נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עשוי להכריז ביום שישי על סיפוח רשמי של שטחים אוקראינים שנכבשו במהלך המלחמה – כך מעריכים גורמי הביון במשרד הביטחון של בריטניה. על פי הבריטים, אם ההכרזה תצא לפועל היא תובא במהלך נאום שיישא פוטין בפני הפרלמנט הרוסי. בגרדיאן הוסיפו כי ההנהגה הרוסית מקווה שהודעה שכזו תעורר מחדש את הפטריוטיות והתמיכה של העם הרוסי ב"מבצע הצבאי המיוחד".

היום צפויה להסתיים ההצבעה במשאל העם על סיפוח השטחים הכבושים בחרסון וזפוריז'יה, וברפובליקות הבדלניות בלוגנסק ודונייצק שבמזרח המדינה. על פי הפקידים הרוסיים, ההצבעה במשאל שהחלה ביום שישי היא חובה על כל התושבים. אחרי שבחלק מהמקומות נשלחו קבוצות של חמושים לאתר אנשים שלא לקחו חלק במשאל העם, במערב מטילים ספק גדול באמינות התוצאות ובחופש הבחירה.

סוכנות הידיעות הרוסית טאס"ס דיווחה ששתי קלפיות שהוצבו במחוז לוגנסק הועברו למקומות חדשים בעקבות איומים שהתקבלו לדברי הרוסים. "היו איומים אישיים על החברי הוועדה במחוז סטרובילסק שהקלפיות יישרפו", טענה אלנה קרבצ'נקו שהוגדרה בתור ראש ועדת הבחירות המרכזית של הרפובליקה העממית של לוגנסק. "נאלצנו לשנות את הכתובות של הקלפיות האלו, וכל הבוחרים קיבלו על כך הודעה".

מצביעים בדונייצק במשאל העם על הסיפוח (צילום: רויטרס)
הצבעה חובה, משתתפים במשאל העם בדונייצק | צילום: רויטרס
מצביעים בדונייצק במשאל העם על הסיפוח (צילום: רויטרס)
קלפיות הועברו ממקומן, חברות ועדה במשאלי העם | צילום: רויטרס

בסרטון בן 7 דקות שהפיץ משרד ההגנה הרוסי נראים כביכול אזרחים אוקראינים שמצביעים במשאל העם בשטח מחוז בלגורוד הרוסי. "לאחר ההתמוטטות של ברית המועצות הכול נעשה רע מאוד", אמר על פי תרגום שהובא בגרדיאן אזרח שהוצג בשם ולדימיר בוינק. "אפשר לומר שעם הזמן האזור שלנו נהרס. היינו דוברי רוסית, למדנו בבתי ספר ברוסית. אנחנו חלק מהפדרציה הרוסית". 

על פי ההערכות, ההחלטה על ביצוע משאלי העם הגיעה על רקע ההתקדמות הדרמטית במתקפת הנגד האוקראינית, שבה נכבשו מתחילת החודש כבר אלפי קמ"ר. ההערכה היא שלאחר שמשאלי העם "יכריעו" על סיפוח אותן טריטוריות לרוסיה – אוקראינה תימנע מלתקוף אותן מחשש שהן כבר יהוו שטח בפדרציה הרוסית, ולא שטח כבוש באוקראינה. גורמים רשמיים באוקראינה הבהירו בתחילת השבוע שעבר שהדבר לא ימנע מהם להמשיך לתקוף באותם אזורים "עד לשחרור מלא של כל האזורים הכבושים".

מצביעים בדונייצק במשאל העם על הסיפוח (צילום: רויטרס)
מצביעה בדונייצק | צילום: רויטרס

בינתיים, באוקראינה ממשיכים לאיים על המגויסים הרוסים שנשלחו לחזית. "לאלו שייכנעו יש סיכוי להציל את חייהם, אבל לכל השאר לא יהיה את זה", צייץ בטוויטר אנדריי ירמק, ראש לשכתו של נשיא אוקראינה זלנסקי.

במקביל, שלוש דליפות "חסרות תקדים" התגלו במערכות הובלת הגז הרוסיות נורדסטרים 1 ונורדסטרים 2 בשוודיה ובדנמרק. שתי דליפות התגלו בצינור הראשון ודליפה נוספת בצינור השני. מפעילת הצינורות מסרה שלא ניתן להעריך בשלב זה כמה זמן ייקח השיקום שלהם. בקרמלין טענו ש"לא ניתן לשלול את האפשרות שהנזק הוא תוצאה של חבלה".

המגויסים החדשים לצבא רוסיה נפרדים מבני משפחותיהם
"למי שלא ייכנע לא יהיה סיכוי להציל את עצמו", מתגייסים רוסים