זבולון סימנטוב בן ה-50 הוא כנראה היהודי האחרון שגר במדינה המוסלמית אפגניסטן. "אני אפגני, אנחנו חיים כאן כמו אחים ביחד, אנחנו שווים, כל העולם יודע את זה, אני עושה עסקים עם המוסלמים במדינה בכל יום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יש הרבה יותר שאלות מתשובות על תולדות הקהילה היהודית באפגניסטן. סימנטוב טוען כי מדובר בקהילה בת 2,000 שנה, ולאחרונה התגלו בצפון המדינה מגילות יהודיות מהמאה ה-11. בתחילת המאה ה-20 עוד חיו ברחבי אפגניסטן כמה אלפי יהודים, אבל במהלך 100 השנים האחרונות כולם עזבו.

כך גם אשתו ובתו של סימנטוב, שעלו לישראל בלעדיו, לאחר שהוא התעקש להישאר באפגניסטן יחד עם מי שהוא מכנה "אחיו האפגנים". "יש לי חברים טובים כאן בהראט ובקאבול", סיפר ותיאר כיצד הוא מנסה להמשיך לקיים מצוות, ולשמור על אורח חיים יהודי בבית הכנסת שקרס, תוך שהוא מקפיד לטפל בבית הקברות היהודי בעיר.

לא רק יהודים ברחו מהמדינה המדממת. באפגניסטן אין היום קהילה נוצרית, וגם הקהילה ההינדית נעלמת תחת השתלטות האיסלם - זאת למרות הנוכחות האמריקנית במדינה שנמשכה למעלה מעשור והביאה לנפילת שלטון הטליבאן. את האשמה על כך שהשקט לא חזר תולים סימנטוב, ורבים מחבריו המוסלמים המתונים, באמריקנים.

"בגלל פיגועי ההתאבדות - מספר הלקוחות ירד"

"האמריקנים לא הצליחו במהלך 12 השנים האחרונות. הם לא תרמו לביטחון באפגניסטן, ולא סיפקו לכוחות הביטחון המקומיים תמיכה בציוד מתקדם כמו טנקים, חיל אוויר וארטילריה. זה הכישלון והטעות הגדולה ביותר שהם עשו", טען היהודי האחרון במדינה והוסיף כי לדעתו חזרת הטליבאן לשלטון, והיעלמות של כל מי שלא מקבל את אורח החיים המוסלמי הקיצוני היא רק עניין של זמן.   

כבר עכשיו המצב במדינה קשה מאוד - ראייה לכך ניתן לראות במסעדה שפתח סימנטוב לפני ארבע שנים בבירה קאבול. "קיוויתי שהיא תספק לי משכורת, אבל בינתיים הפסדתי כמעט 45 אלף דולר שהשקעתי", סיפר. "בגלל פיגועי ההתאבדות או אולי בגלל החטיפות, מספר הלקוחות ירד לפני שנים הגיעו לכאן למסעדה משפחות אבל עכשיו העסקים בירידה".