ברק אובמה (צילום: חדשות 2)
ביקורת חריפה מבית. אובמה | צילום: חדשות 2

"ההסכם משאיר את ארה"ב ושותפותיה בעמדת נחיתות". מאמר המערכת של ה"וושינגטון פוסט" מותח ביקורת על ההסכם בין אירן למעצמות, וציין כי "יש לאזן את ההסכם ולהחזיר לאחור את התשתית הגרעינית של אירן".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"התזכיר שהפיץ הבית הלבן על ההסכם בולט בגלל מה שחסר בו. הבית הלבן לא דיווח על ההטבות שניתנו לאירן במסגרת הסיכום לקראת ההסכם על השלב השני", נטען במאמר המערכת. 

בעיתון מציינים כי למרות שהבית הלבן ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמרו שההסכם הזמני לא יכיר בזכותה של אירן להעשיר אורניום, על פי הטקסט, הפתרון המקיף לכך יכלול תכנית העשרה מוסכמת על שני הצדדים, עם פרמטרים מוסכמים. לדברי עורכי המערכת, ארה"ב ושותפיה כבר הסכימו שההעשרה האירנית תמשיך באופן רצוף. בניגוד לכך, הדרישה האמריקנית לסגירת מפעלי העשרה תת-קרקעיים לא מוזכרת בהסכם.

העיתון מוסיף ומבקר את ניסוח ההסכם, וטוען כי ההסכם אינו אומר מפורשות שייצור האורניום ייעצר: "נכתב כי בין הצעדים הנוספים יתייחסו להחלטות מועצת הביטחון של האו"ם, אך לא צוין האם הדרישות של מועצת הביטחון לעצירת ייצור האורניום ייאכפו".

"ההסכם המוצע עם אירן הוא רע" (צילום: AP)
"הבית הלבן לא דיווח על ההטבות". קרי וזרי | צילום: AP

"אירן תוכל בעתיד לייצר פלוטוניום"

"אובמה ופקידים אחרים דיברו על מסגרת זמן של שישה חודשים להסכם, אך המסמך אומר כי ההסכם הראשוני ניתן לחידוש בהסכמה הדדית", הם כותבים. "בנוסף נכתב כי 'בכוונת הצדדים לסיים את המשא ומתן ולהתחיל ביישום ההסכם בתוך שנה לכל היותר'".

"החלק המטריד ביותר של ההסכם", לטענת הוושינגטון פוסט הוא שבתום מסגרת הזמן של ההסכם הסופי, תכנית הגרעין של אירן תקבל יחס דומה לכל המדינות הלא-גרעיניות שחברות בהסכם נגד העשרה. לדברי העורכים, "אירן תוכל לחכות לזמן בו לא יוטלו סנקציות או הגבלות על יכולתה הגרעינית, להתקין מספר צנטריפוגות בלתי מוגבל ולייצר פלוטוניום בלי להפר אף הסכם בינלאומי".

בתזכיר נכתב כי הממשל מתכוון ליצור הסכם ארוך טווח. מאמר המערכת טוען כי טווח זה יכול להגיע גם ל-15 או 20 שנים, אך לטענתם אירן דורשת הסכם קצר יותר, לתקופת זמן של שלוש עד חמש שנים. "מסוכן לאפשר למשטר האירני תכנית גרעין בלתי מוגבלת בכל שנה שהיא, וישראל ובנות בריתה של ארה"ב לא יקבלו זאת".

"נאמר כי הסכם הביניים הוא ראוי בגלל שהוא בודק את התקדמות אירן לפצצה, והוא עדיף על פיתרון צבאי. אבל ההסכם משאיר את ארה"ב ושותפותיה בעמדת נחיתות לקראת הדיונים על ההסכם המקיף. ההטבות שניתנו לאירן צריכות להיות מאוזנות על ידי החזרה לאחור של התשתית הגרעינית שלא אירן, ללא תאריך פקיעה", סיכמו העורכים.

בתוך כך, מקורות ביטחוניים דיווחו כי אפגניסטן מתכוונת לנצל את ההסכם האירני עם המערב לצרכיה ולהשתמש בנמל אירני למטרות ביטחוניות. נמל צ'בהר בדרום-מזרח אירן, שצפוי להרוויח מהסרת הסנקציות, נחשב לקריטי עבור מאמצי הודו לעקוף את פקיסטן ולפתוח נתיב לאפגניסטן המוקפת ביבשה, מכיוון שהודו פיתחה קשרים כלכליים וביטחוניים על אפגניסטן. הנמל, שממומן חלקית על ידי הודו, יהיה שער גם עבור אירן למסחר עם הודו.

אובמה ונתניהו בבית הלבן. ארכיון (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
אובמה ונתניהו בבית הלבן. ארכיון | צילום: קובי גדעון, לע"מ

נתניהו: "ההסכם מסוכן לעולם"

ביקורת זו בתוך ארה"ב מצטרפת לביקורת על ההסכם שנחתם מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו. "ככל שמצטרפים עוד ועוד פרטים על ההסכם שהושג בז'נבה, מתברר עד כמה הוא הסכם רע ומסוכן לעולם, לאזור ולישראל", אמר נתניהו בתחילת השבוע. "אירן מקבלת מיליארדי דולרים בהקלות בסנקציות מבלי לשלם מחיר של ממש. היא מקבלת אישור כתוב להפרות מועצת הביטחון של האו"ם. ההסכם הזה במידה רבה מחלץ את אירן מחלק חשוב מהלחץ שהיא הייתה נתונה בו".

לאחר הביקורת שהשמיע נתניהו ועוד שורה של בכירים ישראלים, הנשיא אובמה שוחח עם ראש הממשלה ואמר לו שהוא מחויב לשמור על ביטחון ישראל. "בהתאם למחויבות של ארה"ב להתייעץ עם חברינו בישראל, הנשיא אמר לראש הממשלה כי הוא רוצה שארה"ב וישראל יתחילו בהתייעצויות מיידיות בנוגע להסכם הקבע עם אירן", ציין ג'וש ארנסט, דובר הבית הלבן.