מה"בונגה-בונגה" לבית הכלא: ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני נידון לשבע שנות מאסר על ידי בית המשפט במילאנו. עם זאת, יש לו עדיין שתי אפשרויות ערעור לפניו והסיכוי שהוא אכן ייכנס לכלא בסופו של דבר נמוך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על ברלוסקוני, שהוביל את מפלגת הימין למקום השני בבחירות הכלליות האחרונות שנערכו במדינה לפני מספר חודשים, נאסר גם להחזיק בכל משרה ציבורית, אך הוא לא חייב לעזוב את תפקידו כעת כל עוד משפטו נמשך.

על פי שיטת המשפט האיטלקית, יש לברלוסקוני עוד שתי אפשרויות ערעור: האחת לבית המשפט העליון במחוז בו מתנהל התיק, לומארדיה, ולאחריו לבית המשפט העליון ברומא. ברלוסקוני, בן 76, הוא אחד האנשים העשירים במדינה, כיהן כראש הממשלה במהלך שלוש כהונות (עד 2011) והוא ללא ספק הפוליטיקאי הבולט באיטליה בשני העשורים האחרונים.

נערת הליווי רובי (צילום: רויטרס)
נערת הליווי רובי | צילום: רויטרס

ההרשעה: קיום יחסי מין עם קטינה, טיוח וניצול מעמדו

ברלוסקוני הורשע בפרשת ה"בונגה בונגה" - יחסי מין שקיים עם הקטינה קרימה אל-מחרוז' ממרוקו שידועה גם בכיוני "רובי", שהייתה אז בת 17, גם בניצול לרעה של כוחו כראש הממשלה, ניסה לטייח את הפרשה כולל שליחת שליחים למדינתה כדי לשנות את גילה בדיעבד בתעודת הלידה שלה.

ההרשעה היא בערכאה הראשונה מתוך שלוש - אם בסוף שני הערעורים האלה יישאר העונש על כנו, נראה מנהיג איטלקי הולך לכלא לראשונה בגין עבירות מין. ברלוסקוני, עדיין ראש מפלגת הימין הגדולה במדינה, עשוי להפסיק את התמיכה שלו מבחוץ בממשלה הרעועה וכך גם לפרק את הממשלה שמתמודדת גם כך עם משבר כלכלי ופוליטי מתמשך בארץ המגף.

שלוש השופטות שגזרו את דינו של ברלוסקוני, (צילום: רויטרס)
שלוש השופטות שגזרו את דינו של ברלוסקוני, | צילום: רויטרס

הבוקר הגיעו לבית המשפט במילאנו מאות תומכים שחיכו לגזר הדין. גם באזור הפרלמנט ברומא נערכו הפגנות על ידי תומכי ברלוסקוני. הוא כבר הורשע בעבר בפרשת שוחד ואף נגזרו עליו ארבע שנות מאסר, אבל הפרשה ההיא לא דומה לפרשת הבונגה-בונגה הנוכחית.

מסיבות מין עם ראשי מדינות

החקירה נפתחה לפני חודשים רבים עקב חשדות לחגיגות מין שערך אחד האנשים החזקים באירופה במילאנו ובאי האיטלקי סרדיניה. לפחות באחת המסיבות השתתף עימו מי שהיה ראש ממשלת צ'כיה, מה שהוביל להתפטרותו. "רודפים אותי פוליטית", אומר ברלוסקוני על גזר הדין. הקלון, אם יישאר, הוא לכל החיים, מה שצפוי להרוס את הקריירה הפוליטית שלו ולהוסיף עוד קצת בלאגן למערכת הפוליטית הכאוטית באיטליה.

שלוש השופטות קבעו כי הוא שידל לזנות לפחות שתי נשים. ברלוסקוני מפנה אצבע מאשימה כלפי השמאל שרוצה "לגמור" אותו פוליטית, כך על פי הגדרתו. הערב ייעכו הפגנות תמיכה בברלוסקוני בכל רחבי איטליה, והממשלה השברירית יכולה להתפרק כבר השבוע.

ייתכן ויחזור לתפקיד ציבורי (צילום: AP)
יערער, ברלוסקוני, ארכיון | צילום: AP

סילביו ברלוסקוני הוא אחד האישים הבולטים, הצבעוניים והמשפיעים באיטליה ובאיחוד האירופי כולו. הוא מיליארדר השולט בין השאר בכלי תקשורת רבים, בקבוצת הכדורגל של מילאן וחברות רבות בתחום הפיננסים, הביטוח והמסחר. ב-1994 הוא החליט להיכנס לחיים הפוליטיים ונבחר באותה שנה לראשות הממשלה בפעם הראשונה, תפקיד בו החזיק פחות משנה - משך כהונה אופייני למערכת הפוליטית האיטלקית הלא יציבה והתזזיתית.

ראש ממשלה בשלוש קדנציות

בשנת 2001 הוא נבחר בשנית לראש הממשלה וכיהן בתפקיד עד 2006 - והיה ראש הממשלה הראשון מאז סיום מלחמת העולם השנייה שהשלים קדנציה מלאה באיטליה. במהלך כהונתו הוא נחשב לאחד מבעלי הברית הקרובים ביותר לישראל, בימים בהם אירופה הייתה לרוב עוינת להנהגה בארץ בהשראת נשיא צרפת שיראק. בניגוד לצרפת ולגרמניה, הוא שמר גם על יחסים טובים עם נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש.

בבחירות 2006 הפסיד לרומאנו פרודי, אך זכה מחדש בתפקיד בשנת 2008. הוא כיהן בתפקידו עד 2011, אז התפטר בלחץ האיחוד האירופי לטובת מריו מונטי. בבחירות האחרונות שנערכו במדינה מפלגת הימין שלו זכתה במקום השני, ולמרות שהוא לא נכנס לקואליציה הוא תומך בה מבחוץ, וספק אם הממשלה תוכל להמשיך להתקיים ללא תמיכת ברלוסקוני.

מפגינה מחוץ למשפטו של ברלוסקוני, ארכיון (צילום: רויטרס)
מפגינה מחוץ למשפטו של ברלוסקוני, ארכיון | צילום: רויטרס

במהלך שנותיו בפוליטיקה האיטלקית הוא האשים את אויביו ברדיפה אישית. הוא טען שהנשיא נאפוליטאנו, מערכת התביעה ובתי המשפט כולם אנשי שמאל שרוצים להרוס אותו ולכן תופרים לו תיק אחר תיק. ב-2009 הוא הצהיר כי הונו עומד על 6.5 מיליארד אירו מה שהופך את מנהיג הימין האיטלקי לאיש העשיר באיטליה.

עם התפוצצות פרשת מסיבות ה"בונגה-בונגה" רעייתו עזבה אותו והתגרשה ממנו, למרות שהוא ממשיך להכחיש את ההאשמות. ברלוסקוני ידוע כאיש צבעוני, שלא חוסך את שבט לשונו מאיש. בשנת 2009 הוא הותקף במילאנו כשאדם לוקה בנפשו זרק עליו פסל ופצע אותו בפניו, ואז זכה להערכה ששמר על קור רוח וחזר לעבודה תוך זמן קצר.