכי, "אפילו לא פיסת מידע בנוגע למועד הלוויה שלו. אני בטוחה שהוא לא היחיד שנהרג".

ביום שבת בשבוע שעבר, יומיים לאחר טביעתה של הספינה, פרסמה רוסיה סרטון חדש שבו נראים לכאורה חיילים שניצלו ממנה. בסרטון, שפורסם על ידי סוכנות הידיעות הרוסית טאסס, נראים החיילים צועדים במצעד צבאי יחד עם מפקד הספינה, שאוקראינה טענה שנהרג במתקפת הטילים. בסרטון נראה גם מפקד הצי הרוסי, אדמירל ניקולאי יבמנוב, סוקר את המצעד ולוחץ את ידי החיילים. למרות זאת, רבים הטילו ספק במהימנות הסרטון ולחילופין טענו כי הוא לא מראה את כל אנשי הצוות ולא עונה על השאלה מה עלה בגורל הלוחמים שלא מופיעים בסרטון.

אירוע טביעתה של ספינת המלחמה המפוארת בשבוע שעבר והניסיונות הרוסיים הרבים לטשטש את תמונת המצב בנוגע אליה ולקורבנות מזכירים לרבים ברוסיה את אירוע טביעת הצוללת הגרעינית קורסק, בשנת 2000. ב-12 באוגוסט באותה שנה טבעה הצוללת, שנחשבה לצוללת תקיפה מתקדמת, וכל 118 אנשי הצוות שהיו על סיפונה נהרגו. במשך זמן רב סירבה הממשלה הרוסית בהובלתו של הנשיא הצעיר ולדימיר פוטין להתייחס לאירוע, התנהלות שגררה ביקורת ציבורית קשה.

צוללת גרעינית רוסית, ארכיון (צילום: SARAH CHRISTINE NOERGAARD/AFP, GettyImages)
צוללת גרעינית רוסית, ארכיון | צילום: SARAH CHRISTINE NOERGAARD/AFP, GettyImages

למרות הודעת משרד ההגנה הרוסי על חייל אחד בלבד שנהרג עד כה, הולכות ומתרבות המשפחות שטוענות כי לא שמעו דבר מבניהן ומהרשויות הרוסיות. כמעט חודשיים למלחמה באוקראינה, ונראה כי למרות דיווחים שונים על ביקורת ואופוזיציה מבית נגד פוטין – שלטונו ממשיך להיות יציב ואיתן. יחד עם זאת, רבים מעריכים שדווקא מחאה ציבורית מבית מקרב המשפחות השכולות של הלוחמים הרוסיים היא מה שעשוי להיות אתגר של ממש עבורו.