המרגל לכאורה שהצית את הפרשה. פוגל (צילום: AP)
ריאן פוגל במטה שירות הביטחון הרוסי | צילום: AP

פרטים נוספים מפרשת הריגול האמריקנית ברוסיה נחשפים: הטלוויזיה ברוסיה פרסמה הערב תמונות ובהן נראה הדיפלומט החשוד ריאן פוגל כשהוא חובש פאה בלונדינית בשעת המעצר. הרשויות ברוסיה מייחסות לפוגל ניסיון לגייס קצין מודיעין רוסי לשירותי ה-CIA - סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ה-FSB, שירות הביטחון הפדרלי הרוסי וממשיך דרכו של ארגון הקג"ב, פרסם כי בשעת מעצרו נמצאו על פוגל תחפושות, ציוד טכני מיוחד, הוראות כתובות וסכום כסף גדול. בתמונה נוספת פורסם פוגל חבוש בפאה ובכובע מצחייה בשעת מעצרו, כשהוא שוכב על הקרקע וידיו מאחורי הגב.

נעצר עם פיאה בלונדינית. פוגל (צילום: AP)
פוגל בשעת מעצרו | צילום: AP

בתמונה נוספת ניתן לראות מספר חפצים שלכאורה הוחרמו מפוגל כשהם מוצגים על שולחן, ובהם שתי פאות, מצפן, מפה של מוסקווה, סכין כיס, שלושה זוגות משקפי שמש וכמות גדולה של כסף. כמו כן פורסם הדרכון הדיפלומטי של פוגל, וכן מכתב מודפס, שתואר כהוראות מפוגל לסוכן הרוסי.

מיליון דולר לקצין הרוסי

ההוראות נכתבו ברוסית ומוענו ל"חבר יקר". במכתב מציע לכאורה פוגל 100 אלף דולר לסוכן, בתמורה ל"שיחה על הניסיון והמומחיות שלך ושיתוף פעולה". כמו כן מוצעים לו עד מיליון דולרים לשנה בתמורה ל"שיתוף פעולה לטווח ארוך".

על פי שירות הביטחון FSB, סוכן המודיעין עמו נוצר קשר הוא קצין ללחימה בטרור, המתמחה באזורי הקווקז, ובעיקר בצ'צ'ניה ובדאגסטן. צ'צ'ניה היא מקום מוצאם של האחים צ'רנייב, שביצעו את הפיגוע במרתון בבוסטון.

"שתי פיאות, מצפן וסכום כסף גדול" (צילום: AP)
"שתי פיאות, מצפן וסכום כסף גדול" | צילום: AP

בשנה שעברה בילה האח הגדול לבין צ'רנייב שישה חודשים בדאגסטן, שנחשבות כיום למרכז העיקרי של ההתקוממות האסלאמית נגד השלטון הרוסי. במהלך חקירת הפיגוע בבוסטון שיתפו חוקרים אמריקנים ורוסים פעולה, בניסיון לקבוע האם האח יצר קשר עם חמושים ופעילים קיצונים בדאגסטן במהלך ביקורו.

הוכרז "אישיות בלתי רצויה"

"הראיות שהוצגו בטלוויזיה הרוסית הן ביזאריות", אמר מנהל המכון הרוסי בלונדון סמואל גרין לסוכנות הידיעות AP. "לא הייתי חושב שמרגלים נותנים זה לזה הוראות כתובות".

עם חשיפת הפרשה הועבר פוגל לידי השגרירות האמריקנית והוכרז על ידי משרד החוץ במוסקווה כ"אישיות בלתי רצויה". הרשויות הורו לו לעזוב את רוסיה מיידית, אך לא עצרו אותו בשל חסינותו הדיפלומטית.

דרכונו הדיפלומטי של פוגל (צילום: AP)
דרכונו הדיפלומטי של פוגל | צילום: AP

בעקבות התקרית זומן שגריר ארה"ב ברוסיה לבירור במשרד החוץ. בכירים ברוסיה הביעו תרעומת רבה על הפרשה, דווקא בזמן שבו הנשיאים פוטין ואובמה פועלים לשפר את שיתוף הפעולה בין המדינות בנושא הלחימה בטרור. "פעולות פרובוקטיביות מהסוג הזה, ברוח המלחמה הקרה, אינן תורמות מאומה לחיזוק האמון ההדדי", נמסר ממשרד החוץ במוסקווה.