במשך שנים שימש מוחמד רזא חיידרי כנציג משרד החוץ האירני בשדה התעופה הבינלאומי של טהרן. הוא ידע כמעט על כל מטוס שנוחת בטרמינל, שבבטנו חלקי טילים, או ציוד שאמור היה להישלח למתקנים הגרעיניים של הרפובליקה האסאלמית, ובעיקר ידע על נחיתות חשאיות של מדעני גרעין זרים, שתמורת משכורות עתק - ניאותו לסייע לפרויקט הגרעין של אחמדיניג'אד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני שנתיים, לאחר שירות של שנים ארוכות כקונסול אירן בשורה של מדינות באירופה, החליט חיידרי באומץ לב לערוק - ומצא מסתור באוסלו שבנורווגיה, שממנה הוא פועל נגד האייתוללות השולטות ברפובליקה האסלאמית. נכון להיום, איש אינו יודע היכן בדיוק הוא מתגורר, פרט לשירותי הביטחון המקומיים, שמספקים לו הגנה. משם, הוא החל לאגד את תנועות האופוזיציה שפועלות להפיל את השלטון בטהרן.

במשך שמונה שנים עבד חיידרי בטרמינל בנמל התעופה על שם האימאם חומייני, "ראיתי המון קבוצות של אנשי חיזבאללה,שבאו לאירן כדי לרכוש ידע ודברים נוספים", אמר. "משמרות המהפכה תמכו בהם. פעם אחת, למשל, הם יצרו קשר עם ארגוני טרור בעיראק ובאפגניסטן. העומדים בקשר עם הטליבאן וגם עם אל-קעידה. הם קרובים מאוד לאל קעידה", הוסיף.

"אם העם האירני רוצה דמוקרטיה - עליו לשלם את המחיר"

הפגנות האופוזיציה באירן. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הפגנות האופוזיציה באירן. ארכיון | צילום: חדשות 2

במהלך שנות עבודתו, ראה בו שלטון האייתוללות פקיד נאמן. בנמל התעופה הבחין לא רק ברכבת אווירית של ארגון חיזבאללה, אלא גם בשורת טיסות סודיות מדרום אמריקה, שנשאו, לטענתו, משלוחי נשק וחומרי גלם לפרויקט הגרעין. "ונצואלה קונה נשק מעבריינים - שאותו היא שולחת לאירן", סיפר. "אני חושב שבתוך הדברים היה, למשל, אורניום שנקנה מארגוני המאפיה ונשלח לרפובליקה האסלאמית", ציין חיידרי.

הקשר ההדוק של חיידרי עם הממשל בטהרן החל לפני כ-30 שנה, בשדות הקרב שניטש אז בין עיראק לאירן. חיידרי, שלחם במלחמה, נפצע קשות ונזקק לשיקום ממושך. לדעת השלטונות במדינה, הוא הביע נאמנות עמוקה - ולכן הציעו לו לימודים ושורה של תפקידים במשרד החוץ.

"הופעתי ברישומים כמי שמחזיק באותן אידיאולוגיות של המשטר", אמר. לאחר כמה שנים מונה לקונסול הכללי של אירן במספר מדינות בעולם, וביניהן גיאורגיה ונורווגיה. לטענתו, חלק מתפקידו בשירות החוץ האירני היה לפנות למדעני גרעין מערביים, ולגייסם לתכנית הגרעין עבור משכורות עתק.

הדילמה אם לערוק או להישאר נאמן למשטר העסיקה אותו במשך שנים, אבל הגיעה לנקודת הכרעה לפני כשנתיים, בשיאן של הפגנות האופוזיציה בטהרן, שדוכאו ביד ברזל. הוא לא יכול היה להישאר אדיש לטבח האזרחים של מדינתו. זמן קצר לאחר מכן, החליט חיידרי להתפטר מתפקידו, וניצל את קשריו הטובים עם הממשל בנורווגיה, שממנו ביקש מקלט מדיני.

"השיחות שאני מנהל עם האחים שלי באירן קצרות מאוד", אמר חיידרי כשנשאל האם הוא חושש לגורלו. "אני אמנם נמצא במקום בטוח, אבל אחיי מבקשים ממני להתראיין פחות, משום שבכל פעם שאני מדבר - רודפים אחריהם", ציין, והדגיש: "צריך להחליף את השלטון באירן בשלטון נאור. אם העם רוצה דמוקרטיה - עליו לשלם את המחיר".

"תוך שנה אירן תוכל להשיג הידע לפצצה; לא תהסס להשתמש בה"

חמינאי (צילום: הטלוויזיה האירנית)
"לא יהססו להשתמש בגרעין". חמינאי | צילום: הטלוויזיה האירנית

חיידרי המשיך והתייחס לתכניתה הגרעינית של אירן, ואמר כי "השלטון חושב שאם יהיו לו כמה פצצות אטום - זה יקנה לו תעודות ביטוח. הם מאמינים שאם כך יהיה - יתנהלו מולם כמו שמתנהלים מול צפון קוריאה". הוא אף ציין, כי האייתוללות "עסוקים בהכנה אידיאולוגית להופעתו של ה'אימאם הנעלם' (המשיח על פי המסורת השיעית), ולמען המטרה הזאת הם מוכנים לשפוך הרבה דם".

"אם ייתנו לאירן להרוויח עוד זמן", אמר, "תוך פחות משנה היא תוכל להשיג את הידע הדרוש לבניית פצצה גרעינית. אם בארצות הברית ובמדינות המערב מאמינים שהיא חלק מציר הרשע והיא מסייעת לטרוריסטים - אז הם צריכים להחליף את המשטר הזה", הוסיף.

לדבריו, "יש להטיל על אירן סנקציות פוליטית ולסגור את כל השגרירויות האירניות ולא לאפשר לשרי הממשלה האירנים לבקר בעולם כמו שעשו למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה". בנוגעל איום על ישראל, אמר חיידרי, כי "אם אירן תגיע לנקודה שיהיה לה נשק גרעיני - היא בהחלט תעשה בו שימוש נגד ישראל או נגד כל מדינת אויב אחרת".