אחמדינג'אד מבקר במתקן גרעיני (צילום: רויטרס)
יזמה תוכנית לעצירת הגרעין? | צילום: רויטרס

גורמי ממשל באירן הכחישו היום את הדיווחים בתקשורת האמריקנית, לפיהם הציעה טהרן למערב תוכנית מפורטת בת תשעה שלבים על מנת לפתור את המחלוקת עם סביב תוכנית הגרעין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש צוות המשא ומתן האירני לשיחות הגרעין סעיד ג'לילי הכחיש בתוקף את הדיווחים על ההצעה האירנית, שהגיעו על רקע המשבר הכלכלי החריף במדינה בעקבות הסנקציות שהוטלו עליה, וטען כי הם כלל אינם נכונים ואף "חסרי שחר".

אמש דיווח העיתון "ניו יורק טיימס" כי גורמים רשמיים באירן הגישו לאחרונה למעצמות המערב את "תכנית תשעת הצעדים" שגיבשו במטרה לפתור את משבר הגרעין, אך זו נדחתה על הסף בידי ארה"ב.

על פי הפרסום, הסיבה לדחייתה של התכנית היא "ויתורים מרחיקי לכת שנדרשו מהמערב". המתווה שהוצע על ידי אירן, כך על פי הדיווח, מציע דרך שתביא בסופה לעצירת תכנית הגרעין, אך זו עוברת בהסרת כל העיצומים הכלכליים שהוטלו עליה עד כה. על פי הצעתה של טהרן, רק לאחר שיוסרו מעליה כל הסנקציות - היא תשהה את העשרת האורניום לרמה בינונית במתקן הגרעיני בפורדו.

אירן חוששת מסנקציות כלכליות חריפות יותר

ייתכן ואירן בחרה ליזום תוכנית מדורגת שתביא למיתון שלבי הפיתוח הגרעיני שלה, לאור כוונות של מדינות המערב להחריף את הסקנציות על הכלכלה האירנית, שמצויה במצב קשה במיוחד.

על פי דיווח שהתפרסם השבוע בסוכנות הידיעות "בלומברג", בריטניה, צרפת וגרמניה פועלות לקידום סנקציות חדשות נגד אירן שיכולות להביא לקריסתה הכלכלית, אם לא תבלום את תוכנית הגרעין. כך נכתב במכתב חשאי שנשלח לנציגי האיחוד האירופי.