נאצים (צילום: גווארדיאן)
הדיפלומטים פעלו גם אחרי המלחמה. צילום ארכיון | צילום: גווארדיאן

משרד החוץ הגרמני מילא תפקיד פעיל במהלך השואה - הרבה יותר פעיל ממה שנטען עד היום. לפי ספר חדש שיוצא השבוע בברלין, משרד החוץ הגרמני סיפק פתרונות לדיפלומטים של המשטר הנאצי גם אחרי שהמלחמה הסתיימה.

הספר שנקרא "המשרד והעבר" ונכתב על ידי אקהארט קונזה, מתאר כיצד משרד החוץ ידע היטב על הרצח ההמוני שנעשה בעם היהודי והיה "פעיל ומעורב" בפעולות הזוועתיות של המשטר. הפרסומים שיוצאים לאור עכשיו עומדים בניגוד למה שחשבו עד היום בגרמניה ובעולם, שהדיפלומטים לא "לכלכו את ידיהם" בפשעי הרייך השלישי.

הספר, שגורם לסערה תקשורתית בגרמניה עוד לפני שיצא, מתאר כיצד משרד החוץ ליווה את הקצינים הנאצים ששמרו על משרותיהם אחרי המלחמה ואיך הצליחו שם להסתיר את העבר הבעייתי של המשרד במשך כמעט שבעה עשורים.

למרות שהממשל הגרמני עבר שינויים ופיקוח הדוק מאז 1945, הוא נותר מחוסן. רק ב-2005 כשכיהן יושקה פישר כשר חוץ, הוא דרש לפתוח את התיקים מהעבר. העיתון הגרמני "דר שפיגל" כותב היום כי "כל מי שהיה במשרד החוץ הגרמני ידע היטב מה מעוללים ליהודים במזרח אירופה".

דיפלומטים נאצים נותרו במשרותיהם אחרי המלחמה

שר החוץ לשעבר פישר מינה את הוועדה ההיסטורית וחשף את שמותיהם של שני דיפלומטים שהמשיכו לכהן גם אחרי המלחמה, וגם אחרי שאחד מהם, פרנץ נואסאלין, חתם על צווי הוצאה להורג בצ'כוסלובקיה הכבושה.

יושקה פישר עצמו אומר היום שהמדיניות של משרד החוץ אחרי המלחמה "מבישה".  ל"דר שפיגל" אמר השר לשעבר כי קריאת הספר החדש גורמת לו להרגיש "חולה". באחד הציטוטים מ-880 הדפים בספר, נטען שגורם דיפלומטי היה זה שהורה "לאייד את יהדות בלגרד".

בין הדיפלומטים הגרמנים, כך בספר, הוחלפו דעות ורעיונות על השמדת יהודי צרפת, יוון, סרביה והונגריה. מחבר הספר חושף שמערב גרמניה של אחרי המלחמה, גרמניה של הקנצלר ווילי ברנדט, מינתה דיפלומטים עם עבר נאצי במדינות באמריקה הלטינית או מדינות ערב בגלל שבמדינות האלה לא צצו מתנגדים מקומיים להשארת הנציגים הנאצים.

על פי המחבר קונזה, ב-1950-1951 יותר מ-40% מסגל השירות הדיפלומטי הגרמני היו חברים בתנועה הנאצית.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק