האו"ם: להשקיע בחקלאות (צילום: גלי שפס, חדשות 2)
האו"ם: להשקיע בחקלאות | צילום: גלי שפס, חדשות 2

אחד מכל שמונה אנשים בעולם נמצא במצב קבוע של תת תזונה - כך קובעת היום (ג') סוכנות המזון העולמית של האו"ם, שמזהירה את מנהיגי העולם שהבעיה רק הולכת ומחמירה. בדוח שמתפרסם טוענת הסוכנות ש-842 מיליון אנשים סבלו מרעב כרוני בין השנים 2011-2013 - 12% מהאוכלוסייה העולמית. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתחילת שנות ה-90, בין 1990-1992, סבלו 17% מאזרחי העולם מרעב כרוני, וב-2009 העלו הנתנוים שיש 1.02 מיליארד בני אדם רעבים, כך שהמצב אמנם השתפר במעט, אבל לא בהתאם למטרות שהציבו מנהיגי העולם בתחילת המילניום. כנראה שלא נראה גם שיפור נוסף בשנים הקרובות.

בשנת 2000 מנהיגי העולם יצאו בתכנית שאפתנית לפתרון בעיית הרעב בעולם, כשסוכנות האו"ם למזון - שאחראית לחלוקת סיוע ברחבי העולם - הייתה זו שאחראית ליישם את התכנית יחד עם ההנהגה בכל מדינה.

סומליה, לא מרגישים בצמיחה העולמית (צילום: רויטרס)
סומליה - משבר מוביל רעב | צילום: רויטרס

ממשלות רבות לא עמדו ביעדים

בסוכנות טוענים שממשלות רבות לא עמדו ביעדים. "המדינות שעברו קונפליקט אלים במהלך 20 השנים האחרונות לא מצליחות להפחית את הרעב", נכתב בדוח. "מדינות ללא מוצא לים לא מצליחות לחדור לשווקים העולמיים וגם מדינות עם תשתיות חלשות או מוסדות ממשל חלשים לא מצליחות למנוע את הבעיה".

הארגונים הבינלאומיים מגדירים מצב של תת תזונה או רעב כ"מצב שבו אין מספיק מזון כדי לקיים חיים בריאים ופעילים ויש חוסר יכולת לספק תזונה שמספקת מספיק אנרגיה". בדוח נטען שיש להפעיל מדיניות שתעודד חקלאות גם במקומות העניים ביותר.

אפריקה -אחוד הרעבים הגבוהה בעולם (צילום: רויטרס)
אפריקה -אחוד הרעבים הגבוהה בעולם | צילום: רויטרס

"כאשר זה משולב עם הגנה חברתית, יוזמה חקלאית מעלה את ההכנסות של המשפחות העניות. הן יכולות לרכוש יותר מזון וזה עשוי להשפיע על כלל החברה באזורים עניים", קבע הדוח שקורא להנהגה העולמית לתמוך ביוזמות האלה ולא להסתמך רק על העברת סיוע מידי של מזון.

827 מיליון מתוך האנשים שסובלים מרעב חיים במדינות המתפתחות, שם מספר הרעבים מגיע ל14.3%. אפריקה היא עדיין האזור עם היחס הכי גבוה בין כמות התושבים למספר הרעבים - אחד מכל חמישה מתושבי היבשת השחורה סובל מתת תזונה. מבחינת מספרם, הכי הרבה אנשים רעבים חיים בדרום אסיה.