פלוטוניום במקום אורניום? בזמן שבקזחסטן חודשו המגעים הדיפלומטיים בין המעצמות לאירן, העיתון הבריטי "טלגרף" פרסם הלילה תמונות לווין אשר מצביעות על ניסיונות אירניים משמעותיים לייצר פצצת גרעין לא רק באמצעות העשרת אורניום, אלא גם בעזרת ייצור פלוטוניום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתמונות הלווין שצולמו לפני כשלושה שבועות נראה עשן כבד מיתמר מעל מתקן הגרעין באראק, שבצפון המדינה. עשן שכזה, אומרים המומחים, הוא עדות ברורה לייצור מים כבדים. המים הללו משמשים לתדלוק הכור, ויצירתם היא השלב הראשון בהפקת פלוטוניום והפיכתו לנשק גרעיני.

עוד חושפות התמונות כי מסביב למתקן המדובר הוצב מערך הגנה נרחב, שטרם נראה כמוהו באירן, מפני התקפות אוויריות. על פי הדיווח, לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית נודע כבר לפני זמן מה על הפעילות החריגה בצפון המדינה.

מה שמחזק את החששות כי אירן רודפת אחר ייצור פלוטוניום היא העובדה כי מזה למעלה משנה סגרו האירנים את הכור באראק בפני הפקחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. בשבוע שעבר מועצת הביטחון של האו"ם דרשה מאירן להפסיק את בניית הכור באראק, שהיה אמור להיפתח רק ב-2014.

לדברי רונן סולומון, אנליסט לענייני מודיעין ופרשן במגזין "ישראל דיפנס", צילומי הלווין שהציג עיתון הטלגרף מתחילת פברואר 2013, לא צריכים להפתיע איש במערכות המודיעין המערביות העוקבות אחר התפתחות פרוייקט הגרעין האיראני ולראייה תצלום לוויין של אותו מתקן מנובמבר 2012 ובו ניתן לראות באמת לראשונה, באותו המבנה, את אותו קיטור של עשן העולה מארובות במתקן למים כבדים.

הכור באראק (צילום: google earth. זיהוי: רונן סלומון, מודיעין חדשותי)
המתקן בנובמבר 2012 | צילום: google earth. זיהוי: רונן סלומון, מודיעין חדשותי

יום הדיונים הראשון עם אירן: "משמעותי ומועיל"

בצל הדיווחים על המשך ההתחמשות של אירן, חודשו אתמול בקזחסטן השיחות עם טהרן בניסיון להגיע לפתרון דיפלומטי שישים סוף לתוכנית הגרעין. גורמים המעורבים המגעים דיווחו אתמול כי יום הדיונים הראשון היה "משמעותי ומועיל".

דיונים לחוד ומעשים לחוד, אחמדינג'אד (צילום: חדשות 2)
דיונים לחוד ומעשים לחוד, אחמדינג'אד | צילום: חדשות 2

 

המעצמות מחכות כעת לתשובתה של הנהגת אירן, לאחר שאתמול הניחו על שולחנה הסכם חדש-ישן, במסגרתו יוותרו מדינות העולם על חלק מהסנקציות. פרטי ההצעה המדויקים לא נחשפו בפני התקשורת, אך גורמים מערביים אישרו כי בתמורה להקלה בסנקציות תצטרך אירן לסגור את הכור בפורדו, אחד ממתקני הרגעין המרכזיים שלה. 

"אנחנו מקווים שהאירנים יבחנו את ההצעה שלנו בחיוב", אמרה אתמול שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון. עם זאת, הדיפלומטים ופרשנים מעריכים כי האפשרות שטהרן תענה להסכם שהוצע לה היא מזערית, במיוחד על רקע הבחירות לנשיאות אירן שיתקיימו בחודש יוני.