הדליף מידע על וירוס שפגע בכורים באירן? (צילום: AP)
חוות מחשבים בטהראן | צילום: AP

לקראת הבחירות לנשיאות בחודש הבא, אזרחי אירן נתקלים בקושי להתחבר לרשת האינטרנט. רשת אל ערבייה מדווחת כי הגישה לאינטרנט ברחבי המדינה איטית מאוד וכמעט בלתי אפשרית. עובדי בנקים, בתי עסק ואפילו עובדי המדינה מתלוננים על הבעיות, אך בממשל בטהרן מכחישים את וטוענים שאין כל בעיה בתשתיות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הגישה לרשת קשה מאוד, מהירות הגלישה איטית, אפילו בדיקת אי-מיילים הופכת לנושא כואב", אמר לסוכנות הידיעות AFP בכיר בספקית אינטרנט אירנית, שלא רצה להזדהות בשמו. הוא ציין כי הגישה קשה במיוחד לדפים בעלי כתובת HTTPS - דפי פרוטוקולים מאובטחים.

"לפעמים, העלאת דף גוגל לוקחת זמן רב, האינטנרט שקע בתרדמת" אמר המנהל הבכיר, שהוסיף כי אין לו שמץ של ספק שהמשטר בטהרן למד את הלקח ממה שנקרא ה"אביב הערבי" וגם מהמהומות שפרצו אחרי הבחירות ב-2009 והוא מתכנון לבחירות הנוכחיות שייערכו ב-14 ביוני.

ההפגנות ב2009 , החמורות שידעה טהראן מ197 (צילום: חדשות 2)
המהומות אחרי בחירות 2009 | צילום: חדשות 2

החוק האירני משאיר פתח להגבלות הגלישה

בממשל בטהרן מכחישים כל קשר להאטת הרשת. "יש הרבה מאוד גורמים שקשורים למהירות האינטרנט באירן, הבחירות המתקרבות, הן לא אחת מהן", אמר עלי חאכים ג'וואדי לסוכנות הידיעות AFP. בחודש מרס הרשויות באירן נקטו באמצעים שנועדו להגביל את חופש המידע ברשת, כשחסמו את הגישה לרוב האתרים שמופעלים על ידי גורמים פרטיים. הרשויות טענו שהאתרים פועלים בצורה לא חוקית.

ברשת אל ערבייה הסבירו כי על פי סעיף 24 של החוקה האירנית, המדינה רשאית להגביל את חופש המידע. "לציבור ולתקשורת יש חופש ביטוי מלבד במקרים שבהם יש פגיעה באיסלאם או בזכויות הבסיסיות של הציבור". למושגים איסלאם או הזכויות הבסיסיות של הציבור - אין הגדרה מדויקת בחוקה והממשל חופשי להעניק פרשנות משלו לחוק.

בשנה שעברה, אחרי שאירן חסמה את חשבונות המייל האיראנים של גוגל, המדינה ניסתה להניע מהלך של שימוש ברשתות מקומיות שיבודדו מהתקשורת העולמית.