לא עומדים בלחץ (צילום: רויטרס)
לא עומדים בלחץ | צילום: רויטרס

בחודש אפריל האחרון, בעל חנות מזכרות משמורת סקי בצפון יוון נמצא תלוי מגשר סמוך לעיר העתיקה דלפי. "אל תחפשו סיבות אחרות, המשבר הכלכלי הוביל אותי למעשה הזה, יש לי חובות בכל מקום", כתב האב בן ה-64 במכתב ההתאבדות.

תופעת ההתאבדות הייתה נדירה יחסית ביוון, שנהנית ממזג אוויר מושלם של צפון המזרח התיכון, אבל על פי נתונים שמתפרסמים היום, המשבר הכלכלי הקשה במדינה הביא לעלייה תלולה במספר המתאבדים, עלייה של 40%.

"הימים האלה מאופיינים בתסכול ודיכאון, אנשים מאבדים את כל מה שהם עמלו למענו במשך כל חייהם", אמר אריס ויולטזיס, פסיכולוג קליני שבמהלך תפקידו כמפעיל קו סיוע לאנשים במצוקה, משוחח יום יום עם אנשים על סך ייאוש. "התאבדות היא תמיד שילוב של כמה דברים, אבל המשבר הכלכלי הופך למרכיב חשוב".

בשנתיים האחרונות, הממשלה היוונית מפעילה רפורמות כואבות בפיקוח ובמיסוי כדי לנסות ולהתגבר על המשבר החמור ביותר שידעה המדינה בארבעים השנים האחרונות.

"נשארתי בלי כלום"

הפגנות נגד הצנע ביוון (צילום: רויטרס)
נפילה במדרון תלול | צילום: רויטרס

שוק התעסוקה הציבורי מצטמק, עסקים רבים נסגרו והאבטלה מגיעה ל-17% באתונה לבדה. ברחבי יוון כולה המספרים גבוהים עוד יותר. מאז 2010, על פי הרשם הממשלתי ביוון, יותר מ-20% מהעסקים נסגרו.

המקרה שמסמל את ההידרדרות ומזעזע את יוון בחודשיים האחרונים, הוא של איש עסקים שקפץ למותו ממלון במרכז הבירה לכיכר סינטגמה. במכתב ההתאבדות שלו הוא כתב "נשארתי בלי כלום" וזו גם הייתה הכותרת בכלי התקשורת השונים, שתיארה את מותו על רקע הכיכר שהפכה לסמל המהומות באתונה נגד הרפורמה הכלכלית.

גם בארגון הבריאות העולמי שמו לב לתפנית המדאיגה. הם טוענים שבשאלונים מהשנים שעברו, יוון דורגה במקומות הנמוכים ביותר בעולם מבחינת כמות המתאבדים, אבל עכשיו המספרים עולים - ומהר. ביוון טוענים שהמספרים עוד גבוהים יותר מהמאות עליהם מדברים.

הממשלה לא עיוורת לנתונים. ראש הממשלה היווני פאפנדראו אמר בישיבת הממשלה האחרונה שצריך לשים יותר לב למערכת בריאות הנפש במדינתו. על פי הנתונים של משרד הבריאות ביוון, מה שמאפיינים את גל המתאבדים האחרון הוא גילם המבוגר יחסית וחוסר היכולת או הרצון שלהם לחפש עזרה כלכלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק