הימין הקיצוני באירופה עולה (צילום: רויטרס)
אנטישמיות - גם במדינות ידידותיות | צילום: רויטרס

ישראלים רבים נוהרים לחופשה באיי יוון, חושבים אולי שהחיבה המופגנת של ממשלת קנדה כלפי ישראל משקפת את היחס ליהודים בה, ובטוחים ש'אין על ההולנדים'. ליהודים באנגליה אמנם אין אשליות בקשר ללונדון, אבל חוץ ממוזיקה טובה - יש בה גם אנטישמיות. ומי בכלל שמע על שנאת יהודים באוסטרליה הרחוקה? בדוח מיוחד של הפורום לתיאום המאבק באנטישמיות לרגל יום השואה הבינלאומי שהוגש לממשלה, עולה כי קיימת מגמה של החמרה בשנאה כלפי יהודים - גם בקרב מדינות שנחשבות ידידותיות יותר כלפי ישראל מאחרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך השנה החולפת, נרשמו מספר אירועים אנטישמיים יוצאי דופן בחומרתם, בהם תקיפה של משפחה יהודית בסידני שבאוסטרליה רק לפני 3 חודשים. באירוע האלים הוכו בני המשפחה על ידי 8 צעירים לאחר שהם הבחינו בכיפות על ראשיהם. ליהודים שהותקפו נגרמו סדקים בגולגולת, שברים באף וחתכים רבים.

ביבשת הרחוקה מצטיירת תמונה מדאיגה של עלייה בשנאה ליהודים. בתקופה שבין ספטמבר 2012 לספטמבר 2013 נרשמו ביבשת 657 אירועים על רקע אנטישמי, המהווים עלייה של כ-20% לעומת התקופה הקודמת ושל כ-70% בעשרים השנים האחרונות. עם זאת, רוב התקיפות מאופיינות בעיקר כאיומים בטלפון וברשת ובתקריות וונדליזם שונות.

"יהודי" - קללה נפוצה במגרשי הכדורגל

גם בהולנד, המדינה האירופית שנתפסת בתודעה של ישראלים רבים כידידה קרובה ואוהדת, נרשמה בשנה האחרונה התחזקות בשנאה ליהודים. אלא ששם, תופעת האנטי-ישראליות בולטת יותר מתופעת האנטישמיות הקלאסית ומתבטאת בעיקר בקרב מהגרים מוסלמים.

תכנית דוקומנטרית ששודרה בטלוויזיה הציבורית בהולנד במרס האחרון, הכילה ביטויים אנטישמיים וביטויי שנאה מובהקים ליהודים מצד בני נוער ממוצא טורקי - מה שחולל סערה בקרב 30 אלף היהודים החיים בה כיום. לפני כחודשיים השחיתו עשרות נערים ממוצא מרוקאי מועדון נוער עירוני בבירה אמסטרדם.

האנטישמיות נפוצה במגרשים בגרמניה (צילום: רויטרס)
האנטישמיות נפוצה במגרשים בגרמניה | צילום: רויטרס

גרמניה: "יודן" - קללה רווחת במשחקי הכדורגל

ומה המצב אצל השכנה ממזרח, גרמניה, שנחשבת לבת ברית קרובה במיוחד של ישראל באירופה בשנים האחרונות? גם שם, למרות היד הקשה שמפעילות הרשויות כלפי גילויי אנטישמיות, מספר התקריות נגד יהודים נותר גבוה באופן יחסי.

עם זאת, מדובר במקרים בעלי אופי מקומי בלבד. מדיווחי משטרת גרמניה עולה כי בשנה החולפת אירעו 29 תקריות של חילול בתי קברות יהודים, שהוא המספר הנמוך ביותר של תקריות מעין אלה מאז שנת 2000.

תופעת האנטישמיות בגרמניה הולכת וגוברת דווקא במגרשי הכדורגל - שם הפכה המילה "יודן" (יהודי) לקללה רווחת ביציעים. מדובר בתופעה נרחבת במדינה, הבאה לידי ביטוי בעיקר במזרחה ושסובלים ממנה גם 15 מועדוני "מכבי" הפזורים ב-15 ערים שונות.

