מפעלי תעשיה באירן, ארכיון (צילום: רויטרס)
"רק סנקציות שוליות". קידוח נפט באירן | צילום: רויטרס

בארה"ב מנסים להרגיע את ישראל לקראת ההסכם המסתמן בין אירן למעצמות. אירן תקבל רק הקלות לא משמעותיות מהסנקציות הכלכליות תחת ההצעה של הקהילה הבינלאומית כדי למנוע ממנה לייצר נשק גרעיני, אומרים שני בכירים בממשל אובמה. הדברים נאמרים בתגובה לטענות הישראליות שהמערב מוותר לאירן על הסקנציות בלי תמורה של ממש מצד טהרן.

בכיר אמריקני המקורב למשא ומתן אמר הלילה לסוכנות AP כי הדיווח התקשורתי על ההקלה הצפויה בסנקציות על אירן "מאוד מוגזמת". עד כה, ההערכות נעו כי ההקלות בסנקציות יחזירו לכלכלה האירנית סכום שבין 15 ל-50 מיליארד דולר בסחר בינלאומי שעד כה נמנע ממנה בעקבות הסנקציות.

בכיר אחר לא הסכים לחשוף אילו סנקציות יוסרו מעל אירן אם אכן ייחתם הסכם בשבוע הבא, אך אמר כי הסנקציות שיוסרו הם "מוגבלות, זמניות, מוכוונות מטרה והפיכות". שני הבכירים לא הסכימו לחשוף את פרטי ההצעה של המעצמות לאירן מאחר והמשא ומתן טרם יסתיים.

בגלל הסנקציות: הכלכלה באירן התכווצה ב-5%

לאחר שבשבוע שעבר נכשלו המגעים בין אירן למעצמות לחתום על הסכם על תכנית הגרעין, שני הצדדים מקווים שהמגעים שאמורים להתחדש בשבוע הבא בשוויץ יובילו בסופו של דבר להסכם, שיקבע מתווה מוסכם לגבי המשך התכנית הגרעין האירנית. ממשל אובמה אופטימי לגבי הסיכוי להגיע להסכמה במהלך השבוע הבא, למרות שישנן עדיין כמה סוגיות שלא נפתרו.

"ההסכם המוצע עם אירן הוא רע" (צילום: AP)
הסכם בשבוע הבא? קרי וזריף, ארכיון | צילום: AP

ההערכה היא כי בשנה שעברה הכלכלה האירנית הצטמצמה ביותר מ-5% בעקבות הסנקציות שכוללות מגבלות על ייצוא נפט מאירן. אם בשנת 2011 אירן ייצאה 2.5 מיליון חביות נפט ביום, השנה המספר ירד למיליון חביות בלבד. כלכלנים מעריכים כי הנזק לכלכלה האירנית מאז תחילת יישום הסנקציות עומד על 120 מיליארד דולר.

הקרב בקונגרס: האם יוטלו סנקציות חדשות?

הבכירים טוענים כי הסנקציות העיקריות, כמו אמברגו על סחר עם ארה"ב, הגבלות על הבנקים האירנים והמגבלות על רווחי הנפט של אירן יישארו על כנם, לצד הסנקציות המוטלות עליה בשל תמיכתה בטרור בלבנון ובסוריה ובשל הפרת זכויות האדם השיטתית ברפובליקה האסלאמית.

הבכירים אמרו כי הם מודאגים, מאחר ואם הקונגרס יטיל סנקציות חדשות על אירן, טהרן לא תאמין להצהרות של ארה"ב במשא ומתן. למרות זאת, מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים כאחד טענו כי אם העסקה לא תכפה על אירן הפסקה מוחלטת של תכנית הגרעין - כפי שדורשת ישראל - על ארה"ב אסור יהיה להקל בסנקציות עלה.