מוסקבה מתכננת להשתלט על דרום אוקראינה ולפתוח נתיב לאזור טרנסניסטריה שבמולדובה, כחלק מהשלב השני של המבצע הצבאי שלה - כך אמר היום (שישי) מפקד פיקוד מרכז (CFD) של צבא רוסיה.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

בהצהרה שנשא רוסטאם מינקייב, ממלא מקום מפקד ה-CFD, הוא אמר כי "רוסיה מתכננת לבסס שליטה מלאה על הדונבאס ודרום אוקראינה, ולאפשר לה גישה לטרנסניסטריה". לאחר מכן טען שיש עדויות ל"דיכוי של האוכלוסייה דוברת הרוסית" בדרום אוקראינה.

מלחמה באירופה - אוקראינה (צילום: Emilio Morenatti, AP)
"הרוסים 'ביזבזו' על מריופול יותר מהמצופה" | צילום: Emilio Morenatti, AP

רוסיה השתמשה בעבר בטענות על "דיכוי של מיעוטים רוסים" באזורי דונייצק ולוגנסק כעילה לפעולה צבאית. טענות דומות הועלו עם פלישתה לגיאורגיה ב-2008. טרנסניסטריה הוא חבל ארץ הנמצא בשטחה של רפובליקת מולדובה, אך בפועל שולט בו משטר פרוט-רוסי מאז שנות ה-90, תוך קבלת תמיכה בלתי רשמית מרוסיה.

בתוך כך, כלי התקשורת הפרו-רוסי ראדובקה טען שמשרד ההגנה של רוסיה הצהיר ב"תדריך סגור" שאיבד 13,414 חיילים באוקראינה וכי 7,000 חיילים נוספים מוגדרים נעדרים. לפי הדיווח, 116 מלחים נהרגו על סיפון "מוסקבה", כשיותר ממאה עדיין נעדרים. זמן קצר לאחר שפורסם, נמחק הפרסום.

צבא אוקראינה (צילום: Vadim Ghirda, AP)
הלחימה נכנסה לשלב השני | צילום: Vadim Ghirda, AP

גורמי מודיעין מערביים אמרו לרשת BBC כי "ולדימיר פוטין עדיין עשוי לנצח את המבצע, אבל כך או אחרת - הניצחון רחוק". לדבריהם, "המטרה הרוסית בדונבאס היא ברת השגה, לפחות באופן עקרוני. אם הרוסים יצליחו להשיג את המטרות שלהם שם, הם עשויים לחזור לרדוף אחר יעדים שנזנחו בינתיים, כמו כיבוש קייב או אודסה".

גורמי המודיעין אמרו גם כי "במערב מתכוננים לאפשרות לתמוך צבאית באוקראינים לאורך זמן, אולי עד לסוף השנה". לדברי הגורמים, "יש סימנים לכך שרוסיה מנסה לפתור את הבעיות שהציקו לה בשבועות הראשונים לפלישה, אחד הסימנים לכך הוא ההורדה במספר החזיתות, דבר שמפשט את הפיקוד והשליטה".

מלחמת רוסיה אוקראינה: הפגזות בעיר אירפין (צילום: AP)
מלחמת רוסיה אוקראינה: הפגזות בעיר אירפין | צילום: AP

לדברי גורמי המודיעין המערביים, החיילים האוקראינים פועלים "בעורמה וביעילות". "כלי רכב רוסיים נעים בטורים בכבישים האוקראינים, והדבר חושף אותם בפני התקפות אוקראיניות", ציינו הגורמים. "הצבא הרוסי גדול פי שלושה מצבא אוקראינה, אבל השאלה היא מהי המיומנות שלו ומהן היכולות הטכניות שלו. לכן המערב רוצה לחמש את אוקראינה בציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר".

באזור מריופול, ציינו הגורמים, נמצאים עדיין 10,000-5,000 חיילים רוסיים. "המשימה לכתר את האוקראינים במפעל הפלדה - לא פשוטה כלל", אמרו. "הדבר דורש כוחות גדולים ומעכב את התקיפות בדונבאס. מעבר לכך, הרוסים 'בזבזו' על מריופול הרבה יותר זמן מהמצופה".

שירותי המודיעין במערב הבחינו כי נרשמה ירידה קלה בשיגור טילי "איסקנדר" של הצבא הרוסי. ניתן לשער כי הדבר קורה מכיוון שהרוסים חשים שניצלו את התחמושת הזו מהר מדי.

כזכור, פוטין הכריז תחילה כי הוא רוצה לפרז את אוקראינה ולבטל את "הלאומנות האוקראינית". מאוחר יותר שר החוץ סרגיי לברוב סיפק גרסה שונה למטרת המבצע ואמר כי הוא נועד לשנות את הסדר העולמי, כך שאמריקה כבר לא תשלוט בעולם.