גם האירנים נושמים לרווחה: בעוד ארצו ממשיכה במאמצים לפיתוח גרעין, שר החוץ האירני הודיע היום (ג') כי הרפובליקה האיסלאמית תומכת בהצעת הפשרה של רוסיה לאפשר פיקוח בינלאומי על מאגרי הנשק הכימי בסוריה - ולמנוע פעולה צבאית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הרפובליקה האיסלמית מעדיפה את היוזמה שהובאה על ידי מוסקווה הנוגעת לסיום המשבר בסוריה ורואה אותה כעצירה של המיליטריזם", אמרה דוברת שר החוץ האירני. הדברים האלה נאמרים בעוד האירנים ממשיכים לפתח את תכניתם הגרעינית שהעולם מנסה לעצור.

על רקע הדברים, מדווחת סוכנות הידיעות האירנית מאהר כי נשיא אירן חסן רוחאני הצהיר כי ארצו לא תוותר על זכויותיה לגרעין. "לא נוותר על שום חלקיק מתוכנית הגרעין", אמר רוחאני.

גם בסין, מדינה המחזיקה בנשק גרעיני, ברכו על ההצעה הרוסית. "אנו מברכי על היוזמה", אמר דובר שר החוץ הסיני הונג לי וסיפר כי בימים אלה משלחת של האופוזיציה הסורית מבקרת במדינה.

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הודיע הלילה, בריאיון לשש רשתות טלוויזיה אמריקניות, כי הצעתה של רוסיה, לפיה המאגרים הכימיים שבידי צבא סוריה יועברו לפיקוח בין לאומי היא חיובית - אך צריך להתייחס אליה בספקנות.

"הצעתה של רוסיה מהווה אפשרות להתפתחות חיובית בנושא", אמר אובמה. "היא אפילו יכולה למנוע תקיפה. לא בטוח שהיה ניתן להגיע להצעה שכזו בלי איום בפעולה צבאית". נשיא ארה"ב הוסיף כי מזכיר המדינה ג'ון קרי ימשיך בשיחות עם רוסיה על מנת לוודא את רצינותה לגבי ההצעה.

אובמה הבהיר כי טרם החליט לגבי עתידה של התקיפה. "עדיין אינני יודע מה אחליט במידה והקונגרס לא יאשר אותה", הדגיש. לדברי אובמה, מנהיגי הצבא הבטיחו לו ש"כאשר אחליט לצאת למתקפה הם יוכלו לבצע אותה באופן אפקטיבי - בין אם זה יהיה היום, מחר או בעוד חודש".

אובמה: "גם אירן מבינה שנחצה קו אדום"

הנשיא האמריקני התייחס גם לעמדה האירנית וטען: "אפילו בנות בריתו של אסד - אירן ורוסיה - מכירות בכך שהוא חצה את הקו האדום, כשהשתמש בנשק כימי". לדבריו, על ארה"ב לבחון את כל האפשרויות ולהמשיך ללחוץ בנושא. "אני מקווה שהעניין יוכל להיפתר בדרך לא צבאית, אך אני חושב שחשוב עבורנו לא להוריד את הרגל מהדוושה, על מנת שהמסר שלנו יובן", הצהיר.

אתמול, לאחר פרסום הפשרה של רוסיה הזהירה היועצת לביטחון לאומי של הבית הלבן סוזן רייס מפני השלכות של אי פעולה. "לא נוכל להרשות הרס של טרוריסטים, או לחזק את קוריאה הצפונית, או אירן השואפות לגרעין", אמרה. לדבריה, ארה"ב בילתה "שעות רבות" בניסיון לחשב את הסיכונים לפעולה צבאית בסוריה.

דוברת מחלקת המדינה ציינה כי ארה"ב תבחן בקפידה את ההצעה הרוסית אך הדגישה: "יש לנו ספקות רצייניים". יחד עם הספקות, מזכיר המדינה ג'ון קרי שוחח אמש עם עמיתו הרוסי לברוב בטלפון על סוגיית הנשק הכימי של סוריה והצעת הפשרה.