5 הרוגים עד כה בהפגנות. ארכיון (צילום: ap)
מפגינים ליד מדורה אתמול בכיכר טקסים | צילום: ap

הגשם שירד הבוקר בטורקיה הביא להפוגה קצרה בעימותים האלימים הנמשכים בימים האחרונים בין המשטרה למפגינים הצעירים, שקוראים לראש הממשלה ארדואן להתפטר. אחת מאותם מפגינים היא דאמלה מאשיפראסטה, סטודנטית בת 24 המתגוררת באנקרה, שמספרת על חסימת האינטרנט על ידי הממשלה, אלימות קשה כנגד המפגינים ומציאות עגומה עבור צעירים חילוניים בטורקיה של 2013.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאשיפראסטה, הלומדת באוניברסיטה הטכנולוגית של המזרח התיכון בבירת טורקיה אנקרה, תיארה בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט את המתרחש בימים האחרונים בעיר הולדתה. "העניינים רק מידרדרים. אלפי אנשים נלחמים במשך שלושה ימים עם המשטרה. ישנם הרבה הרוגים שהתקשורת הממסדית אינה מדווחת עליהם. באופן כללי התקשורת בטורקיה מושתקת לחלוטין על ידי הממשלה. כרגע יש לנו רק את הרשתות החברתיות שבאמצעותן אנחנו מתקשרים".

המפגינה הצעירה הוסיפה וסיפרה על שיבושים חריפים ברשת הטלפון והאינטרנט שככל הנראה מבוצעים על ידי הממשלה הטורקית: "הממשלה משתמשת בחסמים לרשת הטלפון כך שאיננו מצליחים לתקשר", אמרה. "הם אפילו חסמו את האינטרנט ובשלב זה אנחנו משתמשים בשרתים חלופיים על מנת לגלוש. על התקשורת הבינלאומית לסקר את מה שקורה כאן". לטענתה, הממשלה אף שיבשה את אספקת החשמל במספר שכונות על מנת להקל על מבצעי המעצרים.

עד מתי יימשכו המהומות? (צילום: רויטרס)
עד מתי יימשכו המהומות? | צילום: רויטרס

"תגובה טבעית לאחר שנים של דיכוי הדמוקרטיה"

מאשיפראסטה טוענת שההפוגה המורגשת כרגע בהפגנות באיסטנבול לא מסמנת את סוף המחאה. "מדובר בסך הכל בהפסקה קצרה", הסבירה. "מטרת ההפוגה היא עבור המפגינים, כדי שיוכלו להתרענן. המחאה נמשכת ב-20 ערים שונות בכל שעות היום והלילה. מי שדיווח על כך שההפגנות הסתיימו הם אנשי התקשורת הטורקית שנשלחים על ידי הממשלה".

לשאלה מדוע אותם צעירים קוראים לראש הממשלה ארדואן להתפטר ומה דרישותיהם ממנו, אמרה מאשיפראסטה: "אין לנו בקשה ספציפית מארדואן, מדובר בתגובה טבעית לאחר שנים של דיכוי הדמוקרטיה בטורקיה תחת שליטתו. זה התחיל כמחאה סביבתית, אך זה נמשך כמחאה נגד הנושאים שמפריעים לנו, כמו חוקים נגד מכירת ושתיית אלכוהול, שיפור מערכת החינוך, חוקים נגד הפלות וחדירה לפרטיות האזרחים שמבצעת הממשלה".

_OBJ

לא יודעים מתי המחאה תסתיים

"המשטרה משתמשת באלימות נגדנו בהוראתו הישירה של ארדואן", מדגישה מאשיפראסטה. "על פי הוראתו נעשה שימוש בגז מדמיע כנגד המפגינים. לא מדובר כאן בקבוצה פוליטית שהחליטה להתחיל במהומות. בהפגנות משתתפים מפגינים מכל שכבות האוכלוסייה".

כשנשאלה מתי להערכתה יסתיימו המהומות במדינה, השיבה הצעירה הטורקית כי "משום שמדובר בהתארגנות ספונטנית של צעירים, אף אחד לא יכול להגיד מתי המהומות יירגעו. באופן אישי אני חושבת שהן ישככו ברגע שהמשטרה תיסוג מהרחובות ותפסיק את השימוש בגז מדמיע".

"אני לא מאמינה שמטרת המחאה היא לפתור בעיה מסוימת בטורקיה", מבהירה המפגינה. "מדובר בהבעת רגשותיהם של תושבי טורקיה שמאסו בשלטונו הדיקטטורי של ארדואן. אין לנו דרך דמוקרטית להתנגד לכוח המופרז בו משתמשת המשטרה נגדנו. כרגע אנחנו נלחמים על הדמוקרטיה הטורקית ונאבקים להשיב אותה בחזרה".

הפגנות אלימות בטורקיה - הסיקור המלא:

האם זהו תורו של "האביב הטורקי"?

העימותים נמשכים: מפגינים יידו אבנים לעבר משרדו של ארדואן

נשיא טורקיה: "ההפגנות הגיעו לרמה מדאיגה"

מהומות בטורקיה: עשרות נפצעו