גם יוון, המדינה שהיא בין היעדים הכי פופולריים לחופשה בקרב הישראלים, סובלת לאחרונה מתדמית אנטישמית בעייתית. במהלך השנה האחרונה הוכפלו מספר האירועים האנטישמיים במדינה וכללו חילול של בתי קברות ואנדרטאות והתבטאויות של מכחישי שואה, חברי מפלגת הימין הקיצוני "השחר המוזהב". גם בכיר בכנסייה היוונית האורתודוקסית חשף בגלוי דעות אנטישמיות ואף טען שעל היוונים להיות "מוטרדים עקב מכירתה של יוון ליהודים וכי היא נשלטת על ידם".

מנהיג המפלגה מיכלוליאקוס (צילום: AP)
ראש המפלגה הניאו-נאצית ביוון | צילום: AP

בריטניה, לעומת זאת, המשיכה להוות מוקד פעילות מרכזי באירופה בתחומי האנטישמיות - בדגש על אנטי-ציונות ודה-לגיטימציה של מדינת ישראל. במהלך השנה החולפת דווחו בממלכה למעלה מ-200 תקריות אנטישמיות שכללו כתובות נאצה, התבטאויות של פוליטיקאים ואנשי תקשורת נגד יהודים וכ-25 תקיפות אלימות. מרבית האירועים שם מיוחסים לפעילי ימין קיצוני.

הידידה הטובה ביותר של ישראל - וגם הבטוחה ביותר

האנטישמיות קיימת גם בקרב ידידות של ישראל בצד השני של העולם: רק בשבוע שעבר התקבל בארץ בחמימות יתרה ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, שנודע בעמדותיו התומכות בישראל - לא בדיוק הדבר הפופולרי ביותר לעשות אם אתה מנהיג מדינה חשובה ומשפיעה כיום. אלא שבזמן שהרפר שהה כאן, בדיוק סוכמו הנתונים אודות האירועים האנטישמיים בשטח קנדה - המדינה השנייה בגודלה בעולם, שדווקא מציירים תמונה מטרידה.

עומד מאחורי ישראל. הרפר עם נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
עומד מאחורי ישראל. הרפר עם נתניהו | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ



בשנה האחרונה תועדו בקנדה למעלה מאלף אירועים אנטישמיים, כשהבולט שבהם היה ריסוס של צלבי קרס על בית בעיר וויניפג באוגוסט האחרון, כך עולה מנתוני מרכז שמעון ויזנטל. מרבית האירועים שביטאו שנאת יהודים בקנדה מאז תחילת העשור, התבטאו בעיקר במעשי וונדליזם כמעין זה.

לפני כשנתיים, הושעה שדרן רדיו ממונטריאול לאחר שהעיר הערות אנטישמיות בתכניתו, וכמה בתי כנסת בשטח המדינה הושחתו. עם זאת, מצבה של הקהילה בקנדה, המונה כ-350 אלף יהודים, נחשב טוב יחסית. זאת במיוחד בהשוואה למדינה אחרת שמנהיגה ביקר בישראל לא מזמן - צרפת, שעל פי נתוני הפורום לתיאום המאבק נגד אנטישמיות, היא המדינה בה אירעו הכי הרבה תקריות אנטישמיות ב-2013.

בארה"ב היהודים די בטוחים (צילום: רויטרס)
בארה"ב היהודים די בטוחים | צילום: רויטרס

ומה המצב אצל הידידה הטובה ביותר של ישראל? בארצות הברית דווקא מסתמנת ירידה משמעותית באירועים על רקע אנטישמי. מנתוני הלידה נגד השמצה עולה כי המספר הכולל של תקריות אנטישמיות באמריקה ירד ב-14% בשנת 2012 - זאת במסגרת מגמה נמשכת של ירידה ב-3 השנים האחרונות.  ב-2012 אירעו בכל רחבי המדינה 927 תקריות אנטישמיות - לרבות תקיפות, חבלה ברכוש והטרדה - זאת לעומת 1080 תקריות שדווחו בשנת 2011 (ירידה של 14% במספר התקיפות).