יוזמת זלנסקי תהפוך ל"פסגת ירושלים"? שעות לאחר האמירה של נשיא אוקראינה, גורמים בירושלים אמרו כי פוטין שוקל את ההצעה. עם זאת, לדבריהם, "מוקדם להעריך מה הסיכוי של היוזמה". הלחימה נכנסת ליומה ה-18,  ובמערב מגבירים את הלחץ על פוטין להסכים להפסקת אש.

בישראל ממש לא הופתעו לשמוע את הדברים של זלנסקי, שמשקפים את מה שנאמר בשיחות בינו לבין בנט בימים האחרונים. עם זאת, להבנתנו, בנט מצידו לא הציע עד כה את ירושלים כמקום שיכול לארח את הפסגה. זלנסקי מצידו סבור שירושלים היא "מקום נייטרלי", בניגוד לבלארוס, לקיים את השיחות.

גורם בלשכת ראש הממשלה הכחיש אמש (שבת) בתקיפות את הדיווחים בישראל שלפיהם בנט הציע לזלנסקי "להיכנע" לדרישות הרוסיות: לסגת מהשטחים במחלוקת ומהכוונה להצטרף לנאט"ו.. לדברי הגורם, "אין בכוונתו של בנט לתת לזלנסקי המלצות או עצות לנהוג בשום שלב". כמו כן מדגישים בירושלים שישראל לא הציעה בשום שלב הצעת פשרה משלה לתחילת הדיאלוג בין הצדדים.

מלחמת אוקראינה רוסיה: כוחות פרו-רוסיים באזור דוניי (צילום: רויטרס)
כוחות פרו-רוסיים באזור דונייצק | צילום: רויטרס
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי במסיבת עיתונאים
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי במסיבת עיתונאים

ההערכה בצרפת: "פוטין נחוש להמשיך"

על רקע הדיונים על מיקום השיחות, ההבנה היא שהבעיה כרגע היא לא מיקום השיחות - גם נשיא טורקיה ארדואן הציע לקיים פסגה באנקרה - אלא על מה ידברו הצדדים. אתמול נערכה, לראשונה מאז תחילת המשבר, שיחת ועידה משולשת בין פוטין לקנצלר גרמניה שולץ ולנשיא צרפת מקרון.

מקורבי מקרון לא התרשמו שפוטין בדרך להפסיק את המלחמה אלא להיפך: לדבריהם, הוא נחוש להמשיך. בקרמלין אמרו שפוטין עדכן כי המגעים בדרג נמוך שהחלו בבלארוס יימשכו בזום ומסתמן שהפערים בינתיים גדולים ושפוטין לא אופטימי לגבי הסיכויים.

היום ה-17 העלה את האפשרות שהמלחמה מתקרבת לנקודת הכרעה - או משא ומתן או הסלמה מהותית, כיבוש קייב או אולי אפילו שימוש בנשק כימי. הצבא הרוסי ממשיך לאיים על קייב מטווח קרוב (כ-25 ק"מ), וכ-2.6 מיליון איש כבר הפכו לפליטים. בשטח הלחץ הצבאי הרוסי הסלים כאשר ערים נוספות נכנסות למעגל ההפצצות, כמה עיירות קטנות הוחרבו והתגלה נזק רב.

בניין במיורפול מופצץ (צילום: ap)
בניין במיורפול מופצץ | צילום: ap

משרד הההגנה הרוסי עדכן לפני כן שהמצב ההומניטרי באוקראינה ממשיך להתדרדר בצורה מהירה, וחלק מהערים במצב "קטסטרופלי". הרוסים האשימו  את אוקראינה בכך ששוב סירבה לפתוח מסדרונות הומניטריים לכיוון רוסיה.

שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה אמר שאוקראינה "מוכנה למשא ומתן - אך לא ניכנע". על המו"מ מוסקבה, אמר קולבה ש"אנו עדיין משוחחים, אך פוטין עדיין מציב דרישות שלא מקובלות על אוקראינה". לדבריו, חייהם של אזרחים רבים היו ניצלים אם לאוקראינה היו יותר מטוסים. "אנו זקוקים לעוד ציוד צבאי", הדגיש. דובר הקרמלין אמר כי השיחות בין המדינות שהחלו בבלארוס המשיכו בימים האחרונים באמצעות שיחות וידאו.

בתוך כך, נשיא אה"ב ג'ו ביידן אישר העברה נוספת של של כלי נשק ואספקה כללית בסך 200 מיליון דולר לאוקראינה. בכך עלה הסיוע האמריקני לאוקראינה, מתחילת שנת 2021, ל-1.2 מיליארד דולר. גורם בכיר אמריקני סיפר שהסיוע הביטחוני החדש של ארה"ב לאוקראינה יכלול נשק נגד שריון, מערכות נגד מטוסים ונשק קל.