היום ה-58 למלחמה באוקראינה: בצבא רוסיה מרחיבים את מטרות המבצע באוקראינה, ומוסיפים גם "שליטה על דרום אוקראינה", ואף מסדרון למולדובה. במקביל, במוסקווה אומרים כי המשא ומתן עם קייב תקוע, והודיעו כי אם החיילים האוקראינים במפעל הפלדה במריופול יניפו דגלים לבנים - בעיר תחל הפסקת אש שתיכנס לתוקף מיד. במערב חוששים כי המלחמה תימשך עד לסוף שנת 2023.

 קיפאון במשא ומתן

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אחר הצוהריים כי "המשא ומתן בין רוסיה לבין אוקראינה נתקע - מוסקווה שלחה הצעות לקייב, אך לא קיבלה תגובה". בהצהרה שהעניק יחד עם שר החוץ של קזסחטן, הוא הוסיף: "מההצהרות של קייב ניתן ללמוד שהם לא זקוקים למשא ומתן עם רוסיה, וכי האוקראינים השלימו עם גורלם".

לברוב התייחס גם למגעים שאוקראינה מנהלת עם מדינות אחרות, והדגיש כי מוסקווה לא מנהלת משא ומתן עם שום גורם לגבי ערבויות בטחוניות לאוקראינה. למרות הדברים של לברוב, הצדדים אישרו היום שביומיים האחרונים התקיימו סבבי שיחות מקוונים.

במקביל, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר כי יש אפשרות ממשית לכך שהמלחמה באוקראינה תימשך עד לסוף שנת 2023. במסיבת עיתונאים שקיים בביקורו בניו דלהי הוסיף ג'ונסון כי רוסיה אף עשויה לנצח את המלחמה: "לפוטין יש צבא ענק. נראה שאין לו ברירה אלא להמשיך לשחוק את האוקראינים בהפגזות ארטילריות אינספיות". עם זאת, ג'ונסון ציין כי "פוטין לא יוכל לשבור את רוחו של העם האוקראיני".

בוריס ג'ונסון בביקורו בהודו (צילום: reuters)
בוריס ג'ונסון בביקורו בהודו | צילום: reuters

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התייחס למשא ומתן עם קייב ואמר כי האפשרות שייפגש עם נשיא אוקראינה זלנסקי תלויה בתוצאות השיחות עם קייב. את הדברים אמר פוטין בשיחה עם ראש המועצה האירופית שארל מישל. עוד הוסיף פוטין כי קייב מפגינה "חוסר עקביות" במשא ומתן, ולא מחפשת פתרונות שיהיו מקובלים על שני הצדדים.

בנוסף, פוטין הפנה את תשומת ליבו של מישל להצהרות "חסרות אחריות" של נציגי האיחוד האירופי לגבי פתרון צבאי למצב באוקראינה. לפי הקרמלין, פוטין סיפר למישל על הצעדים שנוקטים ברוסיה להגנת האוכלוסייה האזרחית באוקראינה. זאת ועוד, פוטין אמר למישל כי לבריסל יש את האפשרות להשפיע על קייב ולאלץ את אוקראינה להפסיק להפגיז בדונבאס.

מפעל אזובסטל שהפך למצודה אוקראינית (צילום: רויטרס)
מפעל אזובסטל שהפך למצודה אוקראינית במריופול | צילום: רויטרס

ראש המועצה האירופית מישל, מצידו, קרא לפוטין לפתוח מסדרונות הומניטריים באוקראינה, לכבוד חג הפסחא. עוד ביקש מישל מפוטין, להבטיח פינוי בטוח של תושבים מעיר הנמל הנצורה מריופול.

מריופול

למרות ההצהרה של פוטין, שלפיה הרוסים יוותרו על כיבוש מפעל הפלדה "אזובסטל", במריופול מדווחים על הפגזות חוזרות ונשנות של המתחם התעשייתי. עם זאת, משרד ההגנה הרוסי הציע לצבא האוקראיני להיכנע פעם נוספת. לדבריו של מיכאיל מיזנצב, מפקד בכיר בצבא רוסיה, ברגע שהלוחמים האוקראינים שנמצאים במפעל הפלדה במריופול יניפו דגלים לבנים לאורך שטח המפעל - תוכרז הפסקת אש בעיר, והיא תיכנס לתוקף מיד.

הלחימה בשטח

רוסיה מחדדת את המטרות שלה במבצע באוקראינה: רוסטאם מינקייב, מפקד בכיר בצבא רוסיה, אמר כי החלק השני של המבצע החל "ממש לפני יומיים", ומטרתו היא "לבסס שליטה מלאה על הדונבאס ודרום אוקראינה", וכן "לבנות מסדרון שמתחבר לחצי האי קרים". עוד הוסיף מינקייב כי רוסיה מתכננת מסדרון שיתחבר גם לטרנסניסטריה, חבל ארץ אוטונומי שנמצא במולדובה. במהדורה הרוסית של ה-BBC מציינים כי המטרות שצוינו עד כה על ידי רוסיה לא כללו את דרום אוקראינה - אלא רק דונייצק ולוגנסק, כלומר חבל דונבאס.

מלחמת רוסיה-אוקראינה בוצ'ה (צילום: Felipe Dana, AP)
ההרס בעיר בוצ'ה | צילום: Felipe Dana, AP

הבוקר העריכו במודיעין הבריטי כי פוטין העדיף להפנות את הכוחות שלו ממפעל הפלדה במריופול לאזורים אחרים במזרח אוקראינה, בגלל חשש לאבידות גדולות מידי בקרב על המפעל. במקביל, הקרבות במזרח אוקראינה מתחזקים. למרות החימוש המחודש של צבא רוסיה, הרוסים עדיין סופגים הפסדים.

נזכיר כי תחילה פוטין הודיע כי הוא רוצה לפרז את אוקראינה ולעשות בה דה-איידנפיקציה, כלומר לצאת נגד הלאומנות האוקראינית. מאוחר יותר שר החוץ סרגיי לברוב אמר כי המטרה של המבצע היא לשנות את הסדר העולמי, ושארה"ב תפסיק לשלוט בעולם.

פליטים

מספר הפליטים שיצאו מאוקראינה מאז תחילת הלחימה חצה את ה-5 מיליון. לפי נתונים שמגיעים מנציבות הפליטים של האו"ם, יותר מ-5.1 מיליון אוקראינים עזבו את מדינתם בעקבות התקיפות הרוסיות. עוד צוין כי 90% מהפליטים הם נשים וילדים, שכן גברים בגיל גיוס חייבים להישאר בתחומה של אוקראינה.

רוב הפליטים הגיעו לפולין (2.8 מיליון), אחרים הגיעו לרומניה (יותר מ-769 אלף) ולמולדובה (יותר מ-430 אלף). זאת ועוד, 7.7 מיליון אוקראינים עזבו את בתיהם במדינה, ועברו להתגורר בחלקים אחרים באוקראינה.