דיוקן הנשיא המנוח צ'אבס בהלוויתו (צילום: רויטרס)
סיים את דרכו? צ'אבס | צילום: רויטרס

ונצואלה, המדינה הדרום-אמריקנית הגדולה שנשלטת כבר 13 שנה על ידי הוגו צ'אבס, תבחר היום את הנשיא הבא שלה. לפי תוצאות הסקרים, לא בטוח שהשלטון יישאר בידי מי שנחשב בעיני רבים במערב ואף בארצו שלו כדיקטטור. כמה סקרים שנעשו במדינה מנבאים קרב צמוד בין מי שנתפס כרודן כל-יכול לבין מועמד האופוזיציה אנריקה קפרילס - פוליטיקאי צעיר, מבטיח - וממוצא יהודי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז עלה צ'אבס לשלטון ב-1999, רבים מקרב אזרחי ונצואלה כלל לא העלו על דעתם שמישהו יוכל להחליפו בעודו בחיים. אלא שהפעם - משהו השתנה: בהמשך להישגים שגרפה האופוזיציה בבחירות לפרלמנט המקומי בשנה שעברה ואולי בעיקר בזכות זהות מועמדם לנשיאות שמתחרה בצ'אבס - אנריקה קפרילס (רדונסקי), שנכנס לפוליטיקה כבר בגיל 25 ואף זכה לכהן כסגן נשיא הפרלמנט.

הציוני מול האנטי-ישראלי

בעל שורשים יהודיים. קפרילס (צילום: רויטרס)
בעל שורשים יהודיים. קפרילס | צילום: רויטרס

קפרילס (40), פוליטיקאי צעיר ומבטיח, הביע התנגדות חריפה לצ'אבס במשך שנים ארוכות וניהל מסע בחירות מוצלח ביותר בחודשים האחרונים. הוא הצליח לצמצם את הפער מהנשיא המכהן ולהוות איום של ממש על כסאו, בזכות התחייבותו לבוחריו למצוא פתרונות לבעיות שצצו ב-13 השנים האחרונות - ובראשן: השחיתות, אחוזי הפשיעה הגואים והאינפלציה הדוהרת.

היחס לישראל, שעמה ניתקה ונצואלה בראשות צ'אבס את היחסים בעקבות מבצע "עופרת יצוקה", תפס גם נתח מרשים מהמאבק'. צ'אבס, בן ברית של אירן וקוריאה הצפונית, התבטא לא אחת נגד ישראל ואף כינה אותה "מדינה ארורה ורוצחת". מהצד השני ניצב קפרילס, שאומנם קתולי בדתו - אך לא מתכחש ליהדותה של אמו, שהוריה הם ניצולי שואה שהגיעו לוונצואלה אחרי מלחמת העולם השנייה. תומכיו של צ'אבס אף נהגו לכנות אותו "ציוני" ולהשתלח בו עקב מוצאו היהודי.

חלק מהסקרים שנערכו במדינה בימים האחרונים שלפני הבחירות מראים אחוזי תמיכה גדולים מאוד בצ'אבס, אולם אחרים מנבאים מאבק צמוד ומתוח מאוד בין הנשיא, שנאבק כבר זמן רב בסרטן ולא מתפקד באופן מלא, לבין מועמד האופוזיציה הצעיר. אם כך, יש לקפרילס הפרו-מערבי סיכוי גבוה מאוד להביס את צ'אבס ולחולל שינוי דרמטי במדיניות החוץ של ונצואלה.

יהיו תוצאות הבחירות אשר יהיו - אזרחים רבים בוונצואלה חוששים מתוצאה שאיננה חד משמעית, שעלולה לגרור טענות על זיופים והפגנות אלימות. בשבוע שעבר נורו שלושה פעילי אופוזיציה בהפגנה בבירה קראקס.