נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הבהיר הערב (שני) שקריאתו לסיום כהונתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא היו שינוי מדיניות של הממשל האמריקני. "לא רציתי ואני גם לא מבטא עכשיו שינוי מדיניות", הסביר ביידן. "הבעתי זעם מוסרי שהרגשתי ואני לא מתנצל על כך", הוסיף הנשיא האמריקני, בשובו מביקור אצל משפחות שנעקרו מאוקראינה בעקבות פלישת רוסיה.

המלחמה באוקראינה - סיקור נרחב

ביידן התייחס לדברים שאמר בשבוע שעבר בעת שביקר בוורשה. "למען האל, האיש הזה לא יכול להישאר בשלטון", אמר ביידן בנאום שבו חתם ביקור הזדהות בן 4 ימים באירופה. ביידן הוסיף כי הוא "לא לוקח שום דבר בחזרה".

כשנשאל האם אמירתו תגרור תגובה שלילית מצד פוטין, הצהיר ביידן כי "לא אכפת לי מה הוא חושב. הוא יעשה את מה שהוא יעשה". עם זאת, הוא שוב הביע רצון שפוטין לא יוביל את רוסיה. "אם הוא ימשיך בדרך הזו, הוא יהפוך לאדם מנודה בכל העולם ואולי גם אצלו בבית".

הפצצה אווירית בעיר לבוב שבמערב אוקראינה (צילום: רויטרס)
עשן מיתמר מעל העיר לבוב, אתמול | צילום: רויטרס

דבריו של הנשיא האמריקני הוצגו מיד בתקשורת העולמית כקריאה להחלפת המשטר ברוסיה, אבל בתוך זמן קצר פרסם הבית הלבן הבהרה – לפיה הנשיא לא קרא לשינוי המשטר. לפי גורם רשמי בבית הלבן, כוונתו של ביידן הייתה שאסור לאפשר לפוטין ליהנות משליטה בשכנותיה של רוסיה או באזור.

בשבוע שעבר הגיבו בקרמלין לדברי ביידן, ודוברו של פוטין אמר כי "ביידן לא מחליט, נשיא רוסיה נבחר על ידי הרוסים". בחודשים האחרונים התבטא ביידן בחריפות נגד פוטין, וכינה אותו בין היתר "פושע מלחמה", "דיקטטור רצחני" ו"קצב", אך האמירה הזאת נחשבת לחמורה הרבה יותר.

דבריו של ביידן הערב מגיעים במקביל להתחלת סבב השיחות בין אוקראינה לרוסיה על הפסקת אש, שיצא לפועל בטורקיה. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי השיחות צפויות להתחיל מחר, והתייחס בין היתר לדברים של ביידן. "הערותיו מהוות סיבה לדאגה", אמר הדובר הבכיר.

מבחינת הקרבות לא נרשמה התקדמות של הכוחות הרוסיים, כאשר לפי הדיווחים האוקראינים - הם הצליחו להשיב את השליטה בעיר אירפין הסמוכה לקייב. אולכסנדר מרקושין, ראש העיר של אירפין, הכריז שהכוחות האוקראיניים הצליחו להשיב לעצמם את השליטה בעיר. "אנחנו מבינים שיהיו התקפות נוספות על העיר שלנו, אבל אנחנו נגן עליה באומץ", הבהיר.

ההרס במריופול
כ-5,000 מתושבי העיר נהרגו מאז החלו הקרבות. ההרס במריופול

גורם בכיר באוקראינה מסר לקראת סופו של יום הלחימה כי יותר מ-1,000 בני אדם פונו מערים אוקראיניות דרך מסדרונות הומניטריים. לדבריו, 586 בני אדם עזבו את העיר מריופול הנצורה במכוניות ו-513 פונו באוטובוס באזור לוהנסק. מוקדם יותר דיווחה לשכתו של ראש העיר מריופול כי קרוב ל-5,000 בני אדם נהרגו בעיר מאז שהכוחות הרוסיים החלו לצור עליה ולהפגיז אותה בחודש שעבר.