לא נכנע למעצמות. אחמדינג'אד בבושהאר (צילום: רויטרס)
אחמדינג'אד בביקור בכור האירני. לחוצים? | צילום: רויטרס

אירן בלחץ: מומחים בתחום הטכנולוגיה והמחשוב מנהלים בימים האחרונים "מרוץ מזעור נזקים" בעקבות וירוס ה"סטוקסנט", שהוחדר למערכות השליטה והבקרה של מוסדות שלטוניים ברפובליקה האיסלאמית. במערב מעריכים כי הווירוס הצליח לחדור גם למערכות המחשוב של תכנית הגרעין האירנית.

סוכנות הידיעות האירנית "איסנא" מדווחת כי בכירים המעורבים בתכנית הגרעין האירנית נועדו בימים האחרונים על מנת לנסות ולמצוא נוסחה שתביא להשתלטות על וירוס התולעת, שנועד לפגוע באופן ספציפי במערכות של חברת "סימנס" - אותה חברה שמתחזקת את המערכות בכור הגרעיני בבושהר, בין השאר.

מומחים בתחום המחשוב ברחבי העולם הצליחו לפענח את קוד הווירוס המיוחד, ולטענתם מדובר בווירוס שתוכנת לפני כחודשיים ויועד לפגוע במערכות של "סימנס". "הוא מועבר באמצעות מחשבים ניידים, התקני USB ואינטרנט", צוטטו מספר מומחים בכלי תקשורת זרים. "הווירוס יכול גם להופיע בצורה של דואר זבל, או קבצים שהם למעשה סוס טרוייאני".

כלי תקשורת באירן אישרו כי בינתיים הצליח וירוס התולעת להתפשט במספר מערכות ברחבי המדינה, אולם עדיין לא פורסמו שמות האתרים שנפגעו ממנו. העיתון הלונדוני "א-שרק אל-אווסט" דיווח הבוקר מפי בכיר אירני כי "30 אלף מערכות מחשוב נפגעו מווירוס התולעת עד כה".

גורמים אירניים רשמיים אחרים הודיעו היום, בניגוד לדיווחים במערב, כי הווירוס דווקא לא גרם נזק משמעותי. ""הווירוס לא מסוגל לחדור או לגרום לנזקים משמעותיים במערכות המחשב הממשלתיות", אמר שר התקשורת ומערכות המידע האירני רזא תאקיפור. האחראי על טכנולוגיית המידע במשרד התעשייה האירני, מוחמד ליאלי הוסיף: "ככל הנראה מקור הווירוס הוא בממשלה זרה".

"שולחי הווירוס לא חששו להיתפס"

הכור הגרעיני בבושהר (צילום: רוסיה היום)
מערכת מחשוב בכור. מערכות 'סימנס' היו על הכוונת | צילום: רוסיה היום

בסוף השבוע הפנו מספר בכירים באירן אצבע מאשימה כלפי ישראל, וטענו כי היא זו שעומדת מאחורי הפגיעה הקשה במערכות המחשוב במדינה. אותם גורמים ייחסו זאת לפרסום בעבר של תמונות של מערכות מחשוב בתוך הכור בבושהר - וטענו כי באמצעות התמונות ידע מחדיר הווירוס בדיוק אילו נתונים יש להעניק לו.

"המטרה הייתה בעלת חשיבות עליונה לתוקפים", הסביר בסוף השבוע חוקר האבטחה ראלף לנגר. "ההתקפה משלבת המון ידע והפרצות שהתגלו מעידות כי היא נוצרה על ידי מומחים מהשורה הראשונה ולא על ידי חנון מחשבים במרתף הוריו", הוא הוסיף.

"המשאבים הדרושים להתקפה מסוג זה מצביעים בברור כי מדובר במדינה", מתעקש המומחה. "ניכר כי השולחים כלל לא חששו להיתפס והיו מוכנים להשקיע סכומים אדירים. הנזק הפוטנציאלי מהתקפה כזו הוא עצום. מדובר בשיתוק מוחלט של תשתיות המדינה, וסיכון ממשי של חיי אדם. זו כנראה לא תהיה התולעת האחרונה שהמעצמות יישלפו מהשרוול".

החדירה למחשבים האירניים - סיקור מיוחד:

האם ישראל פרצה למחשבי הכור באירן?

תולעת מחשבים נגד הכור האירני

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק