מוסקבה ממשיכה לסייע לדמשק במרוץ החימוש: על רקע סירובו של פוטין לעצור את משלוח הטילים מסוג S-300 לסוריה, העיתון "ניו יורק טיימס" מדווח כי רוסיה העבירה למשטר אסד טילי שיוט מתקדמים נגד ספינות, מסוג "יאחונט".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גורמים אמריקניים רשמיים, המעורים בהערכות המודיעין של הממשל האמריקני, הסבירו כי רוסיה סיפקה בעבר את הטילים המדוברים לצבאו של אסד, אך כעת מדובר בגרסה משופרת של הטילים בהם הותקנו רדאר מתקדם שהופך אותם לאפקטיביים יותר, ולכאלה שמהווים איום חמור על ספינות חיל הים ועל אסדות הגז הנמצאים בטווח של עד 300 ק"מ מהחוף.

עוד הסבירו הגורמים כי בניגוד לטילים ארוכי טווח מסוג קרקע-קרקע, כמו טילי סקאד לדוגמא, בהם אסד משתמש נגד כוחות האופוזיציה - טילי ה"יאחונט" מספקים למשטר בסוריה נשק יעיל כדי למנוע או להקשות על כל ניסיון להתערבות בינלאומית במלחמת האזרחים במדינה.

על פי הדיווח, עסקת טילי ה"יאחונט" נחתמה בין רוסיה לסוריה כבר בשנת 2007, וב-2011 הועברה לדמשק סוללת הטילים הראשונה. על פי הסכם הראשוני, סוריה מחזיקה באמתחתה 72 טילים, 36 משגרים ואמצעי עזר נוספים.

במקביל דיווח הבוקר העיתון "וול סטריט ג'ורנל" כי רוסיה שלחה 12 ספינות מלחמה לחופי סוריה, כדי לבצע פטרולים בסמוך לבסיס חיל הים הרוסי הנמצא בחופי המדינה. על פי הדיווח, גורמים דיפלומטיים במערב רואים במעשה צעד אגרסיבי שבא להזהיר מפני התערבות במלחמת האזרחים במדינה.

הידיעות מגיעות בשעה שרוסיה וארה"ב פועלות יחד כדי לארגן ועידה בינלאומית בתחילת חודש יוני, במטרה לשים סוף למלחמת האזרחים האלימה בסוריה, בה נהרגו עד היום יותר מ-70 אלף בני אדם.

ייפגשו ביום חמישי, פוטין ונתיהו (צילום: רויטרס, חדשות)
פגישת נתניהו ופוטין, השבוע | צילום: רויטרס, חדשות

"נספק לסוריה את מערכות הטילים המתקדמות"

אתמול נודע כי מאמצי ראש הממשלה בנימין נתניהו לשכנע את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לעצור את מכירת טילי הנ"מ המתקדמים לסוריה - נכשלו. רוסיה חוזרת בה ויומיים לאחר ששר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי מערכת הנ"מ S-300 לא תועבה לידי משטר אסד, חזר בו והבהיר: "אנו מחויביים לעמוד בהסכמים ולבצעם במלואם".

לברוב הסביר כי אין בכוונת רוסיה לחתום על הסכמים חדשים למכירת נשק, אך יחד עם זאת הסביר כי מאחר והעסקה להעברת מערכת הטילים המתקמדת נחתמה בעבר, רוסיה מתכוונת להשלימה כמתוכנן. "אין לנו כל כוונה לעבור על החוק הבינלאומי", הבהיר לברוב. "אך יחד עם זאת, איננו רוצים ששמנו הטוב כספקים אמינים של נשק - ייפגע".

לפני יומיים נועד נתניהו עם פוטין במעונו בעיירה סוצ'י, סמוך לים השחור, והביא בפניו את הסיבות לחששותיה של ישראל בדבר השלמת עסקת המכירה לסוריה. "האזור שסביבנו רוגש וגועש, לא יציב וגם נפיץ", אמר נתניהו לפוטין עם סיום פגישתם המשותפת.

ראש הממשלה ציין בפני נשיא רוסיה כי הוא שמח על ההזדמנות לנסות ולבחון יחד דרכים לייצב את האזור. "האזור הזה חשוב למטרות המשותפות של שנינו", הצהיר ראש נתניהו במסיבת העיתונאים. מנגד, נשיא רוסיה הדגיש כי אין לעשות צעדים שעשויים להחמיר את המצב בסוריה, כשהוא רומז לדחיית התערבות צבאית במדינה.