נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש נאם אמש בבורסה האמריקנית, הוול סטריט בניו יורק, ובמסר חד משמעי הדגיש: "הקפטליזם האמריקני היא השיטה הכלכלית הטובה ביותר". הנאום עשה את שלו, לפחות בטווח הקצר - המדדים בוול סטריט זינקו, והמסחר ננעל בעליות חדות.

בנאום אופטימי למדי נוכח המצב בו שרויים שווקי העולם, ניסה בוש להרגיע את המשקיעים. "אנשים שואלים אותי האם אני אופטימי באשר למצב", סיפר. "אני אומר לכם - אני בטוח לחלוטין בעתידנו. ניו יורק הייתה ועודנה בירת הכלכלה של העולם. נשקם את כוחנו הכלכלי".

לאחר שבישר פעם נוספת על כוונתו לכנס פסגה כלכלית בוושינגטון, ש"תהיה ראשונה מסדרת פסגות בינלאומיות", הדגיש הנשיא: "המצב לא נוצר בלילה אחד ולא ייפתר בלילה אחד. על ממשלות העולם להתערב בצורה חכמה בהתנהלות השווקים, ולא התערבות רק לשם התערבות".

לחופש נולד

מרבית נאומו של בוש הוקדש לשיטה הכלכלית בה התגאתה ארצות הברית מאז ומעולם - הקפטליזם. זו אותה השיטה עליה צריכה ארצות הברית לסנגר היום ולהצדיק את קיומה נוכח המשבר הכלכלי החריף הפוקד את המדינה.

"שווקים חופשיים - אנשים חופשיים", אמר בוש. "אכן, המשבר היה כישלון. אך לא כישלונו של השוק החופשי. הקפיטליזם היא השיטה הכלכלית הטובה ביותר. נכון, כמו אצל כולם, יש לה גם חסרונות, אך אנשים חופשיים לבחור מה הם עושים, איך הם עובדים וכיצד הם מתפתחים. הם בוחרים להשקיע נכון, הם בוחרים כיצד לחסוך וכך הם מרוויחים. כך נוצרים יותר מקומות עבודה, וכך כל החברה מרוויחה מזה. הקפיטליזם היא ה'דרך המהירה' של החלום האמריקני. היא שאפשרה למהגרת האמריקנית לשוב ללמוד ולפרנס את ילדיה".

בוש המשיך ב"נאום הסנגוריה": "הקפיטליזם הוא שהפך את אמריקה לאימפריה הכלכלית של העולם. הכלכלה החופשית ופתיחות השווקים השפיעו גם על מדינות נוספות. זה מה שהפך את יפן מאי בעל משאבי טבע מעטים למעצמה הכלכלית השנייה בעולם. זה מה שהשפיע גם על דרום קוריאה".

שיעור בהיסטוריה

בוש הוסיף: "תהיה זו טעות איומה לאפשר לכמה משברים להרוס שנים רבות כל כך של עבודה והתקדמות. אסור לפגוע בפתיחות השווקים ובסחר החופשי. בעקבות הפתיחות עומדות בפני האזרח אופציות רבות יותר, ומחירים טובים יותר".

בהקשר זה ציין בוש את ביקוריו הנשיאותיים בגאנה ובגואטמלה, בין השאר, בהם נפגש עם אנשי מלאכה ופועלים. "עבודתם מוכיחה מדוע צריך לשמור על שוק פתוח וחופשי", אמר.

את סיום נאומו הקדיש בו למסר נוסף למנהיגי העולם, תוך אזכור השפל הכלכלי בארצות הברית ב-1929: "עליכם ללמוד מההיסטוריה ולהימנע מלהגן על הכלכלה בצורה מופרזת".

נאומו של בוש, כך נראה, השפיע באופן מיידי על המסחר בוול סטריט. לאחר יום שהתאפיין במגמה מעורבת ובתנודות רבות, ננעל המסחר בעליות חדות: הדאו ג'ונס הוסיף 5%, הנאסד"ק זינק ב-6.48% ומדד ה-S&P 500 עלה ב-6.92%.