שביעות רצון בוושינגטון לאחר הפגישה שערך אתמול (שלישי) בגרמניה שר ההגנה לויד אוסטין עם שרי הגנה ומנהיגים צבאיים מיותר מ-40 בעלות בריתה של ארה"ב. בתום הפגישה, שבה קרא אוסטין למקביליו להאיץ את התמיכה הצבאית באוקראינה, ניכר כי לפחות מרבית המדינות מביעות תמיכה במגמה שהציג אוסטין: לנצל את ההזדמנות ולפגוע כמה שיותר מהר וכמה שיותר חזק ברוסיה, "כדי שלא תוכל לבצע שוב את הדברים שעשתה באוקראינה".

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

חיזוק ראשון לדברים הגיע עם הודעתה של גרמניה על כוונתה להעביר עשרות טנקים המיועדים ללוחמת נ"מ לאוקראינה, שלראשונה תעביר נשק התקפי כבד לקייב. כזכור, בתחילת המלחמה סירבה גרמניה להעביר לאוקראינה ציוד צבאי בשל חששה מתגובה רוסית, שאחראית לחלק גדול מהאנרגיה שהיא מייבאת.

שתי מדינות שבהחלט יכולות להיות מודאגות מן הבחינה הזו הבוקר הן פולין ובולגריה. הבוקר הפסיקה ענקית האנרגיה הרוסית "גזפרום" את העברת הגז אליהן, לאחר שרוסיה הודיעה כבר לפני כמה שבועות כי מדינות "לא ידידותיות" ייאלצו לשלם על הגז ברובל ולא באירו ובדולר. בעוד שמדינות כמו איטליה, גרמניה, הולנד ואחרות הודיעו כי לא ייכנעו לדרישה הרוסית – פולין ובולגריה הן הראשונות שנפגעות מזה, בתפנית דרמטית יחסית בעמדה המלחמתית של רוסיה עד כה.

צינור "יאמאל" המספק גז מרוסיה לפולין (צילום: reuters)
צינור "יאמאל" המספק גז מרוסיה לפולין | צילום: reuters

בוורשה ובסופיה מתעקשים הבוקר כי ההודעה הרוסית לא צפויה לשבש את אספקת הגז לצרכנים, וכי ברשותן מאגרי גז גדולים מספיק כדי למנוע הפסקות. בזמן שגרה מגיעה 55% מצריכת הגז הפולנית מרוסיה, ואילו בבולגריה אחראית רוסיה ליותר מ-90% מהצריכה. בלשכתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מתחו ביקורת על ההחלטה וכינו אותה "ניסיון סחיטה": "רוסיה מנסה לחבל באחדות של בעלות הברית והופכת את שוק האנרגיה לנשק – זו בדיוק הסיבה שמדינות האיחוד האירופי צריכות להתמיד בסנקציות ובחרם נגדה".

למרות ההחלטה הדרמטית, ספק אם היא תימשך לאורך זמן ולחלופין תתרחב למדינות נוספות. בימים שבהם נתונה רוסיה לשורה של סנקציות כבדות,  יצוא הגז הוא חלק חשוב בשמירה על ביטחונה הכלכלי. על פי ההערכות, מדינות האיחוד האירופי שילמו לרוסיה מתחילת המלחמה יותר מ-41 מיליארד אירו עבור משלוחי הגז.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפגישה עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש | צילום: רויטרס

הלילה בוצעה תקיפה נוספת בבלוגרוד שבשטחה של רוסיה – מקום התארגנות חשוב של הצבא הרוסי סמוך לגבול עם אוקראינה. במהלך השבועות האחרונים בוצעו שם כמה תקיפות, וניכר כי מדובר בעליית מדרגה במהלך המלחמה האוקראיני נגד הרוסים. אתמול התייחסו במוסקווה לדברים שאמר שר בממשלת בריטניה בנוגע לכך שהוא "מעודד את אוקראינה לתקוף את רוסיה באמצעות נשק שסיפקה בריטניה", ואמרו כי רוסיה תדע להגיב על הדברים. לאחר מכן העריך ראש הממשלה הבריטי ג'ונסון כי הוא לא צופה שרוסיה תעשה שימוש בנשק גרעיני גם כעת, לאחר שורת כישלונות צבאיים במלחמה.

רוסיה מצידה מגבירה את התקיפות בשטח אוקראינה. לצד המערכה הנמשכת במזרח המדינה, ניכר כי ברוסיה העלו הילוך בלחימה בדרום המדינה לחופי הים השחור. לאחר השלמת כיבוש מרחב העיר חרסון, במולדובה השכנה ממערב מעריכים כי היא צפויה להיות הנפגעת הבאה של הצבא הרוסי, זאת לאחר סדרת פיצוצים מסתוריים במחוז הבדלני טרנסניסטרייה. בתוך כך, גורמים שונים ברומניה, מדינה החברה בנאט"ו, החלו להביע בימים האחרונים חשש מפני אפשרות של זליגת המלחמה למולדובה והעריכו כי הדבר עשוי להעמיד גם אותם בסכנה של ממש.

תצלומי לוויין של קבר אחים שלישי שהתגלה באזור מריופול (צילום: רויטרס)
תצלומי לוויין של קבר אחים שלישי שהתגלה באזור מריופול | צילום: רויטרס

צילומי לוויין חדשים שפרסמה אתמול חברת MAXAR, חשפו קבר אחים חדש סמוך למריופול, השלישי במספר שאותר במרחב העיר עד עתה. על פי ההערכות, הקבר שנחשף בכפר סטארי קרים באורך של 70-60 מטרים. עוד לפניו נחשפו קברי אחרים בכפרים מנגוש ווינוגרדה.

גם חקירת אירועי הטבח בבוצ'ה נמשכת, והלילה פורסמו צילומי רחפן שתיעד את העיירה ב-12 וב-13 במרץ, ומראה את החיילים הרוסים סמוך לגופות המוטלות ברחובות. רשת CNN הודיעה כי לא ברור מי אחראי לצילומים, אך אימתה את מיקומי הגופות בסרטון למיקומי הגופות שנחשפו בסרטונים ותמונות אחרים שפורסמו מזירת הטבח. בין היתר תועד רכב צבא רוסי נוסע ומתמרן בין הגופות הפזורות בשטח.