אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
מוגן ע"י החוקה. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

הטבח המזעזע בארצות הברית אמש מעלה בקרב הישראלים את השאלה כיצד האמריקנים יכולים לשאת נשק כל כך בקלות? התשובה נתונה בתיקון השני לחוקה האמריקנית, שמאפשר לכל אמריקני לשאת נשק ללא הפרעה: "אין להגביל זכותם של בני אדם להחזיק נשק ולשאתו", לשון החוקה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חוקה היא מסמך מכונן, שאמור להתוות את האופי ואת המאפיינים של המדינה. ארה"ב היא המדינה הראשונה בעולם שניסחה חוקה כפי שהמסמך מוכר היום. פסק דין היסטורי של בית המשפט העליון האמריקני משנת 1803 קבע כי חוק שלא עולה בקנה אחד עם החוקה אינו תקף ויכול להיפסל בידי בית המשפט.

התיקון השני לחוקה נכתב ב-1791, 15 שנים אחרי הכרזת העצמאות, תקופה בה ארה"ב הייתה עדיין אוסף של מדינות תחת שלטון מרכזי רופף, מאוכלסת בדלילות יחסית והפשיעה בה הייתה נושא מרכזי. כמו כן, בתקופה זאת עדיין הייתה לחימה בשבטים האינדיאנים בחלקים שונים במדינה החדשה.

קשה מאוד לשנות את החוקה

מכאן, הוחלט כי אחד מסעיפי "מגילת הזכויות", עשרת התיקונים הראשונים לחוקה האמריקנית, יכלול אישור מפורש לאזרחים לשאת נשק כדי להגן על עצמם. מאז ועד היום הזכות לשאת נשק היא אחד מהמאפיינים העיקריים של החופש האזרחי בארה"ב, וארגונים רבים לקחו על עצמם להגן על הזכות הזאת, ובראשם ארגון הרובאים הלאומי, ה-NRA - אחד מארגוני החברה האזרחית העשירים, המשפיעים והמשמעותיים בארה"ב.

אובמה בנאום לאומה בעקבות הוריקן "סנדי" (צילום: חדשות 2)
לא בסמכותו. הנשיא אובמה, ארכיון | צילום: חדשות 2

מאחר והחוקה היא מסמך המכונן את המדינה, נקבעו עליה מגבלות רבות כדי שאי אפשר יהיה לגרוע או להוסיף סעיפים בקלות ממנה. שינוי החוקה דורש רוב מיוחד של שני שליש מהחברים בקונגרס האמריקני - הסנאט ובית הנבחרים הפדרלי, ואישור של בתי הנבחרים בשלושה רבעים ממדינות ארה"ב, כלומר לפחות 38 מתוך 50 המדינות שמרכיבות את ארה"ב. על נוקשות החוקה אפשר ללמוד מכך שמאז 1791 ועד היום, 221 שנים, נקבעו רק 17 תיקונים לחוקה, האחרון שבהם ב-1992.

רוב מדינות ארה"ב מאוכלסות על ידי שמרנים

מאחר ובארה"ב רוב האוכלוסייה הליברלית גרה במעט מדינות גדולות (קליפורניה, ניו יורק, פנסילבניה, אילינוי) ואילו האוכלוסייה השמרנית, שמגנה על התיקון השני לחוקה ותומכת בהמשך הזכות של האזרחים לשאת נשק, גרה רובה בהרבה מדינות מאוכלסות בדלילות יחסית בדרום ובמערב ארה"ב - קשה לראות מצב בו התיקון השני לחוקה ישונה בעתיד הקרוב, בגלל מספר המדינות הגדול הדרוש לבצע שינוי בחוקה.

כך, למרות אירועי הירי המחרידים שקרו בארה"ב בשנים האחרונות לא נראה שהתיקון לחוקה שנכתב לפני 221 שנים, כשהמצב הביטחוני והפוליטי בארה"ב היה שונה לחלוטין יעבור שינוי או יבוטל. מכאן, הזכות האמריקנית לשאת נשק תישאר אחת מהזכויות המעוגנות בחוקה, ללא אפשרות חוקית לבתי המשפט או לבתי המחוקקים לקחת אותה מהאמריקנים.