עדות מצויירת לזוועה (צילום: אתר מוזיאון אושוויץ)
"תיעוד יוצא דופן", ספר האיורים | צילום: אתר מוזיאון אושוויץ

מקבץ איורים של צייר לא ידוע שנשמרו מימי מלחמת העולם השנייה פורסם לראשונה על ידי מוזיאון אושוויץ. הציורים מתארים את חיי היום יום במחנה ההשמדה מנקודת מבטו של אחד האסירים במקום. מדובר בתיעוד המאויר היחידי של החיים במחנה, שממחיש את אכזריותם של השומרים הנאצים ואת הזוועות שעברו על היהודים במקום. במוזיאון החליטו להפוך את מקבץ האיורים המצמררים לספר.

האוסף, המונה 22 ציורים, נמצא מוסתר בתוך בקבוק במחנה בירקנאו, לא הרחק מהמקום בו פעלו המשרפות ותאי הגזים. ג'וזף אודי, ששימש כאחראי מטעם מוזיאון המחנה, מצא את הציורים האבודים בשנת 1947, שנתיים לאחר פינוי המחנה. גורלו של הצייר האלמוני לא נודע.

"היוצר התכוון שהציורים ישמשו עדות לזוועה"

באמצעות הציורים באוסף ניתן ללמוד על שגרת חייהם של האסירים במחנה האכזרי, כמו גם על תהליך ההשמדה של היהודים בידי הקצינים והחיילים הנאצים. בציורים מסויימים ניתן לראות את השומרים מפרידים בין ילדים יהודים להין הוריהם ובאחרים, את ההרג השיטתי של האסירים היהודים.

22 ציורים הוסתרו בבקבוק (צילום: אתר מוזיאון אושוויץ)
22 ציורים הוסתרו בבקבוק | צילום: אתר מוזיאון אושוויץ

"אפשר לראות שהצייר התכוון להראות כמה שיותר פרטים באיוריו, החל מהטלאים על בגדי האסירים ועד מספרי כלי הרכב במחנה", אמרה אגנשקייה סירדקה, היסטוריונית לאמנות שפיקחה על פרוייקט פרסום הספר.

בספר, שיפורסם בשפה האנגלית והפולנית, מופיעים הסברים של היסטוריונים מומחים, כמו גם של ניצולים, המתארים את הסיטואציה אותה צייר המאייר. הפצת הספר תתבצע באמצעות החנות הווירטואלית של מוזיאון המחנה. "היוצר התכוון שמישהו ימצא יום אחד את הציורים והם ישמשו עדות להשמדה במחנה", הוסיפה ההיסטוריונית. אם כך היה, נראה שמשאלתו התגשמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק