אובמה. זכה בפרס לפני שנכנס לתפקיד (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא ארצות הברית ברק אובמה | צילום: רויטרס, חדשות

אחרי התקיפות שביצע חיל האוויר האמריקני בעירק, מותח היום (שבת) נשיא ארה"ב ברק אובמה את הגבול בנוגע למעורבות ארצו בלחימה מול הארגון המוסלמי הקיצוני דאעש, שהשתלט על שטחים נרחבים במדינה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנאום הרדיו השבועי שלו אמר אובמה כי התקיפה האמריקנית נועדה אך ורק בכדי למנוע רצח עם של מיעוטים דתיים באזור: "אנשים רבים חפים מפשע עומדים בפני טבח, שיש לנו את היכולת לסייע במניעתו".

"כמפקד העליון של צבא ארצות הברית, לא ארשה שנגרר למלחמה נוספת בעירק", הכריז אובמה. "כוחות קרביים לא ישובו ללחום בעירק מפני שמהלך צבאי אמריקני הוא לא הפתרון למשבר שם". עם זאת, הבטיח הנשיא כי ממשלו "יפעל כדי להבטיח שהטרוריסטים לא ייהנו ממקלט קבוע ובטוח שממנו יוכלו לתקוף את ארצות הברית". בהמשך דבריו חזר אובמה על הקריאה לפיוס בין הקהילות בעירק "כדי שהמקומיים יקבלו הזדמנות לעתיד טוב יותר".

המיליציות בעירק (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
פעילי דאעש בעירק, ארכיון | צילום: חדשות 2

במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס בוושינגטון, אמר אובמה כי "רק העירקים יכולים להבטיח את הביטחון במדינתם. כל הפלגים חשים מאוימים על ידי החמושים, ואנו נערכים לסייע לאלפי האזרחים שנלכדו בצפון המדינה".

"ארצות הברית ומדינות נוספות תומכות בעירק אבל הם צריכים להקים ממשלת אחדות במהרה ולהחזיר את הביטחון למדינה", אמר אובמה והדגיש פעם נוספת כי חיילים אמריקניים לא יהיו על אדמת עירק - "למדנו את המחיר".

חשש בוושינגטון: אין אסטרטגיה ארוכת טווח

דבריו של הנשיא אובמה באים יומיים לאחר שהממשל האמריקני אישר תקיפה אווירית נגד תשתיות ופעילי ארגון דאעש הפועל בעירק ומאיים על שלומם וביטחונם של קבוצות מיעוט דתיות במדינה. ההרג ההמוני והפעולות האכזריות של הארגון האיסלאמי הקיצוני אינו חדש, אך כעת מאיימים החמושים על העיר ארביל, שבה מוצבים אזרחים אמריקניים המסייעים לכוחות הביטחון העירקיים.

 לאחר התקיפה האווירית בשטח עירק, תמכו בוושינגטון בהחלטת הנשיא ברק אובמה, אך הוטל ספק אם לממשל יש אסטרטגיה ארוכת טווח בנושא. סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביע תמיכה מלאה במאבק העירקי נגד דאעש. בשיחת טלפון שקיים עם נשיא עירק, פואד מאסום, אמר ביידן כי לארה"ב מחויבות מלאה לאזרחי עירק.

התקיפות הללו היו הפעולות הצבאיות הראשונות מאז נסוגה ארה"ב מעירק לפני כשנתיים. הנשיא אובמה אישר את התקיפות כדי למנוע רצח עם של המיעוט היזידי. בנוסף, החל הצבא האמריקני להעביר אספקה הומניטרית של מזון ומים לפליטים.