מעדיפים וודקה: מסיבות לבני נוער (צילום: רויטרס)
לא מתפקדים בלי | צילום: רויטרס

באמסטרדם מצאו פתרון יצירתי ומעט ציני למאבק בשיכורים החוגגים ברחובות העיר ומפרים בדרך קבע את הסדר הציבורי - מעתה יישלחו השתיינים לעבוד בניקוי רחובות העיר תמורת בירה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפות לחדשות 2 בפייסבוק

קבוצת הגברים, אותם מכנים בהולנד ככאלה הסובלים מרמת אלכוהול גבוהה בדמם "באופן כרוני" שמספיקה לתאר אותם כמכורים. הם לא מצליחים לשמור על מקום עבודתם לאורך זמן, דבר שהביא את עיריית הולנד לצאת בהצעה יוצאת הדופן.

בעבור יום עבודה אחד, כל אחד מהם יקבל מחצית חפיסה של טבק לגלגול, חמש מנות בירה ועשרה אירו. את הבירה הם מקבלים שלוש פעמים במהלך היום - שתי כוסות בבוקר, שתיים בצהריים ואחת בסוף היום - בשעות אחר הצהריים.

את הפרויקט מנהלים אנשי ארגון "ריינבו", המימון מגיע מתרומות ומכספי משלם המיסים. "הקבוצה הזאת של האלכוהוליסטים גורמת לצרות בפארקים, הם עורכים קרבות שיכורים, עושים רעש ומתייחסים בצורה לא ראויה לנשים", אמרה גרי הולטרמן, מרכזת הפרויקט. "המטרה שלנו היא להעסיק אותם, שיעשו משהו במקום לעשות צרות".

"צריכים את האלכוהול כדי לשרוד"

שלוש פעמים ביום (צילום: חדשות 2)
שלוש פעמים ביום | צילום: חדשות 2

הם מחולקים לשתי קבוצות שבכל אחת 10 אנשים, בינתיים הם עובדים במשך שלושה ימים בשבוע בלבד. יום ממוצע מתחיל בשעה 09:00 בבוקר כשכל אחד מהם מקבל קפה ואז, אם הוא בוחר לצאת ליום העבודה, הם מקבלים גם שתי כוסות בירה שילוו אותם בצאתם.

"אנחנו צריכים את האלכוהול כדי לשרוד, זו בדיוק המגבלה של האלכוהוליסטים הכרוניים", מודה פרנק בן ה-45. בארוחת הצהריים הוא וחבריו מקבלים עוד שתי כוסות, ארוחה חמה, מנוחה קלה ומיד יוצאים למשמרת אחר-הצהריים. בשעה 15:30, נגמר היום וכל אחד מקבל כוס בירה אחרונה.

"כולם מרוויחים מהדרך הזאת, כך צריך לראות את הנושא", אמרה הולטרמן. "הם כבר לא בפארק, הם שותים פחות, הם אוכלים טוב יותר ויש משהו ששומר עליהם עסוקים במהלך היום".

הולטרמן יודעת שיש מי שרואה בדרך הזו "דרך מזעזעת ולא מוסרית" אך היא מסבירה שלא רק אמסטרדם, אלא כל הולנד נוהגת לפתור בעיות בצורה פרגמטית. סוכנות הידיעות AFP מציינת שכתביה שמעו דעות מנוגדות בעניין, רבים סבורים שה"עבודה" הזו לא רק משמרת את בעיית השתייה של אותם אלכוהוליסטים, היא אפילו הופכת אותה לחמורה עוד יותר.

פרנק הגיב לטענה הזו בהסבר הבא שעשוי לגרום למנהלי הפרויקט לשקול שוב את הדרך. "בסופו של יום עבודה, אנחנו הולכים לסופרמרקט וקונים עם עשרת האירו שנותנים לנו - בירות", הוא אומר.